Međunarodna natjecanja

Gyalogló Magyar Szuper Liga verseny

Bruno Erent, Bruno Rožman, Mateo Ćosić, Antonela Golobić i Ivana Renić Foto: AK Agram Bruno Erent, Bruno Rožman, Mateo Ćosić, Antonela Golobić i Ivana Renić

Sudjelovanjem na natjecanjima u okruženju naučili smo koji se na raznim jezicima termini koriste za sportsko hodanje, disciplina koju u posljednjih nekoliko godina uspješno potiče i naš klub.

U Italiji je to marcia atletica, u Slovačkoj chôdza, Sloveniji hitra hoja, a u Mađarskoj jednostavno – gyalogló, što znači kako se iza naslova krije „Hodačko natjecanje - mađarska super liga", koje je održano u subotu 24. svibnja u gradiću Tatabanya, blizu Budimpešte,. Naši sjeverni susjedi imaju dugu hodačku tradiciju i dobre međunarodne uspjehe.

Još 1968. godine Mađar Antal Kiss osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Meksiku u utrci na 50 km, a od tada na velikim međunarodnim natjecanjima redovito sudjeluju i mađarski predstavnici. Tako je prošle je godine na Svjetskom mlađejuniorskom prvenstvu u Donjecku mađarski hodač Bence Venyercsán osvojio odlično 8. mjesto.

Podsjetimo, na tom prvenstvu po prvi put je zabilježen nastup u hodanju mlađe juniorke iz Hrvatske, Ivane Renić, koja se i danas natjecala u Mađarskoj te pokušala poboljšati osobni i hrvatski seniorski rekord na 10 km. Unatoč manjim zdravstvenim poteškoćama, prvu trećinu utrke bila je na putu uspjeha, ali je ipak morala odustati krug prije kraja te će rekord opstati do neke sljedeće prilike.

Kao zanimljivost vrijedi istaći kako su organizatori pretpostavili da je Ivana završila utrku, a njen zabilježen rezultat bio bi hrvatski rekord, kao i norma za svjetsko juniorsko prvenstvo. Naravno da smo tražili ispravak zapisnika, jer vjerujemo da će Ivana ponovno ostvarivati norme i rekorde, ali pošteno i velikim trudom, kao i do sada.

Za značajan uspjeh u istoj utrci pobrinuo se naš senior Bruno Erent. Nakon samo 4 mjeseca treninga hodanja, tijekom kojih je osvojio zlatne medalje na prvenstvima Hrvatske na 20 km i 10.000 m, ovaj vrsni atletičar postigao je nov uspjeh, jer je ciljem utrke danas prošao za manje od 50 minuta (49:52), što nije zabilježeno u hrvatskoj atletskoj statistici tijekom posljednjih 15 godina!

Uz nastavak dosadašnjeg iznimno ozbiljnog pristupa treningu i natjecanjima, vjerujemo u njegova nova znatna dostignuća.

U istoj utrci nastupio je i Mateo Ćosić, kojeg nije obeshrabrila diskvalifikacija prije 2 tjedna na prvenstvu Hrvatske u cestovnom hodanju. Njegov je današnji rezultat 58:42, čime je poboljšao osobni rekord za čak 5 minuta te osigurao nastup sljedećeg vikenda na susretu juniorskih reprezentacija Austrije, Hrvatske, Mađarske i Slovačke, u poznatoj hodačkoj destinaciji, Borskom Mikulašu u Slovačkoj.

Na tom natjecanju očekujemo sudjelovanje i naših juniorki, Ivane Renić i Antonele Golobić, koja je danas u Mađarskoj nastupila na distanci 5 km. Njen ostvareni rezultat (28:20), još je jedno u nizu dobrih ostvarenja, točno sekundu brže od rezultata koji je postigla u Austriji prije 4 tjedna.

Danas smo dobili i novu potvrdu ispravnosti odluke o uvođenju treninga hodanja i za mlađe dobne skupine, kao što je uobičajeno u zemljama koje u ovoj atletskoj grani postižu zapažene uspjehe. Nakon osvojenog mlađekadetskog zlata na državnom prvenstvu na 2 km, Bruno Rožman nastupio je na nestandardnoj distanci od 2572 metra, koliko je duljina 2 kruga na stazi današnje utrke.

Njegov je rezultat 14:13, preračunato malo brže od 5:32 min/km, što je vrlo respektabilna brzina hodanja za tu dob, posebice imajući u vidu da je Bruno odradio tek dvadeset treninga hodanja, što upućuje na poseban talent za sportsko hodanje, ali ne treba zaboraviti kako je iza njega višegodišnje treniranje po programima atletske škole i vrtića našeg kluba.

Pored odličnog rezultata, u utrci je ostvario pobjedu, što je zaista vrlo vrijedan uspjeh, s obzirom na uvodne napomene o kvaliteti hodanja u Mađarskoj. Vrijedi spomenuti i kako Bruno, kao i ostali naši atletičari, nije danas niti jednom opomenut od strane sudaca zaduženih za kontrolu ispravnosti tehnike sukladno definiranim pravilima sportskog hodanja.

Čestitke našim hodačima na novim vrhunskim ostvarenjima!

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook