Ostalo

Daly debitira za Hrvatsku na SP u polumaratonu u Cardiffu, istovremeno u Puli trkačko 'Zimsko' prvenstvo Hrvatske

22. Svjetsko prvenstvo u polumaratonu Foto: IAAF 22. Svjetsko prvenstvo u polumaratonu

Po gregorijanskom kalendaru nas već u nedjelju očekuje Uskrs (rijetkost ga je dočekati ovako rano), ali zato dan prije atletika ne miruje i očekuju nas dva natjecanje, jedno međunarodno i domaće.

22. Svjetsko prvenstvo u polumaratonu

Daniel Daly ove sezone imao je već jednu jako dobru i kvalitetnu utrku, maratonsku, nastupao je u Houstonu, prije nešto više od dva mjeseca. Nitko nije bio tako brz već skoro 10 godina i Dan je završio svoju utrku za 2:21:27 čime se pozicionirao na 7. mjesto tablice svih vremena Hrvatskog atletskog saveza.

Novi veliki događaj za njega, ali i za nas, kao klub, ali i Hrvatsku, bit će subotnji nastup u Cardiffu na 22. izdanju Svjetskog prvenstva u polumaratonu. Natjecanje koje se održava od 1992., tadašnjem prvom izdanu domaćin je bila upravo Velika Britanija (Newcastle) kao i sada. 

Nesmetano i uspješno se održavalo do 2006. godine kada bilježi malenu 'krizu identiteta' i uz spomenutu godinu te 2007. godinu nosi naziv Svjetsko prvenstvo u cestovnom trčanju (IAAF World Road Running Championships), a da bi stvari bile dodatno malo čudnije i kompliciranije iz određenog razloga se 2006. trčalo 20km umjesto standardizirane distance koja znači polumaraton (21.1km).

Nismo previše upućeni u razloge "zašto i kako", ali statistički je u te dvije godine zabilježen pad broja natjecatelja tako da taj na kraju pomalo neslavni eksperiment završava s 2008. godinom kad se ponovno vraća originalni naziv (IAAF World Half Marathon Championships).

Zadnja promjena napravljena je 2010. godine, nakon nje se natjecanje održava svake druge godine i kako stvari stoje, takav format će se jedno vrijeme zadržati.

Posebnost 22. izdanja u Cardiffu je što će uz elitne trkače, među kojima je i naš član, ovo biti polumaraton otvorenog tipa što znači kako će uz 191 natjecatelja (službena informacija iz IAAF-a) iz 50 zemalja trčati još dodatnih 25.000 natjecatelja prijavljenih u sklopu Cardiff University polumaratona.

Naravno, sve to izvedeno je u suradnji lokalnih organizatora sa Svjetskom atletskom federacijom. Djeluje kao dobar potez koji će dodatno pridonijeti popularizaciji ove discipline te se nadamo kako će i u praksi ideja biti dobro provedena jer potencijal je prisutan.

Nekom trkaču, sportašu ili rekreativcu sigurno će biti velika čast što će startati ili trčati u istoj utrci (i što bilo tko ima tu mogućnost prijaviti se) gdje nastupa npr. Mo Farrah, koji je zasluženo (i pametno) ispromoviran u glavnu zvijezdu natjecanja. Poseban komentar nije potreban, sve po zaslugama.

Polumaraton za muškarce počinje u 16:10 minuta po našem vremenu, a spomenimo još kako Daniel u ovu utrku ulazi s osobnim rekordom od 1:06:61, on datira iz New Yorka prije 3 godine.

Toliko o njegovom nastupu, samom natjecanju i njegovoj povijesti. O svemu pomalo, a za više informacija možete posjetiti službenu stranicu u linku ispod članka. Danijelu želimo puno sreće i što uspješniji nastup!

Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima na stazi

Nedostatak prave kružne dvorane u Hrvatskoj opravdano je prije 4 godine izazvao formiranje ovog natjecanja kao svojevrsnu kompenzaciju za spomenuti veliki, veliki nedostatak.

Natjecanje koje je u svom 1. izdanju održano 7.1 ove godine je dobilo najkasniji termin do sad, 28.3. Prošle godine je održano točno na prvi dan proljeća, a sada je dobilo termin tjedan dana kasnije što je na kraju i dobar potez jer za natjecanje i natjecatelje je bolji koji Celzijev stupanj više. Uz promjene u terminima, od prošle godine se uz seniorsku dodala i juniorska konkurencija, a od ove godine novitet su 4x400m štafete.

Samim time zapravo je jedino sad što ostaje upitno ime natjecanja, ali ako je to njegov najveći problem - neka tako i ostane.

Domaćin je isti prošlosezonski, Pula, a ove godine je prijavljeno nešto manje klubova (18>15), ali zato bi trebalo nastupiti više natjecatelja (122>88). Preko 100 natjecatelja za ovo natjecanje je dobar doseg.

Tko nastupa, i u kojoj kategoriji, možete pogledati u preliminarnim startnim listama, a mi svim našim članovima i članicama želimo nove uspjehe i što bolje plasmane!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook