Međunarodna natjecanja

SP za mlađe juniore i juniorke: Petters, Renić, Josipović i Kovačić uoči natjecanja

Gore - Anamarija Petters i Ivana Renić (s lijeva na desno), dolje - Jure Josipović i Mateo Kovačić (s lijeva na desno) Foto: Renato Branđolica Gore - Anamarija Petters i Ivana Renić (s lijeva na desno), dolje - Jure Josipović i Mateo Kovačić (s lijeva na desno)

Ostalo je još nešto manje od 48 sati do početka Svjetskog prvenstva za mlađe juniore i juniorke u Donecku, Ukrajini. Imat ćemo razloga za praćenje s obzirom na to da među 15 natjecatelja iz Hrvatske nastupa čak četvero naših atletičara, a radi se o Anamariji Petters, Ivani Renić, Juri Josipoviću i Mateu Kovačiću.

Prije odlaska u Doneck svatko od njih kratko nam je iznio svoja neka razmišljanja, o dosadašnjem dijelu sezone, potencijalnim prilagodbama, a nije ni nedostajalo zahvala. Pritom ćemo vas i podsjetiti ili upoznati kako su došli do velikog međunarodnog natjecanja kao što je svjetsko prvenstvo za njihov uzrast.

Anamarija Petters (400m) - Dobra forma za dobre rezultate

Prve ozbiljnije atletske korake vidjeli smo u natjecateljskoj debitantskoj sezoni 2010. godini kada je nastupala u sprinterskim disciplina, od 60m do 400m, uglavnom u kadetskoj konkurenciji. Već tada se prvi puta u karijeri 'spustila' ispod jedne minute na 400m s 59.38. Godinu dana kasnije više ju nismo gledali na disciplinama poput 100m i 200m, ali zato se posvetila onim dužim kao što su 600m i 800m. Rezultatski je to bila slabija sezona naspram one prošle, ali pritom valja napomenuti kako je Anamarija upravo u prvom dijelu godine imala malo veću pauzu radi ozljede i nedostajalo je odrađenih treninga za neke bolje rezultate.

No u drugom dijelu godine nije bilo problema i Anamarija je ipak godinu zaključila dobrim nastupom na 600m na susretu kadetskih reprezentacija s 1:35,22, rezultat koji je donio dodatni optimizam i samopouzdanje uoči nove sezone.

Tako je i bilo, Anamarija je napravila iskorak u 2012. godini s novim osobnim rekordima u njezinim glavnim disciplinama 400m i 800m. Konačno dolazimo i do aktualne 2013. godine gdje je Anamarija nastavila svoj trend poboljšavanja rezultata, a 'kruna' toga su izborene norme za mlađejuniorsko SP na 800m (krajem 5. mjeseca) i tjedan dana kasnije na 400m. Trenutačno su njezina najbolja vremena 57.15 (400m) i 2:11,70 (800m). Norme su za ovu godinu bile 57.60 (400m) i 2:13,50 (800m).

Prije odlaska u Doneck Anamarija nam je komentirala dosadašnji dio sezone: "Ovo mi je do sada najbolja sezona, nisam imala problema s ozljedama, a i rezultati do sada bili dobri."

Anamarija je imala 'slatke brige' s odabirom discipline, 400m ili 800m: "Nastupat ću na 400m, drago mi je s obzirom na to kako sam u zadnje vrijeme sam u toj disciplini postavljala niz osobnih rekorda ."

Česta tema razgovora znaju biti jutarnje kvalifikacije na koje atletičari obično nisu naviknuti, ali ona s tim nema problema: "Nastupi u jutarnjim kvalifikacijama mi ne predstavljaju nikakav problem, čak se ponekad ujutro osjećam još bolje naspram ostatka dana. Uz to, trenirala sam ujutro što je sigurno pomoglo u pripremi uoči ovog natjecanja. No ipak su mi najbolja priprema savjeti trenera ili trenerice, bez toga i podrške teško se napreduje."

Prema satnici natjecanja kvalifikacije za mlađe juniorke na 400m počinju u 10:50h, srijeda.

Ivana Renić (5000m hodanje) - U 'lovu' na nove rekorde

Jedno od ovosezonskih najugodnijih iznenađenja u hrvatskoj atletici svakako je Ivana, definitivno jedna od ključnih osoba u uzletu hrvatskog sportskog hodanja koje se do prije nekoliko godina (i još ranije) nije moglo previše pohvaliti nekim postignućima.

Hrvatski atletski savez u proteklih par godina je proradio na tome, a bez lažne skromnosti reći ćemo kako i naš klub ima svoj dio zasluga u tome. Pritom najviše mislimo na naše hodače i hodačice, ali naravno i sportske entuzijaste u liku Krešimira i Vlaste Jurlin.

Ivana se sa sportskim hodanjem počela baviti tek sredinom prošle godine, ali već od tog trenutka ozbiljno je shvatila svoju disciplinu i prionula treninzima koji su joj se na kraju višestruko isplatili.

Krajem godine počela je postavljati nove hrvatske rekorde, od mlađejuniorske do seniorske konkpurencije na cesti ili stazi. Posao je nastavila i u 2013. godini na još većoj razini, a vrhunac je doživjela sredinom mjeseca svibnja kada je na prvenstvu Hrvatske u hodanju na cesti na 5km stigla do željene norme koja je iznosila 25:30. Ivana je to nadmašila u utrci gdje je od samog početka sama sebi bila najveći protivnik, ali uspjela je, bila je u dobrom ritmu, a s odličnom završnicom u posljednjih stotinjak metara u cilj je ušla s 25:26. U posljednjem nastupu prije Doneck je na stazi u istoj disciplini odhodala 26:08,39 (na cesti se u pravilu postižu bolji rezultati nego na stazi) što je u svakom slučaju dobra najava uoči nastupa u Ukrajini.

Spominjali smo ranije, ali ponavljanje je majka znanja i nije na odmet ponovno reći kako je Ivana Renić prva hrvatska hodačica u povijesti naše zemlje od samostalnosti koja će nastupiti na jednom natjecanju svjetske razine.

Ivana je svjesna svojih dobrih nastupa u posljednje vrijeme: "Prije svega, izuzetno mi je drago što sam prva iz naše zemlje koja će nastupati na hodanju 5000m. Sama sezona dosad je bila dobra s obzirom na tu ostvarenu normu, a i postavljala sam nove hrvatske rekorde u više disciplina."

Što se ciljeva tiče, oni definitivno postoje: "U Donecku ću pokušati nadmašiti svoj osobni i hrvatski rekord te odhodati utrku za otprilike 25:00. Sviđa mi se i to što će se hodati ujutro. Iskoristila bi priliku i zahvalila se cijelom klubu kao i mojem treneru Krešimiru Jurlinu koji ima velike zasluge za moje rezultate."

Ivana bi trebala nastupiti u subotu, 8:30h.

Jure Josipović (3000m) - Iz utrke u utrku iznova oduševi

U klubu je aktivno počeo trenirati 2009. godine, a već u svojim prvim nastupima (tada još u mlađekadetskoj konkurenciji) se moglo vidjeti kako je Hrvatska dobila novog talenta za srednje i duge pruge.

Prepoznao je to očito i sam Jure koji je sve do sada ostao u atletici i osvojio velik broj medalja te unatoč svojoj dobi već je sada jedan od najuspješnijih atletičara u povijesti našeg kluba, a pritom do ovog natjecanja ima i iskustvo natjecanja u međunarodnoj konkurenciji. Osim međunarodnih susreta kadetskih, mlađejuniorskih i juniorskih reprezentacije kao i Balkanijade za mlađe juniore – nastupao je na europskom i svjetskom planinskom prvenstvu kao i europskom prvenstvu u krosu gdje su uvjeti za trčanje sve samo ne lagani i jednostavni.

Starija konkurencija uvijek mu je predstavljala dodatan motiv tako da je na svim ovim natjecanjima obično ostavio vrlo dobar dojam.

Najbolji dokaz toga upravo je nastup na Ekipnom prvenstvu Europe u Kaunasu, Litvi, uvjerljivo je bio najmlađi, a većinu utrke držao se uz vodeće i nije prošao ciljem kao posljednji.

On je već u prošloj godini istrčao norme u dvije discipline (2000m zapreke i 3000m), ali sukladno pravilima Hrvatskog atletskog saveza, potrebno je to napraviti i u aktualnoj godini kada se održava veliko natjecanja. Jure ne samo da je svoje rezultate 'potvrdio' već ih je 'podebljao'! Na 2000m zapreke trenutačno ima rezultat 6:02,70, a nedavno je na 3000m došao do značajnog poboljšanja s istrčanih 8:31,87.

Možda je upravo ta utrka na kraju presudila u odabiru discipline: "Ipak smo se odlučili za disciplinu 3000m jer postoje veće šanse za boljim plasmanom. Za discipline sa zaprekom još ima vremena, želio bih u budućnosti proraditi na svojoj tehnici prolaska preko zapreka kako bih bio još bolji."

Ni njega ne zanima previše vrijeme početka utrke: "Istina je kako nisam baš često trčao jutarnje utrke, ali ne treba se opterećivati s time, uvjeti su isti za sve. Bitan je samo dobar san dan prije utrke."

Uz zahvale je i poručio: "Držite mi fige i navijajte!". Priliku za to imate u četvrtak, kvalifikacije su u 8:35h.

Mateo Kovačić (400m) - Sezona s velikim usponom

Svoje prve nastupe za klub ostvario je prije otprilike dvije i pol godine na početku dvoranske sezone. Interesantno je za spomenuti kako se Mateo već ranije počeo baviti atletikom u našem klubu, ali je u tim trenucima imao i neke druge interese. Ipak, na kraju se ipak vratio i odlučio ozbiljnije posvetiti atletici što je u konačnici bila mudra odluka.

Na kadetskim natjecanjima te godine u pojedinačnim nastupima uvijek je bio blizu medalja, a do njih je dolazio u ekipnim nastupima, odnosno štafetama. Uglavnom je nastupao na 300m, ali bilo je tu i nastupa na njegovoj današnjoj primarnoj disciplini, 400m. Najbolji rezultat te godine u toj disciplini bio je 53.52.

Slična priča nastavila se i iduće godine u prvoj sezoni kao mlađi junior. U cijeloj priči nije mu ni pomogla ozljeda zadnje lože koja ga je malo 'usporila' u prvom dijelu sezone, ali problem nije dugo trajao i Mateo je lijepe dane za svoju karijeru najavio na kraju sezone kada je npr. na 400m istrčao 50.87.

Mogućnost nastupa na ovom natjecanju očito je u njemu probudila dodatne motivacije, a nije bilo ni ozbiljnijih stanki radi eventualnih problema s ozljedama.

Normu za mlađejuniorsko prvenstvo na 400m ostvario je odmah na samom startu sezone, upravo na našem mitingu. IAAF je odredio 49.95 kao granicu koja se mora proći, a Mateu je to pošlo za rukom, prvi puta je istrčao utrku bržu od 50 sekundi.

Nakon niza medalja u štafetama ove sezone je konačno došao i do svojih prvih pojedinačnih medalja! Sredinom lipnja u Čakovcu se održavalo mlađejuniorsko prvenstvo Hrvatske gdje je Mateo osvojio dva zlata , na 400m i 800m, a dodatan 'šlag na tortu' su dva zlata iz štafeta koja su ga učinila najuspješnijim pojedincem ovosezonskog natjecanja.

Upravo je u posljednjoj utrci na 400m prvi puta trčao i ispod 49 sekundi, u cilj je ušao s 48.93. Novi dobar nastup kao zalog za optimizam.

Uoči svojeg nastupa (nadamo se i više njih) Mateo je prokomentirao do sada ostvareno u sezoni i imao je što za reći: "Sve zasad ide po planu, uz mojih par novih osobnih rekorda sudjelovao sam i u postizanju novog mlađejuniorskog državnog rekorda Hrvatske na 4x400m, a sretan sam i na svoja prva dva pojedinačna zlata. No ipak, najbitnije mi je bilo kvalificirati se na mlađejuniorsko svjetsko prvenstvo, a sad kad sam uspio u tome moje misli usmjerene su prema što boljem rezultatu na 400m u srijedu. Želja i cilj mi je trčati barem 48.30, ako ne i više. 'Nabrijan' sam i dat ću sve od sebe. Također, jednako dobre nastupe želim i ostalim kolegama iz reprezentacije."

Pritom nije zaboravio posebno istaknuti sve trenere iz našeg kluba: "Bez njih ne bi uspio sve ovo postići, a isto se zahvaljujem svojoj obitelji i prijateljima koji su mi također podrška."

Mateo nastupa u srijedu u 9:10h.

Nama preostaje samo da im još jednom zaželimo što uspješnije nastupe!

  • Natjecanje: Svjetsko prvenstvo za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Doneck (UKR)
  • Datum: 10.7. - 14.7.2013
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook