Domaća natjecanja

Filipović, Kovačić, Pravdica dvostruki juniorski prvaci prvog dana prvenstva Hrvatske uz zlato senzacionalne Lare Juriše

Mateo Kovačić prema pobjedi na 400m Foto: AK Agram Mateo Kovačić prema pobjedi na 400m

Prvi dan juniorskog prvenstva Hrvatske koji se i ove godine održava u Varaždinu je osim spomenutih rezultata ponudio novu ispunjenu normu Demira Kolarevića za Svjetsko juniorsko prvenstvo! Natjecanje na kojem se obilježava 25. godišnjica Europskog juniorskog prvenstva ponudio je niz osvojenih medalja za naše članove i članice.

Filipović na razini najboljih ovosezonskih ostvarenja

Na 400m Dora Filipović je stigla do uvjerljive pobjede i tako svom mlađejuniorskom naslovu prvakinje Hrvatske u ovoj disciplini pridodala i još vrjedniji starijijuniorski!

Njezinih 55.73 je naprosto bila jedna dimenzija rezultata (pre)više za ostale natjecateljice, a Dora jedino može žaliti za prvih stotinjak metara koji su bili istrčani u malo sporijem ritmu naspram preostalih 300m, u suprotnom bi to bio još brži i bolji rezultat koji joj treba u lovu na normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo (55.25).

No prilika ostaje i idući tjedan, ali pritiska nema s obzirom na to da je već sada sjajna sezona iza nje. Na ovom natjecanju kasnije je Dora nedugo zatim stigla i do drugog zlatnog odličja u štafeti i time upotpunila jedan lijep dan za nju, a nadamo se da će jednako lijep biti i sutra po završetku drugog dana.

Ovdje je nastupala i Marija Hartl, ponovno u vrlo dobrom izdanju s istrčanim rezultatom bržim od minute, njezinih 59.94 vrijedilo je 6. mjesta. Ujedno je to dobra najava uoči sutrašnje štafete 4x400m.

Anamarija Petters je na 1500m istrčala osobni rekord (4:48,39) i tako stigla do naslova juniorske doprvakinje Hrvatske u ovoj disciplini! Skoro sedam sekundi brži rezultat naspram dosadašnjeg osobnog rekorda pokazatelj je dobre Anamarijine forme i nadamo se da će ju prenijeti na sutrašnjih 800m. Katarina Vukančić je u današnjoj utrci trčala na razini najboljih ovosezonskih ostvarenja i s 5:00,80 stigla u cilj kao petoplasirana.

Na 100m prepone Katarina Ivšac je uz vjetar u prsa (-1.6) stigla do cilja kao drugoplasirana i nova juniorska doprvakinja Hrvatske u ovoj disciplini! Vrijeme je također na razini najboljih ovosezonskih (uz suprotan vjetar nema sumnje kako bi to bio i novi osobni rekord), 15.53.

Nikad bolja Lara Juriša na motki, štafeta kao i prošle godine

Skok s motkom donio je nikad bolje izdanje Lare Juriše! Već je na treninzima u posljednje vrijeme djelovala odlično i to je sada konačno uspjela prenijeti na ovom natjecanju.

Započela je natjecanje sa sigurno preskočena 3 metra, zatim malo imala poteškoće na 310cm i 330cm (iz drugog pokušaja), a između toga na 320cm bila također sigurna. Borba za medalje počela je na 340cm, visina koju Lara preskače iz prve, a da ne bi osobni poboljšala za samo 10cm već za 20cm pobrinula se sa sjajnim skokom od 350cm u posljednjoj seriji!

Ujedno je to bio i skok vrijedan zlatnog odličja i titule najbolje u juniorskoj konkurenciji! Kada je bilo najpotrebnije biti na visini zadatka Lara je uspjela u tome i pobjeda je sasvim zaslužena.

Ove sezone nešto je 'rezerviranije' započela dvoransku sezonu, ali su stvari definitivno došle na svoje sada na otvorenom gdje je pokazala vrlo lijep napredak i možemo joj samo zaželjeti nastavak toga jer s ovakvim skakanjem se već može tražiti i medalja na seniorskim natjecanjima.

Na bacanju diska Valentina Slobodić je zauzela 5. mjesto, najdalje je disk bacila do 35.33. 

Ana Marija Kisegi, Marija Hartl, Katarina Ivšac i Dora Filipović sačinjavale su pobjedničku štafetu Agrama na 4x100m koja je prednost već imala do posljednje izmjene, a s obzirom tko ju je trčao, logično je očekivati još veću prednost odnosno zaostatak ostalih štafeta naspram naše.

Vremenski je to blizu najboljeg juniorskog rezultata sezone, naše sjajne Agramerke su zajedno istrčale 49.85 i tako obranile prošlogodišnji juniorski naslov!

Kovačić i Pravdica dvostruki prvaci

Zvonimir Topić je nastupao na 100m i osim same konkurencije kao protivnik se (svima) pojavio i vrlo jak vjetar u prsa. U kvalifikacijama je finale osigurao s 11.47 (-1.6), a u finalu je sveukupno bio petoplasirani s utrkom od 11.48 (-2.1). Danas naprosto nije bilo vrijeme za postizanje osobnih rekorda.

Ranije je sa svojim nastupom u kvalifikacijama završio Marko Blažević, njegovih 11.87 (-2.5) nije bilo dovoljno za finale, nedostajala je svega jedna jedina stotinka. Pritom spomenimo da je u toj skupini bio i slabiji vjetar, šteta.

Mateo Kovačić na 400m demonstrirao je jednu rutinsku utrku u kojoj je ovaj puta bilo najbitnije pobijediti i što manje se potrošiti uoči štafeta 4x100m. Poglavito u situaciji kad se na juniorskom prvenstvu Hrvatske iz nekih nejasnih razloga disciplina 400m održava pred sam kraj natjecanja. Uspješno je izvršio tu zadaću, pobijedio je istrčavši 48.63!

Bio je jedini natjecatelj ispod 49 sekundi i pobjeda je više nego zaslužena! Isto kao i ona u posljednjoj disciplini dana, 4x100m gdje se 'okitio' drugom zlatnom medaljom danas.

Uz njega je u istoj skupini nastupao i Hrvoje Čukman koji je ostao na korak do medalje kao četvrtoplasirani, ali pritom je i istrčao osobni rekord. Tri stotinke brže nego prijašnji (sada 49.41) nije velika razlika, ali veseli vidjeti kako Hrvoje nastavlja trend sve bržih i bržih utrka. U skupini ranije trčao je Antonio Kovačić i njegovih 53.32 vrijedno je sveukupno 8. mjesta i osobnog rekorda. Fran Topol je nažalost u ovoj skupini pogrešno startao, događa se u velikoj želji za postizanjem što boljeg rezultata.

Hrabre utrke vidjeli smo na 3000m od naših Zlatka Kožuhara i Julijana Kralja koji su pokušali držati se s vodećima i u jednoj većoj većini utrke i uspjevali u tome, ali kasnije su ipak malo i posustali. Pritom je Zlatko istrčao 9:10,16, a Julijan 9:23,58. Time su osvojili 4. i 5. mjesto. Današnje utrke zasigurno će pomoći kao dodatno skupljanje iskustva.

Skok u dalj ponudio je novo izdanje Filipa Pravdice preko 7 i 50 metara i to dva puta danas u regularnim uvjetima. Interesantno, najbolje je skočio u 2. i 3. seriji i to identično najbolje, oba puta suci su izmjerili 7.52. Mora se Filipu odat priznanje u konstantnosti ove sezone na natjecanjima i nadamo se kako će na Svjetskom juniorskom prvenstvu još malo odskočiti od ovih standardnih rezultata koji se kreću od 7.50 do 7.58 i skočiti još dalje od toga.

U nogama taj skok neosporivo ima, pitanje je samo kada ćemo ga vidjeti. Kasnije smo vidjeli još jednu zlatnu medalju oko njegovog vrata nakon štafeta 4x100m.

Kolarević bacio normu za juniorsko SP i na kugli, kontroverzni skok u vis

Skok u vis nam je trebao donijeti dvostruki juniorski naslov koji bi pripao Paolu Lazariću i Dominiku Grdanjskom, ali su suci iz sebi znanih razloga spriječili takav razvoj događanja unatoč pravilima koja ih demantiraju.

Na kraju je naslov obranio Paolo koji je u pripremi uoči ovog natjecanja muku mučio i muku još uvijek muči s bolešću, ali i takav je danas bio najbolji hrvatski juniorski visaš. Nadamo se da će se čim prije oporaviti kako bi ga mogli uskoro vidjeti na još većim visinama. Dominik je bio srebrni, a obojica su skočila 198cm.

Demir Kolarević osim diska u Eugeneu na Svjetskom juniorskom prvenstvu trebao bi bacati i kuglu s obzirom da je danas kao novi juniorski doprvak Hrvatske bacio 18.64 i tako postigao bolji rezultat od trenutačne zadane norme za spomenuto natjecanje (18.25)! Njegov najbolji hitac vidjeli smo u drugoj seriji i tako će Demir biti jedan od rijetkih tamo koji će nastupiti u čak dvije discipline!

Ujedno je to i lijep nastavak kontinuiteta nastupa na velikim natjecanjima, podsjetit ćemo vas kako je prošle godine nastupao na Europskom juniorskom prvenstvu s tim da je tamo nastupio u "samo" jednoj disciplini. Iskorak je tu, samo treba nastaviti u ovom ritmu.

Sutra nas očekuje bacanje diska, a tamo je već na početku sezone na otvorenom ispunio normu i sutra može rasterećeno probati ostvariti što bolji hitac, rezultat i samim time plasman.

Boljih natjecanja imao je Fran Hojsak u bacanju koplja naspram ovog današnjeg. Nadajlje je bacio 52.27 i time zaslužio 5. mjesto. Treba uzeti u obzir kako je ove sezone nešto kasnije započeo s natjecanjima i vjerujemo kako njegova najbolja izdanja tek dolaze. 

Natjecanje smo zaključili trijumfalno, Filip Pravdica, Mateo Kovačić, Bruno Penezić i Zvonimir Topić istrčali su na 4x100m sjajnih 42.47 i tako nakon prošlogodišnje bronce osvojili naslov najboljih juniora u štafeti! Već kod posljednje izmjene je stvorena solidna prednost za Topića koji ju je jednako solidno sačuvao. Agram II (Marko Blažević, Hrvoje Čukman, Fran Topol i Edin Mešić) nisu bili takve sreće, bez plasmana i rezultata ovaj put.

Čestitamo svim našim atletičarima i atletičarkama na postignutim rezultatima, okrećemo se drugom danu i nekim novim lijepim ostvarenjima!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 28.6.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook