Ostalo

Europsko prvenstvo: Zašto je zapravo Mekhissi-Benabbad diskvalificiran na 3000m zapreke?

Nesuđeni pobjednik Europskog prvenstva u disciplini 3000m zapreke Foto: EPA Nesuđeni pobjednik Europskog prvenstva u disciplini 3000m zapreke

Jučerašnji, četvrti dan Europskog prvenstva obilježen je jednom kontroverznom situacijom (koja zapravo to i nije) u završnici finala utrke na 3000m zapreke, a u glavnoj roli je bio pobjednik (prije diskvalifikacije) Mahiedine Mekhissi-Benabbad.

Povremeno se na našoj stranici mogu pročitati ovakvi članci koji su prvenstveno edukacijske naravi. Obično se to odnosilo u domaćim okvirima, ali radi se o do sad neviđenom trenutku i odluci u našem sportu pa smo se odlučili osvrnuti i na ovaj slučaj. Mogli bismo se pritom osvrnuti na povijest incidenata koju spomenuti trkač iz Francuske ima, ali to nije tema. Za one koji su manje upućeni ili nisu upućeni sporna je završnica:

Dakle, većina prije svega domaćih, ali i internacionalnih dnevnih novina i portala prenijele su vijest o njegovoj diskvalifikaciji u kontekstu nesportskog ponašanja prema ostalim protivnicima ili kako se to organizatoru nije svidjelo i to izaziva polemiku među mnogim komentarima i komentatorima.

To nas ne čudi, nesportsko ponašanje često zna biti subjektivna procjena ili kako se to u ekipnim sportovima kaže - "slobodno (sudačko) uvjerenje". No IAAF u svojim pravilima se ne bavi i ne osvrće toliko na takve stvari (što je, a što nije nesportsko ponašanje) upravo iz razloga da ne bi ušli u sferu razmišljanja koja svatko ima.

Vrijedi spomenuti kako unatoč jasno definiranim pravilima i dalje često zna biti polemika, ali je to u pojedinačnim sportovima naspram ekipnih rjeđe.

Vratimo se spomenutom slučaju - Mekhissi-Benabbad nije diskvalificiran (to eventualno može biti pozadina priče i motiv) radi nesportskog ponašanja već radi prekršaja pravila 143.1 i 143.7. iz službenog "IAAF Competition Rules 2014-2015" koja glase:

In all events, athletes must wear clothing which is clean, and designed and worn so as not to be objectionable. The clothing must be made of a material which is non-transparent even if wet. Athletes must not wear clothing which could impede the view of the Judges. Athletes’vests should have the same colour on the front and back. At all competitions under Rules 1.1(a), (b), (c), (f) and (g), and when representing their Member under Rules 1.1(d) and (h), athletes shall participate in the uniform clothing approved by their national governing body. The Victory Ceremony and any lap of honour are considered part of the competition for this purpose.
Every athlete shall be provided with two bibs which, during the competition, shall be worn visibly on the breast and back, except in the High Jump and Pole Vault, where one bib may be worn on the breast or back only. The bib shall correspond usually with the number allocated to the athlete on the start list or in the programme. If track suits are worn during the competition, bibs shall be worn on the track suit in a similar manner. Either the athletes’ names or other suitable identification on the bibs will be allowed instead of numbers on any or all of the bibs.

U prijevodu, natjecatelj je dužan biti obučen u svoj dres i nositi startni broj. Skidanjem dresa automatski se više ne nosi startni broj (teoretski bi se tu moglo primijeniti i pravilo 142.4b). Po pitanju startnog broja postoje mogućnosti ako se nenamjerno ostane bez njega, ali svi smo vidjeli kako potez Francuza je bio sve samo nenamjeran. Tako da zapravo suci tehnički gledano nisu mogli ni registrirati njegov ulazak u cilj odnosno skidanjem dresa prestala je njegova uloga natjecatelja.

Suci su ga kaznili žutim kartonom, a na španjolsku žalbu imali su pravo reagirati diskvalifikacijom. Naravno kako je jasan španjolski motiv (u trenutku dok Mekhissi-Benabbad nije diskvalificran njihov trkač je četvrti), ali nitko im ne može oduzeti činjenicu da su imali osnovu i pravo na žalbu.

Uvijek se može postaviti pitanje nije li takvo pravilo nepotrebno (ili nešto slično takvo), ali možemo uzvratiti protutezom kako bi se ukidanjem tih pravila omogućilo svakom natjecatelju da dođe na start ili cilj utrke u 'vlastitom aranžmanu' bez startnog broja, a ne moramo onda ni spominjati kakav bi tek kaos nastao bez natjecateljskog broja.

Jedino što se može napraviti je dodavanje neke podstavke, ali opet bilo bi poprilično smiješno definirati npr. da "trkač u vodstvu 10 ili više metara u ciljnoj ravnini može skinuti natjecateljski dres" ili slično. Nadamo se kako smo vam barem malo razjasnili u ovom jedinstvenom (kako je nama znano) slučaju u svjetskoj atletici.

Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook