Domaća natjecanja

REKORDI I RUTINA Erent, Renić i Šimić opravdali uloge favorita i suvereno osvojili zlatna seniorska dvoranska odličja!

Ivana Renić, Ana Šimić, Bruno Erent Foto: AK Agram Ivana Renić, Ana Šimić, Bruno Erent

Nakon mlađeseniorskog i juniorskog dvoranskog prvenstva Hrvatske, naš klub ima najuspješnije pojedince i na dvoranskom seniorskom prvenstvu Hrvatske gdje smo osvajali 7 zlatnih, 8 srebrnih i 6 brončanih medalja!

Erent i Renić do svojih prvih dvoranskih seniorskih naslova

Očekivano su među njima bili i naše hodačice i hodači na 3000m među kojima su se istaknuli Ivana Renić i Bruno Erent koji su konačno dočekali i svoj nastup na ovom natjecanju.

Naime, prošle godine (sve se prebrzo odvijalo) se ova disciplina nije održala, a na onom naknadnom kružnom natjecanju svi dobni uzrasti su nastupili osim seniorskih. Doduše, Ivana je nastupala izvan konkurencije na tom natjecanju i postavila rekord, ali u međuvremenu se to vrijeme dodatno poboljšavalo.

Zadnja ga je korigirala Bruna Janček koja je s 14:59,33 bila prva žena koja je u dvorani bila brža od 15 minuta te je sigurno to bio dodatan izazov za Renić koja je uspješno na njega odgovorila.

U prvom metru se već Ivana odvojila i u zadanom ritmu još malo popravila ovaj rezultat koji će sada biti 14:58,01, a Bruni ostaje juniorski odnosno mlađejuniorski rekord. Janček je ovdje zauzela 3. mjesto za broncu (16:01,84), a nešto brža bila je Eli Pevec kao srebrna (16:01,30). 

Nisu ovo bile jedine predstavnice, Klara Krenek je zauzela 4. mjesto sa 16:49,66 i Petra Štefanović 5. mjesto sa 17:57,49.

Nove granice kod seniora postavio je Bruno Erent koji je hodajući 13:47,35 postao prvi hrvatski hodač koji je u dvorani bio brži od 14 minuta, točnije 13:47,35 i tako nadmašio dosadašnjih 14:24,71 Krešimira Hartla koji je ovdje bio drugoplasirani (15:56,74) uz brončanog Juricu Stanka (15:56,80). 

Slično kao i Ivana, Bruno je također već u prvim metrima 'odmaglio' od konkurencije u kojoj je bio i Tomislav Mikić, na kraju 8. s 20:36,10. Prednost je iz kruga u krug dodatno rasla i tako se stiglo do novog najboljeg postignuća.

Šimić lakoćom do pobjede i povratka naslova

Prošle godine ju je temperatura 'izbacila' iz igre taman pred termin ovog natjecanja, ali se zato ove godine Ana Šimić pobjednički vratila i tako ponovila 2017. godinu.

Doduše, možda ne rezultatski jer je skočila 1.81 metar, ali cijelo vrijeme je Ana bila u kontroli i nakon što je osigurala pobjedu, odmah je digla letvicu na 1.90 gdje se prva dva pokušaja tražila, a onda je zadnji bio jako dobar i nijanse su presudile da letvica nije ostala na mjestu.

Ovime je zaključila nešto naporniji ciklus natjecanja proteklih dana. Podsjetimo, vrhunski je otvorila u Hustopeču skočivši 1.91 za potvrdu Europskog dvoranskog prvenstva, to je bilo 26. siječnja.

A onda je čak u dva dana nastupala, 29. i 30. siječnja, tu očekivano nastupi nisu bili na toj razini, a sada slijedi malo više od tjedan dana odmora barem kada su natjecanja u pitanju.

Ana je ipak sada već dokazana vrijednost u međunarodnom kontekstu ovih natjecanja što i vidimo s ovim mnogobrojnim pozivima na sve najjače visaške mitinge i nadamo se da će se stvari što bolje posložiti da u Glasgowu bude još bolja!

Uz nju je nastupala i Marta Bošnjak koja s 1.60 zaključuje natjecanje na 5. mjestu.

Ružić/Židov 2. na 400/800 metara, srebrno-brončane štafete

Zatim je Marta produžila na pojedinačnih 400 metara gdje je po prvi puta trčala ovu dvoransku inačicu i završila utrku s 1:01,52, a ranije je nastupila i Ivona Jurišić s 1:06,44.

Očekivano je najbrža od naših tu bila Tajana Židov, 57.44 je bilo njezino vrijeme za 5. mjesto.

Zato je Tajana ranije još uspješnija bila na 800 metara gdje joj je pripao naslov seniorske doprvakinje Hrvatske s 2:15,61 u jednoj utrci koju je dosta dugo vodila, ali ipak se u zadnjih 50ak metara situacija malo promijenila.

Leonarda Farkaš je ostala na tik do postolja kao četvrtoplasirana s 2:16,29. Isto je postigao i Jakov Vuković istrčavši 1:58,15 što ćemo zapamtiti kao osobni dvoranski rekord u ovoj disciplini. Osim njega, u skupinama ranije trčao je Ivan Vukančić, 2:06,00 vrijedilo je sveukupno 14. mjesta. 

Na duplo kraćoj distanci Mateo Ružić je u svom prvom nastupu (unutar konkurencije) bio drugoplasirani na 400 metara, zlato je pobjeglo u zadnjim metrima, ali nema se što tu zamjeriti za poprilično hrabar pristup koji može biti dobra smjernica za neke naše mlađe članove.

Nakon prošlog tjedna ponovno se poboljšao Zvonimir Ćurić, iz utrke u utrku sve je brži i sada s 52.11 zauzima 7. mjesto ovdje. 

Medalje smo zaslužili i na štafetama, ona u muškoj konkurenciji je bila malo sjajnija (srebrna) gdje smo u sastavu Luka Dubajić, Zvonimir Ćurić, Dominik Krešo i Mateo Ružić stigli do rezultata 3:24,30. Iako su se tu događale neočekivane promjene u sastavima, bio je ovo konkurentan nastup, na koncu je malo nedostajalo i do najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Dobar rezultat istrčala je ženska štafeta, točno 3:54,00 zaslužile su Karla Puljko, Eva Mačković, Wanda Haber Zelanto i Tajana Židov, a uz to je nagrada i brončana medalja.

Inače je ovo rezultat brži od dosadašnjeg seniorskog rekorda koji je stajao do ove utrke, ali njega su ionako upravo u ovoj skupini još dodatno poboljšale djevojke iz ASK Splita i on je sada postavljen na još bržih 3:49,91.

Fileš/Mrčić srebrni na motki/visu

Na tehničkim disciplinama Martina Fileš u skoku s motkom ovdje je najviše preskočila 3.70m čime je zaslužila 2. mjesto i titulu doprvakinje Hrvatske u dvorani što je za plasman bolje naspram prošle godine.

Medalja istog sjaja pripala je Filipu Mrčiću koji je tako u dvorani ponovno osvojio titulu seniorskog dvoranskog doprvaka Hrvatske, a ovaj puta je za nju skočio 2.10m. Bio je uspješan u svim prvim pokušajima (uključivši i tu visinu), ali na 2.13 metara nije uspio ponoviti isto.

Osim njega, skakali su i Jurica Hercigonja te Bruno Košćica kao 8. i 9. s preskočenih 1.80m. 

Troskok nam je ponudio novi dvoranski osobni rekord od 14.84 Marka Katalinića koji ga je tako vratio i na pobjedničko postolje ove discipline s osvojenom brončanom medaljom. Kod žena je Karla Kovačić doskočila do 11.07 za 9. mjesto. 

Na skoku u dalj je Vili Nagl najdalje skočio do 6.38 i tako bio šestoplasirani. Plasman niže pripao je Luki Medvidoviću u bacanju kugle - 12.84 i 7. mjesto. 

Čestitamo svima na ostvarenom tijekom cijelog dana!

  • Natjecanje: Dvoransko seniorsko prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 2.2.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook