Međunarodna natjecanja

EP za juniore i juniorke: Hrelec, Kolarević i Kovačić uoči natjecanja

Demir Kolarević, Nikolina Hrelec i Mateo Kovačić (s lijeva na desno) Foto: AK Agram Demir Kolarević, Nikolina Hrelec i Mateo Kovačić (s lijeva na desno)

Malo nas još dijeli do početka Europskog prvenstva za juniore i juniorke s mjestom održavanja u Rietiju, Italiji. Razloga za praćenje imamo više nego dosta, 22 hrvatskih reprezentativaca nastupa od 18. do 21. srpnja, a među njima su naši članovi i članice Nikolina Hrelec, Demir Kolarević i vjerojatno Mateo Kovačić.

Podsjetit ćemo vas ili upoznati kako su zaslužili čast nastupanja na natjecanju poput ovoga, a pritom su nam i oni sami dali kratke izjave.

Nikolina Hrelec (3000m zapreke) – Posljednji nastupi kao zalog za optimizam

Nikolina je zasigurno od hrvatskih atletičara ili atletičarki jedna od onih s dugačkim 'atletskim stažom'. Njezino ime na tablicama sezone Hrvatskog atletskog saveza možete pronaći već do 2007. godine. No ozbiljnije korake u svojoj karijeri radi prošle godine kada i dolazi u naš klub. Već prošle godine prometnula se kao jedna od glavnih karika našeg kluba s osvojenih sveukupno 11 medalja! Od toga 5 zlata, 3 srebra i 3 bronci. U moru ovih medalja vrijedi istaknuti naslov seniorske prvakinje Hrvatske na 3000m zapreke, utrka u kojoj je tada došla do svog osobnog rekorda.

Zanimljivo je i to kako do tada nije uopće nastupala u spomenutoj disciplini, ali već u prvim nastupima vidjelo se kako bi to definitivno mogla biti jedna od njezinih glavnih disciplina.

U 2012. godini prvi puta u karijeri nastupa na jednom velikom natjecanju kao što je Svjetsko juniorsko prvenstvo u Barceloni. Tamo joj je pripalo 34. mjesto, utrka u kojoj se nije baš idealno snašla s obzirom da je u jednom trenutku i 'zapela' na jednoj od zapreka gdje se već izgubilo dosta vremena.

Aktualna sezona ponudila je nove pobjede za Nikolinu već na samom startu i prvom dijelu godine – naslov prvakinje Hrvatske u dvorani na 3000m i kasnije naslov zimske prvakinje Hrvatske u trčanju na kružnim stazama, u disciplini 1500m.

Normu za nastup na ovom natjecanju postigla je već prošle godine, što je logično s obzirom na to kako je nastupala na Svjetskom juniorskom prvenstvu. No Hrvatski atletski savez u pravilu traži potvrdu norme u tekućoj godini, a Nikolina je zapravo vrlo rano potvrdila svoj nastup u Rietiju. Krajem 5. mjeseca u jednoj potpuno samostalnoj utrci bila je brža od zadanih 10:55,00, a uz to je i uvjerljivo pobijedila.

Nakon toga uslijedio je nešto slabiji vikend na seniorskom prvenstvu Hrvatske, ali posljednji rezultati dokaz su kako se vratila na pravi put i nadamo se kako će tako biti i u njezinoj idućoj utrci. Nedavno je u Varaždinu na prvenstvu Hrvatske za juniore i juniorke istrčala državni rekord te dobne kategorije na 3000m zapreke koji sada iznosi 10:43,42! Idući dan je manirom prave rutinerke stigla do nove pobjede na istoj dionici samo bez zapreka.

Interesantno, malo tko se može pohvaliti kako je dvije godine zaredom osvajalo zlatne medalje na 3000m i 3000m zapreke, ali Nikolina može!

Prije odlaska Nikolina je prokomentirala dosadašnji dio svoje sezone, a u neke preciznije prognoze nije se željela upustiti: "Do sada je sezona dobra, istina kako je mogla biti bolja, ali zasad sam zadovoljna. Ne bih ulazila u to koliko želim trčati, prognoze često znaju biti nezahvalne. Dobro se osjećam i to je najbitnije, nadam se kako će rezultat biti u skladu s tim."

Hoće li kvalifikacijama biti utrka nešto sporijeg ili bržeg ritma, prema vlastitim riječima ne razmišlja previše: "Ne zamaram se previše s tim, vjerujem da sam spremna za jedno i drugo."

U samoj pripremi uoči utrke jedna stvar joj znači: "Prošlogodišnja utrka iz Barcelone... ipak mi je to bilo prvo veliko natjecanje, sada već otprilike znam kakav je to osjećaj i biti će mi lakše trčati.“

Za kraj je samo rekla: „Htjela bih se zahvaliti svojoj obitelji, prijateljima i ostalim ljudima koji me podržavaju, a najviše svom treneru bez kojeg teško da bi putovala u Rieti na Europsko juniorsko prvenstvo“.

Mi joj želimo ostvarenje njezinih najava. Nikolina će nastupati u četvrtak tijekom popodnevnog dijela programa u 19:25h.

Demir Kolarević (bacanje diska, 1.75kg) – Konstantan napredak iz godine u godinu

Ni Demir nije 'od jučer' u atletici i našem klubu. Debitirao je u dvorani 2011. godine na bacanju kugle, ali ipak u toj sezoni nije previše nastupao tako da je bolje njegovu početi od prošle godine kada je još bio mlađi junior.

Bilo je uspjeha, osvojio je nekoliko medalja u spomenutoj konkurenciji, kako u dvoranskoj sezoni tako i na otvorenom. Uz to su se isprofilirale njegove glavne discipline, bacanje diska i kugle.

Dobri rezultati potaknuli su ga da pristupi cijeloj priči još ozbiljnije, a upravo to se dogodilo i krajem prošle godine. Prelazak u jaču, stariju (juniorsku) konkurenciju  za njega nije bio 'bolan', nastavio je tamo gdje je stao, već na samom startu dvoranske sezone osvaja medalju na bacanju kugle, a niz je nastavio s dva srebra na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske gdje je njegov disk (1.75kg bacaju stariji juniori) sletio na 49.21 što je bio dobar pokazatelj kako nije daleko od norme za europsko juniorsko prvenstvo koja je iznosila točno 53 metra.

Proljetno/ljetni dio sezone donio je nove dobre odnosno nastavak Demirovog napretka i često smo mogli vidjeti njegov hitac preko 50 metara.

Prvog dana mjeseca lipnja konačno je uspio prebaciti 50 metara, na mitingu atletskog kluba Dinamo-Zrinjevac Demir je nastupao izvan konkurencije (tako da bi mogao bacati juniorski disk težak 1.75kg) i konačno bacio 53.81!

Usporedbe radi, 2012. godine njegov najbolji rezultat bio je 45.72 i ovakav napredak preko 8 metara je svakako izuzetno pozitivan, ali to je na neki način karakteristika Demirovih sezona u kojoj uvijek napravi jedan korak naprijed te se nadamo kako će tako nastaviti i u godinama koje slijede.

Poslije bačene norme nastupio je još nekoliko puta, a interesantno je kako u tom razdoblju se vidi jedan velik napredak i na bacanju kugle što je također dobro za budućnost. Raznovrsnost je uvijek poželjna.

Zasada nije nastupao na nekom većem natjecanju poput natjecanja najveće europske razine za juniore, ali od nekud treba početi. Vidjet ćemo kako će se snaći, u svakom slučaju nastup ovdje potvrda je dobrog Demirovog rada i zato je nagrađen.

Uoči Rietija malo smo porazgovarali i s njim: "Cilj mi je bio ispuniti normu za europsko juniorsko prvenstvo, a kako sam uspio ne moram skrivati kako sam zadovoljan dosadašnjim dijelom sezone."

Očekivanja nisu malena: "Želio bih i očekujem baciti osobni rekord što će biti malo teže nego inače s obzirom na to da imam tri pokušaja manje. No motivira me kako bi eventualnim osobnim bio u 'igri' za ulazak u finale."

Kvalifikacije su ujutro: „Mislim da ne bih zbog toga trebao imati problema, možda će mi čak biti bolje bacati prijepodne, vidjet ćemo.“

Za kraj je fokus prebacio na svog trenera: „Zahvaljujem mu što me na neki način doveo do ove razine bacanja, trudio se oko mene i nadam se kako ga neću razočarati.“

Mi se nadamo isto, a priključujemo se željama za osobnim. Demir bi trebao bacati u subotu, u 9:30h il 10:45h, ovisno u koju ga kvalifikacijsku grupu rasporede. Obavijestit ćemo vas naknadno, bez brige.

Mateo Kovačić (4x400m) - Iz Donecka u Rieti

O Mateu smo pisali već tjedan dana ranije, slobodno pročitajte taj članak. Jedino što se promijenilo u tih tjedan dana je kako Mateo iza sebe ima nastup na Svjetskom prvenstvu za mlađe juniore i juniorke, nastupio je dobro u kvalifikacijama i istrčao 49.20.

Spomenuti rezultat nažalost nije bilo dovoljan za prolazak dalje naspram ostalih rezultata, ali potvrda je to kako Mateo može trčati ispod 49 sekundi, a to je najmanje što će trebati napraviti nastupi li u štafeti hrvatske reprezentacije 4x400m, a po dosadašnjim rezultatima vrlo je izvjesno kako hoće.

U razgovoru nije htio previše duljiti, istaknuo je kako mu je izuzetna čast nastupati u hrvatskoj štafeti s našim najboljim trkačima na 400m i kao svatko nada se prolasku dalje.

Kvalifikacije 4x400m predviđene su za subotu u 11:55.

Želimo našim članovima puno sreće i što uspješnije nastupe kao i ostalim reprezentativcima!

  • Natjecanje: Europsko prvenstvo za juniore i juniorke
  • Mjesto: Rieti (ITA)
  • Datum: 18.7 - 21.7.2013
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook