Međunarodna natjecanja

Povijesni nastup naših juniora na susretu reprezentacija u hodanju

Zajednička fotografija naših juniorki Foto: AK Agram Zajednička fotografija naših juniorki

Posljednji dan svibnja 2014. godine pamtit ćemo i po sudjelovanju troje članova našeg kluba na susretu pet juniorskih reprezentacija u okviru legendarne utrke "Zahoracka dvadsiatka", natjecanja u sportskom hodanju s 45-godišnjom tradicijom održavanja u slovačkom gradiću Borsky Mikulaš.

Zahvaljujući podršci Hrvatskog atletskog saveza, prvi puta su hrvatski juniorski atletičari imali priliku sudjelovati na susretu s reprezentacijama zemalja koje imaju vrlo razvijeno hodanje, odnosno Mađarskom, Slovačkom i Poljskom.

Dok smo za prve dvije zemlje već spominjali osvajače olimpijskih medalja, ovom prigodom vrijedi naglasiti kako je Poljak Robert Korzeniowski najuspješniji hodač u povijesti, osvajač četiri zlatne medalje s olimpijskih igara, pri čemu je u Sydney-u bio pobjednik na 50 i 20 km, kao jedini hodač u povijesti kojem je to uspjelo. Osvojio je i tri zlata i broncu na svjetskim prvenstvima te dva zlata na europskim prvenstvima, sve na 50 km.

Na susretu je sudjelovala i reprezentacija Austrije, sa samo dvije juniorke, jer još nisu uspjeli pripremiti juniore za međunarodna natjecanja. Nakon što do prije 3 godine u Hrvatskoj gotovo dvadeset godina nije bilo rada mladim nadama u ovoj zahtjevnoj atletskoj disciplini, možemo biti zadovoljni što imamo nekoliko natjecatelja koji mogu stati na startnu liniju zajedno s juniorima koji redovito sudjeluju na velikim svjetskim i europskim natjecanjima.

Iz našeg kluba sudjelovali su Antonela Golobić, Ivana Renić i Mateo Ćosić, a iz AK "Svetice" Slavica Marasović i Mario Graberec. S nastupom naših predstavnika možemo biti zadovoljni jer su se potrudili ostvariti što bolji učinak, sukladno trenutnoj formi.

Prema neslužbenim rezultatima, Ivana je na utrci duljine 5 km postigla rezultat identičan kao godinu dana ranije na istom mjestu, odnosno 26:46. Antonela je ciljem prošla za 28:29, čime je posljednje tri utrke ove godine završila s razlikom od samo 10 sekundi.

Naša treća reprezentativka, Slavica Marasović, ciljem je prošla (neslužbeno) 15 sekundi nakon Antonele. Za ekipni poredak računali su se plasmani dviju predstavnica, te su u kategoriji juniorki članice našeg kluba bile rangirane iza Austrije, iako bi po zbroju rezultata bile ispred njih.

I juniori su očekivano bili sporiji od hodača iz navedenih triju zemalja, ali pritom vrijedi pohvaliti trud člana našeg kluba, Matea, koji je ostvario rezultat 57:14 te za čak minutu i 28 sekundi poboljšao osobni rekord na distanci 10 km.

Vjerujemo da će se nastaviti razvoj sportskog hodanja u Hrvatskoj, kako bi idućih godina pokušali dostići rezultatsku razinu juniora i juniorki iz Mađarske, Slovačke i Poljske, jer bi to značilo ulazak u krug zemalja koje ostvaruju odlične rezultate i na razini europske i svjetske atletike.

Čestitke našim hodačima i hodačicama na ostvarenom!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook