Domaća natjecanja

SAVRŠEN hodački dan na dva otoka: 10/10 zlatnih medalja uz izvrsne i rekordne nastupe Renić i Redžebašić!

Bruno Erent i Ivana Renić Foto: AK Agram Bruno Erent i Ivana Renić

U vrlo dobrim vremenskim uvjetima i krasnom jesenskom ambijentu na našem Jarunu, preciznije na Otoku Univerzijade i Otoku Trešnjevka, održano je još jedno hodačko natjecanje i to Prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju, koje je bilo otvoreno i za inozemne atletičara pod nazivom Memorijal Ivan Starek, sad već sa solidnom 14-godišnjom tradicijom neprekidnog održavanja.

Doha zaboravljena, pamtimo Zagreb!

Posebno inspirirana danas bila je Ivana Renić te sa stilom okončala svoju izuzetno uspješnu  sezonu, započetu izvrsnim rezultatom na 50 km u Slovačkoj koji joj je osigurao plasman na Svjetsko atletsko prvenstvo. Danas je zaista bila u "svom filmu" (i pokazala da je ona epizoda iz Dohe uspješno arhivirana), u okruženju u kojem poznaje skoro svako stablo i nema iznenađenja koja bi je izbacila iz planiranog ritma za koji je vrijedno trenirala!

Ciljem je prošla za 1;34:48, čime je za čak za minutu i 35 sekundi popravila svoj i hrvatski rekord u hodanju 20 km. Rezultat je to vrijedan velikih 1055 bodova po tablicama IAAF-a i donijet će joj bitan pomak na rang listi po kojoj se ostvaruje pravo za nastup na Olimpijskim igrama. Današnje državno prvenstvo na popisu je važećih natjecanja za spomenutu rang listu jer smo osigurali sve formalne uvjete za priznavanje rezultata.

Ti uvjeti privukli su i lijep broj od osam rezultatski vrlo kvalitetnih hodačica iz inozemstva, a Ivana je ciljem prošla prva i u toj otvorenoj konkurenciji.

Erent nastavio veliki niz novim naslovom, uspješni Stanko i Krenek

U muškoj konkurenciji nije bilo inozemnih natjecatelja pa je naš Bruno Erent prvi prošao ciljem (6. godinu uzastopno na ovom natjecanju) u umjerenom ritmu jer on svoj put u Tokio traži u disciplini 50 km hodanje te je u baznim pripremama za nastup u ožujku u Slovačkoj. U svakom slučaju možemo biti iznimno ponosni da imamo dvoje hodača koji se mogu boriti za nastup na najvećim europskim i svjetskim natjecanjima.

U hodanju na 20 km svoj premijerni nastup imalo je i naših dvoje mlađih atletičara i oboje su osvojili srebrne medalje, Jurica Stanko rezultatom 2;00:34, a Klara Krenek samo 8 sekundi sporijim rezultatom, koji vrijedi drugog mjesta na tablici svih vremena u ovoj disciplini.

Hartl, Belas, Janček i Pevec (mlađe)juniorski prvaci na 5/10km

Mnogo medalja osvojili su i drugi naši članovi, a zahvaljujući dobrom odazivu, uspjeli smo osigurati regularan nastup u svim kategorijama, što često ne uspiju hodački znatno jače zemlje od Hrvatske.

Kod juniora zlatni s 59:43 je postao Krešimir Hartl, ispred Tomislava Mikića koji je ove godine uspješno završio svoju utrku s 1:05:59. Kod mlađih juniora Antonio Belas je slavio ispred Klaudija Strahonije. Bili su blizu jedan drugoga i tako završili s 1:03:03 tj. 1:03:05.

Zlatnu medalju u konkurenciji mlađih juniorki osvojila je Bruna Janček (27:01), a kod juniorki Eli Pevec (27:31), ispred Petre Štefanović i Lucije Kozine koje su hodale 29:11 i 36:11. Nove medalje u kolekciji ovih hodačica, posebno se to odnosi na Janček i Pevec koje su uistinu u tome već postale suverene.

Di Giusto, Anić, Švarbić i rekordna Redžebašić (mlađe)kadetski prvaci na 2 i 3km

U konkurenciji kadeta prvi je bio naš reprezentativac Bruno Di Giusto, a drugi Edmund Dobruna. Brunin rezultat je 18:14, a Edmondov ispod 20 minuta (19:58). Potonjem je ovo ujedno i prvo odličje na jednom od pojedinačnih prvenstava Hrvatske, a Di Giusto je na najbolji mogući način okrunio svoju povratničku priču u drugom djelu sezone nakon problema s ozljedom prvi dio godine.

Lijepa je činjenica kako smo naspram prošle godine ove godine uspješno održali i mlađekadetsku (U14) utrku. Tako se tu na kraju zlatom okitio strpljivi i mirni Fran Anić ispred Jakova Baruna. Dočekali su svoj trenutak i zasluženo dobili dvostruke medalje (dijelilo se i za "Ivan Starek" poredak).

U ove dvije kategorije Niko Kožul i Vili Čepelak bili su diskvalificirani što znači da će trebati dodatno vježbati tehniku atletskog hodanja, koja je vrlo zahtjevna, pogotovo za dječake, ali svakako je hvalevrijedno da su se ponovno upustili u jednu hodačku avanturu. Tko misli da je ova grana lagana...

Kod djevojčica nije bilo diskvalifikacija i čak sve tri pozicije u konkurenciji kadetkinja zauzele su naše već pomalo i iskusne atletičarke, Lana Švarbić, Mia Marek i Iva Vranić. Za medalje je trebalo hodati 15:41, 16:54 ili 17:06. Nika Hajnić i Katarina Vidmar odlučile su se na miran i siguran nastup što sugeriraju postignuti rezultati od 19:58 i 19:59 - "čekaju" svojih 5 minuta iduće godine kad će današnje osvajačice medalja prerasti kadetsku kategoriju.

Kod mlađih kadetkinja izdvojila se Zana Redžebašić, koja je osvojila zlato, ali i postigla povijesni hrvatski rekord u vremenu 11:14 u ovoj disciplini!

Nakon što je čak 5 godina vrijedio najbolji rezultat (11:34) Tare Friščić, tadašnje članice AK Nedelišće konačno će i on u povijest, a Zanino ime upisuje se u knjigu rekorda.

Drugo mjesto (12:14) vrlo uvjerljivo i sigurno osvojila je Linda Nujić, što je poseban uspjeh jer će ona i u iduće dvije godine se moći natjecati u ovoj U14 kategoriji. Pored njih uspješno su nastupile i Tiziana Petrak, Paula Štefanović i Elen Vončina odhodavši 12:44, 13:06 i 14:23 za 4., 5. i 7. mjesto.

Utrke u spomenute dvije kategorije djevojčica pružile su vrlo lijepu sliku na završetku današnjeg natjecanja jer su nastupile ukupno 23 mlade atletičarke iz 5 hrvatskih i 2 inozemna atletska kluba.

Hodanje ima svoju kvalitetu u liku Renić i Erenta, ali i perspektivu u nizu mnogih ovdje spomenutih imena pred kojima su još godine i godine treniranja, ali i natjecanja.

Čestitamo svima na postignućima i hvala našim hodačima i hodačicama na čelu s trenerskim timom na još jednom lijepom provedenom hodačkom danu, ponovilo se!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske u cestovnom hodanju
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 26.10.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook