Domaća natjecanja

Erent, Renić i Ćosić prvaci Hrvatske u hodanju na stazi, Grdenić i Josipović prvaci Hrvatske na 10000m

Nezaustavljivo do pobjede - Bruno Erent Foto: AK Agram Nezaustavljivo do pobjede - Bruno Erent

Po vremenski promjenjivim uvjetima održala su se dva natjecanja u Sinju gdje su naši atletičari i atletičarke osim spomenutih pet zlatnih medalja osvojili i jednak broj srebrnih i brončanih medalja.

Definitivno najuzbudljivija i najzanimljivija hodačka utrka dana bila je upravo ona najduža (seniorska) na 10km, gdje smo imali jednog, ali vrijednog natjecatelja u liku Brune Erenta.

Sjajno izdanje Erenta na seniorskih 10km nagrađeno na najbolji mogući način

Bruno se odlučio ozbiljno posvetiti hodanju tek nedavno prije otprilike 2 mjeseca i njegova odluka već sada se pokazuje kao jedan odličan potez. U iznimno kratkom roku 'pohvatao' je niz elemenata koje inače mnogim početnicima treba puno duže vremena za adaptaciju i prihvaćanje. No kada ste ustrajni i 100% posvećeni svom cilju kao što je Bruno (očito) bio, morate biti nagrađeni za takav pristup!

Utrku je započeo pametno, nije se odmah 'zaletio' i krenuo u punoj brzini, a za nešto drugačiji pristup odlučio se danas njegov glavni oponent u liku Marija Graberca (AK Svetice). No već nakon nekoliko krugova Bruno se približio i pretekao ga. Prednost je u jednom trenutku narasla i do stotinjak metara, ali to nije bio kraj utrke.

Upravo suprotno, Graberec je u jednom trenutku (otprilike 3000m prije kraja utrke) smanjio njegovu prednost na dvadesetak metara, a Bruno je u tom trenutku već imao dvije opomene.

No sve to skupa nije ga pokolebalo, izdržao je pritisak svojih suparnika koji je nakon nekog vremena popustio i Bruno je ponovno stvorio značajnu prednost, a tehnički je do samog kraja utrke bio dovoljno dobar da slučajno ne bi zaradio treću i isključujuću opomenu.

Sjajna utrka i nastup (debi na 10km, do sad je samo još nedavno nastupio na 20km), nema sumnje kako će Bruni ovo biti još jedan dodatan motiv za nastavak dalje i još bolje rezultate! Zanimljiv podatak za kraj: nakon današnjeg dana posjeduje naslov prvaka Hrvatske u karateu, u atletici na 3000m zapreke i sada 10000m hodanje.

Nazire li se tom nizu kraj?

Ćosić i Renić juniorski prvaci Hrvatske

Prvo zlato smo dobili na utrci dugačkoj 5000m gdje su nastupali naši juniori, odnosno Mateo Ćosić, Sandro Vugrinčić i Julijan Kralj. Potonji je prvi puta nastupao u ovoj disciplini i uspješno završio svoj nastup osvojivši brončanu medalju (34:52,72). Mateo i Sandro su već iskusniji i u ovoj disciplini, a upravo je tako i izgledao današnji njihov nastup.

Odluka o medalji 'pala' je u posljednjih 100 metara, Mateo je bio brži u finišu i postao juniorskim prvakom Hrvatske s 33:12,30! Sandro je ušao u cilj odmah iza njega s 33:15.02 te mu je pripao naslov viceprvaka.

Jednako uspješni bili smo kod juniorki gdje je Ivana Renić jednim više nego rutiniranim nastupom stigla do uvjerljive pobjede s 29:35,34! Nije njezino najbrže vrijeme, ali ovo ionako nije bila utrka za to, najbitnije je da se Ivana vratila pobjeđivanju i posve je jasno kako tu ima izuzetno puno rezerve, a to ćemo sigurno otkriti i tijekom sezone koja je pred nama.

Medaljom se 'okitila' i Josipa Čičak, 36:06,07 danas je vrijedilo brončanog odličja.

Utrka seniorki je ponudila manje s(p)retniji rasplet, Hana Hajsok je stigla do srebrne medalje s novim osobnim rekordom (29:35,51)! U ovu utrku nije ušla 100% spremna (maleni problemi s bolešću nedavno), tako da možemo reći kako je iza aktualne hrvatske rekorderke na 20km dobar nastup.

Nažalost, Antonela Golobić nije uspjela završiti utrku, odnosno završila ju je, ali suci su procijenili kako je to napravila 'u prekršaju', dobila je 3 opomene koje u konačnici znače diskvalifikaciju.

Velika šteta za propuštenu priliku, ali iz ovakvih situacija treba izaći još jači i današnje stečeno iskustvo iskoristiti u novim utrkama koje slijede.

Krenek, Gašpar, Međimorec i Stanko medaljaši u konkurenciji mlađih kategorija

Medalje su osvojene i u mlađim dobnim kategorijama. Klara Krenek je u konkurenciji mlađih juniorki u svom prvom nastupu odmah osvojila prvu medalju, i to srebrnog sjaja!

U cilj je ušla s 20:54,07. Prvi puta se u hodanju uspješno okušala i Katarina Vukančić, mlađejuniorska prvakinja Hrvatske u krosu je zauzela  4. mjesto, vremenski to iznosi 22:05,54. Njezina imenjakinja Katarina, ali drugačijeg prezimena Brešković, danas je nažalost bila diskvalificirana.

Isto što i Klari je uspjelo Ivanu Gašparu kod mlađih juniora, njegovih 17:47,46 vrijedilo je također srebrnog odličja! Iza njega je u cilj ušao Maksimilijan Međimorec (18:50,29) koji je tako osvojio 3. mjesto i brončanu medalju, prvu u ovoj dobnoj kategoriji.

U konkurenciji kadetkinja Jelena Hrga je u svom debitantskom nastupu ostala na korak do medalje, ali iza nje je također jedan dobar nastup. Ušla je u cilj s 22:19,67, a nažalost u tome nije uspjela Josipa Livaković (tik do cilja stigla diskvalifikacija), ali ostavila je dobar dojam. Ovaj puta su presudile nijanse koje bi idući puta bi mogle biti na njezinoj strani.

Brončani kod kadeta je Jurica Stanko, uspio je to s odhodanih 19:03,57. Primijetili ste možda kako se kroz tekst proteže riječ prvi, mnogima je ovo bilo jedno novo iskustvo i prvi nastup, a jedan od njih je upravo i Jurica kojem je ovo bio prvi nastup na ovom prvenstvu.

Odlični Agameri na 10000m, naslovi za Grdenića i Josipovića

Nakon hodačkog dijela uslijedile su utrke na 10000m, prednost su prvo dobili pripadnici muškog spola. Utrke juniora i seniora trčale su se istovremeno. Naš trio Goran Grdenić, Ante Pavelić (seniori) i Jure Josipović (junior) su vrlo dobro nastupili, pogotovo jer vremenski uvjeti nisu bili idealni (ponajviše radi snažnog vjetra), ali u konačnici nije to utjecalo na njihove uspjehe.

Goran je u cilj stigao ponovno kao najbolji senior Hrvatske u ovoj discipline, obranio je svoj prošlogodšnji naslov s 31:37:40! Odmah iza njega i po srebro stiže Ante Pavelić koji je svoju medalju zaslužio istrčavši 32:27:99.

Od samog početka utrke njih dvojica su se izdvojili i krenuli prema naprijed i kao vodeći, na sredini utrke je Goran krenuo nešto jače i odvojio se te tako osigurao zlatnu medalju i pobjedu ispred Ante.

Jure Josipović je bio nešto strpljiviji, nije vodio na samom početku, ali je silovito 'prelomio' nešto prije polovice utrke i zapravo riješio pitanje pobjednika u svojoj konkurenciji. U pripremi za ovu utrku Jure je imao ponešto problema s koljenom, ali čini se kako je ta ozljeda stvar prošlosti i nadamo se kako će biti spremniji za još bolje rezultate!

Vrijeme pobjednika je 32:03,01, a novom pobjedom i zlatnim odličjem ujedno je poput Gorana također obranio juniorski naslov!

Kod seniorki medalja brončanog sjaja pripala je Mateji Matošević koja je istrčala 35:53,65, a plasman odmah iza nje pripao je Nikolini Hrelec koja je istrčala dobru utrku, 4. mjesto osvojila je zahvaljujući 36:54,47. Ujedno je to rezultat kojim će se sada uvrstiti u tablice svih vremena na 10000m i sveukupno zauzet 9. mjesto.

 

Podsjetimo, Matea već otprije nalazi se tamo, nakon ovog natjecanja njezin rezultat je 3. najbolji ikad istrčan (u domaćoj konkuernciji, naravno).

Čestitamo našima na osvojenim odličjima, ostvarenim plasmanima i rezultatima!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske na 10000m i hodanju na stazi
  • Mjesto: Sinj
  • Datum: 5.4.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook