Intervju i izjave

VELIKI intervju s Anamarijom Petters: "Nedostaje mi Hrvatska, ali Amerika je sjajna" (FOTO i VIDEO)

Anamarija Petters Foto: Sharon Ellman Anamarija Petters

Prošla su već više od tri mjeseca otkada se Anamarija Petters zaputila 'preko bare' u Sjedinjene Američke Države tj. Arlington, Texas, mjesto gdje nastavlja svoje obrazovanje, ali i sportsku karijeru.

Pratili smo njezine prve nastupe za sportski ogranak njezinog fakulteta, UT Arlington Mavericks, a oni su se odvijali na kros natjecanjima.

Sezonu je zaključila NCAA South Central Regional Championship natjecanju, najjači rang i kvaliteta na kojem je nastupala. Ponovno se trčalo 6000m, a u konkurenciji od 139 natjecateljica našoj Agramerki pripalo je 90. mjesto (22:33,4).

Anamarija Petters

Kros je poslužio kao uvod za iduću godinu i natjecateljsku sezonu, za malo više od mjesec dana počinje dvoranska sezona koja će se ubrzo i povezati sa sezonom izvan nje, stoga smo iskoristili priliku i porazgovarali s Anamarijom.

Osvrt na kros sezonu...

"Sretna sam s više istrčanih kros utrka, jer će mi sama natjecanja, ali i treninzi doprinijeti u napretku za moju disciplinu. Inače nisam baš tip za trčanje po blatu, travi, uzbrdicama i sretna sam da sam sve uspješno završila i pomogla ekipi. Sama usporedba s utrkama u Hrvatskoj teško da postoji. Naime, na utrkama je bilo puno natjecatelja, a staze su puno veće, a i 'podloga' je teža za trčanje."

O treninzima i uvjetima...

"Drugačije nego kod nas. Stalno smo trenirali po raznim parkovima, primjer jednog treninga koji nikad nisam radila je 1000m trčanja po travi odnosno uzbrdici sa 90 sekundi pauze. No sad je to prošlo i više treniramo na stazi i kraće trčimo. Uvjeti su stvarno odlični, od fizioterapeuta, posebnih trenera (npr. za sprint) i sjajno opremljena teretana u kojoj se nikad ne čeka na red."

O treneru tj. trenerima...

"Trener (John Sauerhage, op. a.) je 'mrak', komunikacija s njim je jako dobra, duhovit je, fleksibilan oko treninga i spreman je saslušati svakog od naših atletičara. Uz njega i trenera za kraće dionice, imamo i posebnog trenera u teretani koji me zasad dosta štedi te je čak možda malo i 'predobar' prema meni, ne dižem ništa teško zasad, doslovce praktički sve radim sa štangom (smijeh, op. a). Treninzi u teretani počinju u 7 sati ujutro, ali motivacija je uvijek prisutna, u bilo koje doba dana, atmosfera je pozitivna."

O sportskim kolegama i kolegicama...

"Stvarno su odlični i teško mi je naći riječi hvale za njih. Ponekad očekivano imam malo problema sa jezikom i uvijek mi sve bude objašnjeno. Bude tu naravno i šala na naš račun (međunarodnih studenata), oko npr. naših naglasaka."

UTA Mavs Cross Team

Što nas očekuje u (dvoranskoj) 2016. godini...

"Napokon se bliži i prava sezona za mene. Sredinom siječnja, 15.1 imamo prvo dvoransko natjecanje, najvjerojatnije ću trčati 800m i štafetu 4x400m. Općenito bi u dvorani trebala imati 5-6 natjecanja iz ove discipline trčat ću još 400m, ali i 4x800m i 'mješovite' štafete, nešto čega u Hrvatskoj nema. Bit će mi neobično što sezona na otvorenom počinje već u 3. mjesecu jer smo u Zagrebu počinjali 2 mjeseca kasnije..."

Možemo očekivati nastupe na 'domaćim terenima' u 2016. godini...

"Još ne znam koliko točno natjecanja me očekuje, ali znam da će trener smanjiti broj jer ja planiram trčat i 'našu', hrvatsku sezonu na ljeto. Želim postizati nove osobne rekorde, dobro treniram i ono što je najbitnije - zdrava sam."

Očekivanja trenera...

"Dijeli moje želje i ciljeve, pozitivan je i misli da bih mogla na otvorenom trčati oko 2:07, a takav rezultat bi me zaista veselio!"

Maverick Stadium

O Arlingtonu, Texas...

"Odlično mjesto za život. Zapravo je u potpunosti povezan sa sveučilištem, mogli bi reći da je "sveučilište-grad" u kojem žive studenti koji dolaze s različitih lokacija diljem svijeta. Doživljaj je kao u filmovima, klasičan primjer su kuće i ceste (njihov položaj i nizanje), a posebno me iznenadilo postojanje i kult bratstva i sestrinstva (eng. Fraternities and Sororities)."

Ističu se...

"Automobilima! Texas je jako velik, ali iznenadilo me koliko studenata ima kvalitetnih auti. Ljudi ovdje stvarno vole da je sve veliko, posebice automobilska vozila. Općenito su često nasmijani i pozitivni, a i vole se jako grliti (smijeh, op. a.)."

Edukacija i 'prečaci'...

"Fakultet mi ide iznenađujuće jako dobro, kako stvari stoje imat ću puno četvorki i petica. Neki predmeti su teži, ali profesori redovito izlaze u susret. Tako npr. tijekom testa uvijek mogu pitati za objašnjenje i značenje riječi koju ne znam, ali pritom naravno odgovor nije izravan. Što se varanja tiče, naspram Hrvatske, rekla bih da je malo teže i postoji veća razina svijesti, ali i straha tijekom testa. No daleko od toga da nema toga. Sve u svemu, zadovoljna sam predavanjima, istaknula bih da imamo i svog tutora ako 'zapnem' u nečem."

Arlington

Pogled drugih na nju...

"Drugi studenti su prvotno uvijek u čudu kada im kažem otkuda dolazim te da sam sama bez obitelji i kako mi sam engleski ipak nije materinji jezik."

Usporedba težine...

"Mislim da je u Americi lakše (naspram hrvatskih fakulteta) kada si izvorno iz tog područja, nama međunarodnim studentima je ipak nešto malo teže... pogotovo sportašima."

Hrvatska i aktualni događaji...

"Definitivno mi nedostaje! Ne može se zaboraviti na dom, prijatelje i 18 provedenih godina. Također, jako mi fali naša hrana, ali i jezik tj. pričanje. Pratim pomalo sve što se događa, nemam baš puno vremena, ali ponekad predavanja posluže da malo prođem internetom :)"

Zahvaljujemo se Anamariji na ovom zanimljivom razgovoru, prenesenom iskustvu, ali i usporedbama s našom zemljom. Naravno, pratit ćemo što više možemo svaki njezin korak odnosno nastup(e). Želimo joj puno uspjeha u mjesecima koji dolaze!

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook