Povratak u prošlost

Povratak u 2007, Hanžek (III.dio) : Posljednji nastup Lili Ćulibrk

Ljiljana Ćulibrk - 2007. godina Foto : AK Agram Ljiljana Ćulibrk - 2007. godina

Posljednji puta vraćamo se u 2007. i 4.srpanj (i ranije) na tadašnji IAAF Grand Prix Zagreb. Na 3000m nastupala je Ljiljana Ćulibrk.

Nećemo se previše ponavljati o lošem vremenu koje je baš na taj dan zahvatilo Zagreb pa samim time i natjecanje, ali ipak trkačima na dužim dionicama takvo vrijeme više odgovara nego atletičarima tehničkih disciplina i kratkih pruga. Uostalom, rezultati su bili zaista odlični, a uz to je "pao" i rekord mitinga (prošli je nadmašen za čak 20 sekundi!).

No krenimo redom, Lili Ćulibrk zaista je puno puta nastupala na ovom mitingu, praktički od samog početka svoje atletske karijere. U to vrijeme se miting još održavao na Maksimirskom stadionu i nije imao današnju veliku reputaciju. Lili je također dio te priče, prvi puta je nastupila sa 12 godina na 600m. Kasnije je miting napredovao, 1999. godine preseljen je na atletski stadion SRC Mladost, a dokaz rasta kvalitete u svim segmentima dobiven je već iduće godine kada mu IAAF dodijeljuje status "Grand Prixa" II. kategorije. 

Tako nekako zapravo je i Lili napredovala, a kruna njezine karijere definitivno je bio europski juniorski naslov 2001. godine na 1500m. Nakon bronce iz 1997. (!) pridodala je medalju najcijenjenijeg sjaja. Na našim prostorima samo se zlato pamti, nažalost.

Općenito o njezinim nastupima na IAAF Grand Prix Zagrebu

O tom veličanstvenom uspjehu, zlatnoj europskoj medalji već smo ranije pisali, ali proširit ćemo još malo priču koja je povezana s zagrebačkim mitingom. Tog sedmog mjeseca Lili je prije juniorskog EP nastupala upravo na atletskom stadionu SRC Mladost gdje je trčala ravnopravnu utrku sa ostalim, puno iskusnijim natjecateljicama. Tada je u cilj ušla kao sedmoplasirana sa 4:14,67! Rezultat koji je sigurno bio jedan dodatni razlog za optimizam tri tjedna prije natjecanja u Grossetu (Italija).

Iduće godine sama utrka je bila nešto drugačijeg ritma gdje se Lili malo slabije snašla, ali rezultat je i dalje bio vrlo dobar - 4:20,24. Time je osvojila 11.mjesto. Dvije godine kasnije uslijedilo je ponavljanje plasmana, ali s još boljim rezultatom, istrčala je 4:16,39.

Na kraju dolazimo do nastupa kojeg ćete moći od danas gledati i u videozapisu. Nakon tri nastupa na 1500m, četvrti smo gledali na dvostruko dužoj dionici, 3000m. Bio je to još jedan sjajan nastup, Lili je ovdje bila devetoplasirana s vremenom 9:19,46! Na 3000m Lili je inače trenutačno najbrža žena svih vremena na našim prostorima (9:12,33), ali spomenuti istrčani rezultat na mitingu je brži i od rezultata druge najbrže svih vremena, legendarne Slobodanke Čolović. Bio je to posljednji nastup na ovom mitingu, bez ikakve sumnje možemo reći kako se i na lijep način oprostila od njega.

Sam videozapis nije cjelovit zbog tehničkih disciplina, ali snimljeno je dovoljno materijala :

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook