Međunarodna natjecanja

Balkansko prvenstvo u dvorani: Zlatni Ružić u povijesnoj-rekordnoj štafeti, brončana Šimić, rekord i za Vukančić! (VIDEO)

Zlatna štafeta Zlatna štafeta

U Istanbulu se održalo Prvenstvo Balkana u dvorani s fokusom na seniore i seniorke na kojem je prema najavama nastupilo naših 4 člana.

Lončarek zamalo

Malo je nedostajalo Ivani Lončarek da nastavi i upotpuni kolekciju balkanskih medalja iz dvorane, ali treba reći kako je ove godine i konkurentski to bilo poprilično dobro. U nekoj godini bi i 8.29 bilo dovoljno za zlatno odličje, a u ovim utrkama to je bilo za 4. poziciju dok je ona 1. pripala domaćoj predstavnici, Sevval Ayaz (8.21).

No nju još očekuje i nastup na Istanbul Cupu koji se tradicionalno održava dan poslije i radi se o još jednom kvalitetnom natjecanju pa treba vidjeti može li biti još brža u "drugom danu" natjecanja.

Pogledamo li sve njezine ovosezonske nastupe, svakako možemo reći da drži konstantnost i sve utrke nalaze se u desetinki razlike što na ovoj razini nije jednostavno ponavljati.

Ružić u prvoj i zlatno-rekordnoj dvoranskoj štafeti 4x400m

Mateo Ružić vratio se na ovo natjecanje nakon 4 godine izbivanja i u pojedinačnoj utrci s vremenom 48.31 stiže do 8. mjesta. No zato smo po prvi puta imali seniorsku 4x400m dvoransku štafetu na ovom natjecanju što je između ostalog i lijep nastavak razvijanja ove discipline u dvoranskim uvjetima. Podsjetimo, prije dvije godine su prvi puta s tim krenuli juniori, a ovo je sad nekako nastavak tog niza pa nam je drago da je i naš član sudjelovao u tome. Pobjednik je bio Yavuz Can s 46.55.

Spominjući te juniore, jedan od njih bio je upravo u ovoj štafeti, David Šalamon, a uz njega su tu posebno za ovu prigodu bili Mateo Parlov i Gabrijel Stojanović. Bila je to dobitna kombinacija za ovo natjecanje, istrčan je rezultat 3:13,99 i tako nam je to ujedno i jedino najsjajnije odličje s ovog natjecanja.

Osim toga, radi se o novom seniorskom dvoranskom rekordu Hrvatske! Zanimljivo, prijašnji je držala upravo ta spomenuta juniorska štafeta otprije dvije godine, a za vidjeti je sad hoće li možda Hrvatski atletski savez 'razdvojiti' te rekorde odnosno da se kao na otvorenom počnu voditi zasebno reprezentativni i klupski rekordi.

Šimić ponovno na još većim visinama, zaslužila broncu

Ona medalja brončanog sjaja pripala je Ani Šimić koja se nakon nekoliko nastupa na 1.8_ vratila na one još veće visine i u drugom pokušaju uspješno preskače 1.90m! Dva centimetra više (to bi bio i rezultat sezone) ovaj puta nije išlo, ali drago nam je da je Ana pred Glasgow i Europsko prvenstvo u dvorani (koje se bliži) ponovno na razini prvog ovosezonskog nastupa.

Doduše, već i na seniorskom prvenstvu zadnji pokušaj na ovoj visini sugerirao je da može i hoće. Nažalost, šteta je da se ova disciplina tijekom prijenosa uživo (koji je bio ovaj puta bolji nego na juniorskom prvenstvu prije tjedan dana) nije baš prikazivala pa nismo imali prilike u kadru vidjeti visašice, tako ni Anu.

Za zlato ili srebro, ovisno o pokušajima, ipak je trebalo skočiti 1.92m, isto kao i prošle godine. Pobjednica je bila Daniela Stanciu.

Vukančić rekordno, i to kako

Katarina Vukančić prošle godine ovdje je trčala 3000 metara, a sada smo ju gledali na dvostruko kraćoj distanci gdje je dodatno pomaknula granice kada su u pitanju hrvatski dvoranski standardi u konkurenciji mlađih seniorki!

Naime, istrčala je 4:29,73 što je za malo više od 4 sekundi poboljšanje prijašnjeg rekorda (4:34,05) i tako će Katarina dvoransku sezonu završiti s čak dva U23 rekorda - 1500 i 3000 metara. Općenito je ovaj rezultat njezin apsolutni uvjerljivi osobni rekord tako da nastavi li u ovom ritmu i ovoj formi, nema straha da nas još ljepše stvari čekaju na otvorenom.

Što se same utrke tiče, pripalo joj je 5. mjesto, a pobjeda Ameli Terzić s 4:15,04. No sam plasman u ovoj utrci realno nam manje znači od ovog još jednog sjajnog postignuća za nju!

Čestitamo svim našim 'Balkancima' i puno uspjeha u nastavku sezone!

  • Natjecanje: Prvenstvo Balkana u dvorani
  • Mjesto: Istanbul (TUR)
  • Datum: 16.2.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook