Domaća natjecanja

PH na 10000m: Svalina seniorski prvak, Farkaš juniorska prvakinja, Vukančić do norme za EPU23!

Medaljaši na postoljima Foto: AK Agram Medaljaši na postoljima

Nakon prvenstva Hrvatske u hodanju na stazi, na red su došli trkači na 10000m kao i prvenstvo Hrvatske u toj disciplini koja se često trči u ovom terminu radi pogodnih vremenskih uvjeta.

Temperatura je za ovu utrku bila idealna te je možda pokoji dašak vjetra bio suvišan, ali sukladno tome i trčale su se dobre utrke kao i novi osobni rekordi.

Svalina i Bratulić 1. i 2. seniorski trkači na 10000m

Prvi u redu je tu Filip Svalina kao novopečeni seniorski prvak Hrvatske koji je to postigao istrčavši 31:21,9 čime je poprilično poboljšao prijašnji osobni rekord, više od minutu. Stigao je ispred svog klupskog kolege Petra Bratulića koji je svoje srebro zaslužio s 31:30,6.

Gledali smo jednu dinamičnu utrku u kojoj se tijekom prvog djela utrke s njima nalazio i (na kraju) brončani Novosel, ali su se Bratulić i Svalina izmjenjivali više puta kroz utrku i tako u jednom trenutku nastavili dalje. Slično se događalo i u drugom djelu utrke, ali ona zadnja promjena ipak je pripala Filipu koji je tako po prvi puta osvojio naslov najboljeg trkača u ovoj disciplini.

U ovom mjesecu okrunili smo Bratulića kao polumaratonskog prvaka Hrvatske i sada Svalinu na još kraćoj dionici. Bez daljnjeg, uspješne utrke za ovaj duo.

Uz njih je trčao i Domagoj Jakopović koji se plasirao na 6. mjesto istrčavši 34:31,4.

Srebrna Vukančić do mnogih postignuća u ovoj utrci

Nakon utrke muškaraca, krenule su i žene gdje smo kod seniorki pratili Katarinu Vukančić i Ivanu Grubišić, a kod juniorki Leonardu Farkaš i Tinu Šmid

Visoku razinu nastupa Katarina je zadržala i na ovom natjecanju koje ne pamti baš po najboljem kada se primjerice sjeti 2017. godine, ali sada je to potpuno drugačija priča jer je istrčala 35:45,1 čime je bila strahovito brža od 39:10,1 iz spomenute utrke.

Ujedno je to i rezultat kojim je nadmašila 36:15 i normu za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo, a i upisala se u TOP10 najbržih rezultata svih vremena Hrvatske u ovoj disciplini i sada će zauzeti 8. mjesto na toj tablici!

Osim ova dva velika postignuća i ostvarenja, osvojila je i naslov doprvakinje Hrvatske, ispred je bila Bojana Bjeljac iz kluba organizatora koja se također istaknula istrčavši 33:08,1 za novi hrvatski seniorski rekord što je samo još jedan dokaz brze utrke koju smo pratili. 

Ivana je ostala na korak do postolja s 40:23,1 i 4. mjestom. Jedno vrijeme se držala u borbi za medalje, ali kasniji tijek utrke donio je promjenu koju ovaj puta nije ispratila, ali pamtimo novi osobni rekord.

Zlatni debi svestrane Farkaš

Svoju bogatu sportsku odnosno atletsku biografiju dodatno je upotpunila Leonarda Farkaš koju će uvijek krasiti ona titula "Miss sporta", ali kako je krenula slobodno bi trebali joj nadodati i onu "Miss svestranosti" s obzirom da je danas debitirala i na 10000m. 

I to kako - pobjednički! Odmah je na početku krenula ispred ostatka svojih konkurentica, stvorila dovoljnu prednost koju je samo zadržala u drugom djelu utrke i tako za prvi puta istrčala 37:53,6 što je svakako novo lijepo postignuće, a kad tome nadodate juniorsku titulu prvakinje Hrvatske, pohvale mogu biti samo još veće!

No i da kojim slučajem nije bilo Farkaš, tu je plasmanom odmah iza nje bila Tina Šmid s istrčanih 39:01,7 koja je tako stigla do svoje nove medalje, ovaj puta srebrnog sjaja. 

Uz uspješno hodanje na stazi, bez sumnje su nam trkači na 10000m dodatno uljepšali dan sa svojim ostvarenjima na čemu im od srca čestitamo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske na 10000m
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 30.3.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook