Logo
Ispiši ovu stranicu

VIDEO: Priznanje čudesnom troskokašu Donatu, srebrnom s dvoranskog EP u 40. godini

O ovom čovjeku nećete previše čitati... Foto: Colombo/FIDAL O ovom čovjeku nećete previše čitati...

Zavjesa je pala i na 34. izdanje Europskog dvoranskog prvenstva u Beogradu, natjecanja koje će se pamtiti po generalno dobrom odazivu atletskih zvijezda, u nekim disciplinama više, u nekim disciplinama manje, a i po problemima kojih je bilo, posebice u dijelu informatičkog sustava u suradnji sa sucima koji su zasigurno sputali finala sprinterskih disciplina.

Atmosfera je bila odlična, a kulminacija svega je očekivano se dogodila u nedjelju kad je na domaćem terenu Ivana Španović radila velike stvari i bio je to zasigurno velik trenutak za nju, tim, organizatore i sve sudionike događaja. Na tome im čestitamo. Isto zaslužuju hrvatski atletičari i atletičarke, nisu razočarali i cjelokupan dojam je dobar i pozitivan.

U europskom kontekstu, bilo je tu niz velikih događaja (21.97 Bukowieckog, hat-trick Maslaka na 400m itd.), nećemo sve nabrajati jer bi se članak odužio, a i o svim tim pobjednicima - junacima može se pronaći i puno članaka na internetu.

No o jednom, nešto manje, i ovaj kratki članak kao priznanje je zapravo s naše strane jedna mala kompenzacija činjenice da taj uspjeh nije dobio pažnju kakvu zaslužuje.

Njegovo ime je Fabrizio Donato, talijanski 'vječiti' troskokaš koji u svijetu atletike obitava još od davne 1994. godine, a kao što smo se mogli sami uvjeriti, i danas, u 2017. godini, itekako je konkurentan.

Nekadašnji europski dvoranski prvak i europski prvak na otvorenom došao je u Beograd bez ijednog nastupa u dvorani, s 40 godina na leđima (za 5 mjeseci će navršiti i 41) i u drugoj seriji skočio nevjerojatnih 17.13 (s odrazom bez daske!) što je na kraju bio rezultat vrijedan nove velike medalje (srebrne) u njegovoj kolekciji, a ujedno je ovim skokom prvi puta nakon 5 godina skočio preko 17 metara.

Uz to je u ovom finalu troskoka pobijedio cijeli jedan mladi val talentiranih troskokaša (neki su duplo mlađi od njega).

Bez ikakvog podcjenjivanja ostalih disciplina, zna se kakav stres nosi ova disciplina što je nedavno dobilo i jednu od potvrda u smislu jednog istraživanja i naravno da bilo tko s 40 godina tko može obitavati u vrhu europske ili svjetske atletike zaslužuje poštovanje, ali u troskoku napraviti sam rezultat kao Donato - to je zaista jedan poseban doseg.

Potvrda toga da nitko u 40-oj nije skočio kao on je i podatak kako je postavio novi veteranski (M40) svjetski rekord koji je prije njega iznosio 16.58, a postavljen je od strane Ray Kimblea. Zanimljivo, događaj iz davne 1993. godine, upravo u razdoblju kad je karijera talijanskog troskokaša tek započela. 

S obzirom na godine, svakako jedno od pitanja koje ga zapravo već i duže vremena prati je ono o završetku karijere. Koliko vidimo na stranicama talijanskog saveza, čini se da to nitko ne zna, a s obzirom da je odnedavno krenuo i u trenerskim vodama, izvjesno je kako se taj trenutak ipak bliži.

Neovisno o tome, pitanje je kada će idući put netko uspjeti ponoviti sličnu situaciju i sigurno je kako se radi o trenutku koji je vrijedan svakog respekta. Naš, nesumnjivo, ima.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.