Logo
Ispiši ovu stranicu

RAZOČARANJE Ovogodišnji organizatori susreta U16 reprezentacija ukinuli svečanost podjela medalja

RAZOČARANJE Ovogodišnji organizatori susreta U16 reprezentacija ukinuli svečanost podjela medalja

Po prvi puta otkada je ovog natjecanja i susrete petero država (Hrvatska, Češka, Mađarska, Slovačka i Slovenija) u mađarskom Gyoru se dogodio do sada neviđeni presedan u kojem je u potpunosti izbačena svečana podjela medalja po disciplinama već su se proglašavali najbolji pojedinac i pojedinka iz svake reprezentacije uz (samo) sveukupni poredak Hrvatske ekipe koja je tako bila četvrtoplasirana.

Nejasno je gdje su se izgubile neki dijelovi, tako je primjerice po pitanju ekipnog karaktera uvijek održana podjela posebno za mušku i žensku ekipu, a tek onda sveukupna. Ako ćemo kritizirati i stilski dio te priče, obično su se prilikom toga dijelili i trofeji, a ne jeftine mini-plakete.

No odluka u kojoj se dogodilo to (bez ikakve prethodne najave ili obavijesti npr. u raspisu ili tehničkom sastanku) da na ovom natjecanju ne bude održana ijedna svečanost podjela medalja jednostavno je nakaradna i nedopustiva.

Ostaje nejasno radi li se o slučajnom ili namjernom propustu iako je na koncu sam efekt isti. No činjenica je da se svih ovih godina u svim gradovima-državama domaćinima radila podjela jer ovo natjecanje primarno ima pojedinačni karakter, a sekundarno ekipni. Prije pet godina se u Mađarskoj natjecanje održavalo u Budimpešti i tada je sve održano prema navedenom.

Zatim, s obzirom na prošlogodišnje izdanje i domaćinstvo Varaždina, definitivno se radi o dvije vrste organizacije koje su neusporedive. Smještaj, higijena, prehrana… naspram uvjeta u Gyoru i Mađarskoj su pravo deluxe izdanje.

Najgore od svega je što su tu očekivano najviše ostali razočarani oni koji su bili u poretku od 1. do 3. mjesta jer su sukladno prijašnjim izdanjima posve normalno očekivali svoj svečani trenutak koji se na kraju nije dogodio već im je u jednu ruku i naprasno oduzet. Prvo i osnovno pitanje bilo je „a zašto nema podjele…“ koje je bilo sasvim na mjestu, a odgovor nije postojao.

Netko će možda reći da ne treba iz cijele priče raditi veliku dramu, ali kada je ova uvijek senzitivna dob (do 16 godina) u pitanju, pomalo je nevjerojatno da jedna organizacija donese odluku bez da je to u suglasju sa svim zemljama članicama ovog susreta. Ili eto, barem da se u bilo kojem trenu najavio taj potez, kao što je par redova iznad i napisano.

Posebice netko tko ima iza sebe EYOF i EU18 prvenstva. Mogli su onda i tamo ukinuti svečanost proglašenja atletičara i atletičarki pa bi barem bili dosljedni…

Osim razočaranih atletičara i atletičarki, ovim potezom na jedan način su ismijani i svi prijašnji organizatori natjecanja koji sada ispadaju smiješni jer su si dali malo više truda da održe svečani dio natjecanja.

Tko zna, možda je ovo neka nova praksa, vrijeme će pokazati, a našim ovogodišnjim organizatorima želimo da u jednom od idućih izdanja dožive gostoprimstvo kao i mi ovdje. Vjerojatno se i neće baš osjećati najugodnije, a možda nakon ovog održanog izdanja treba ući i u sferu razmišljanja – trebaju li uopće i ostati u ovom sustavu.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Što smo naučili jučer u Győru... ? #agram #athletics #hungary #international #u16 #match #croatia

Objavu dijeli Atletski Klub Agram (@ak_agram)

Uostalom, pa ne mora nužno ovo natjecanje biti "petoboj". Postoje primjerice i "četveroboji"...

Marko Katalinić
urednik

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.