Logo
Ispiši ovu stranicu

ISPUNJEN CILJ Sjajna Hrvatska pred domaćom publikom osigurala ostanak u 2. ligi ekipnog EP! (VIDEO)

Dio repke na okupu Foto: AK Agram Dio repke na okupu

Drugi, odnosno zapravo treći rang Ekipnog prvenstva Europe ove godine se održao u Varaždinu i svi skupa mogli smo uživati u natjecanju gdje su hrvatski reprezentativci nizali vrhunske ili rekordne nastupe.

U jednom prekrasnom okruženju Hrvatska je stigla do toliko željenog ostanka u ovom natjecanju što je bio do sada najteži zadatak u povijesti ovog natjecanja jer se priprema jedno restrukturiranje za 2021. godinu te se tom svrhom uvelo posebno pravilo u kojem je na razinu više prolazila samo prva ekipa dok ih je u 3. ligu ispadalo njih čak pet.

Nakon vrlo dobrog prvog dana i osvojenih 149 bodova za trenutno 6. mjesto nije bilo nikakvog opuštanja (uostalom Bugarska, Cipar i Austrija prijetili su sa samo 6, 8 i 10 bodova manjka) te smo gledali još bolji drugi dan gdje se Hrvatska uspjela i još dodatno probiti na 5. mjesto sa sjajnih 306 osvojenih bodova!

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Atletski Klub Agram (@ak_agram)

I četvrtoplasirana Latvija je imala isti broj, samo je presudilo njihovo jedno 1. mjesto više. 

Prije nego što se u ovom izvještaju osvrnemo na nastupe, iskoristili bi priliku za iskrenu čestitku svim hrvatskim reprezentativcima za rezultate, a posebice plasmane koje su postizali u ova dva vikenda.

Šimić 2. mjestom i dalje drži visoku razinu

Ana Šimić nastupala je tijekom drugog dana natjecanja kada se održavao ženski skok u vis i pokazala zašto spada u sami svjetski vrh natjecanja, a i publika je to znala prepoznati, posebice na 1.90m kada je imala dva neuspješna pokušaja, a onda u trećem uspješno preskočila visinu i tako osigurala odlazak na 1.94m, a tu je tek nastalo posebno oduševljenje jer je uspješna bila odmah u prvom pokušaju.

Nakon toga je na 1.96m imala dva neuspješna čime je zaključila natjecanje odnosno nije dobila priliku za još jednim radi pravila u kojem visaši i motkaši imaju pravo na sveukupno 4 neispravna pokušaja. No istaknimo, u 6. mjesecu 1.94m, sada u 8. mjesecu 1.94m, bez daljnjega je visoka razina i kontinuitet tu te joj želimo da ga zadrži do Dohe i Svjetskog prvenstva, a tada su mogući preskoci i preko još viših visina.

Ana je ovdje bila drugoplasirana i tako osvojila 11 bodova za Hrvatsku. Imali smo predstavnika i na muškom skoku u vis, sedmoplasirani je bio Filip Mrčić preskočivši 2.06m, a na 2.10 je u dva navrata imao visinu, ali listovima zahvatio letvicu. No i tako je bio 7. čime Hrvatska dolazi do novih 6 bodova.

Lončarek izbjegla nervozu i stigla do 2. mjesta

Još jedna koja je donijela 11 bodova bila je Ivana Lončarek na 100m prepone, utrka koja je bila kobna za Cipar i Izrael s obzirom na diskvalifikacije koje su dosta teško prihvatile.

Srećom, naša članica je iskusnija i bolja od takvih stvari te nije upala u nervozu koja je bila vidljiva kod nekih i s istrčanih 13.53 stiže do 2. mjesta uz rezultat 13.53. Bile su blizu Danska i Bugarska, ali Ivana je bila brža i plasmanom je odradila velik posao za Hrvatsku.

Na skoku s motkom tijekom prvog dana nastupala je Lara Juriša koja je odradila nastup u skladu s ovosezonskim najboljim rezultatima i s preskočenih 3.65m zauzela 8. mjesto kojim je osvojila prvih 5 bodova za Hrvatsku. Imala je problema odmah u startu na 3.10 gdje je ubilježila jedan 'iks', ali nakon toga se stabilizirala i uspješno skakala na još nekoliko visina.

Cepuš 3. na 800m, Ružić 4. na 400m

Isto kao i prije dvije godine u Tel Avivu Mateo Ružić zauzeo je 4. mjesto u novoj bespoštednoj utrci za njega gdje je izašao iz zavoja poravnat s vodećima, a onda ipak ostao bez snage za nešto više. No i tako je novih 9 bodova tu, a sam rezultat utrke bio je 47.43.

Sven Cepuš za svoju zadnju ovosezonsku utrku ponudio je jedno od svojih najboljih izdanja štoviše, istrčao je rezultat isti otprije 3 mjeseca, ali veći je uspjeh tu njegovo osvajanje 3. mjesta, posebice u jednoj taktičkoj utrci u kojoj se on zapravo sjajno snašao svaki puta kada su se događale promjene i odvajanja.

Tako ciljem prolazi u vremenu 1:49,60 i za Hrvatsku donosi novih 10 bodova.

Bratulić i Svalina rekordno u nimalo jednostavnim uvjetima

Najbolje utrke u karijeri na 3000m zapreke i 5000m ponudili su Filip Svalina i Petar Bratulić. Potonji je nastupao prvi dan u najdužoj disciplini ovog programa i u utrci gdje nije bilo puno osobnih rekorda, on je uspio ostvari navedeno!

Dugo se držala skupina od 10 trkača, a onda pred kraj utrke su se počeli odvajati jedni od drugih gdje se Pero dobro snašao, štoviše, u posljednjih 100m napadao je i plasman više (Dansku) te iako tu nije uspio, njegovih 14:52,09 dovelo ga je do 8. mjesta i 5 bodova za našu reprezentaciju.

Drugi dan je Filip ponudio svoju utrku karijere i dodatno se približio granici od 9 minuta! Posebice je impresivna bila njegova završnica kada je i prestigao neke od natjecatelja i završio utrku kao 4. čovjek ove discipline s 9:01,45 što je dodatno poboljšanje njegovog osobnog rekorda, a i samo još jedna u nizu sjajnih ovosezonskih utrka koje nam je pružio.

Prvi dan su nam nastupale i djevojke, Katarina Vukančić je na 3000m odradila jednu pametnu utrku gdje se točno moglo vidjeti koliko ovaj format u kojem se vrednuje plasman, a ne rezultat igra ulogu. Tako je ciljem prošla kao devetoplasirana s još jednom utrkom ispod 10 minuta, točnije 9:56,81. Nova 4 boda za našu reprezentaciju.

Za jedan plasman bolja je bila Sandra Šrut koja je s 11:33,57 bila bolja od nekih nominalno bržih (ovosezonskih) djevojki i 8. mjestom Hrvatska stiže do novih 5 bodova. Utrka se već dosta razvodnila u samom startu pa je bilo malo i teže za pratiti natjecateljice (prelaženja za 1 krug itd.).

Vesele nas ovako dobri rezultati na srednjim i dužim prugama tim više što je temperatura bila visoka i to je nekima sigurno bio i otežavajuć faktor na ovom natjecanju. 

Štafete bez šokova i za nove bodove

U štafetama smo također imali naše ljude.

Na 4x100m bio je to Alen Kolar, a uz njega su trčali Marcius, Čeko i Ivašković. Točnije, Alen je trčao kao 3. trkač po redu, a naša odabrana vrsta ostvarila je sveukupno 8. vrijeme ove discipline istrčavši 41.20. Bile je sitnih poteškoća između Čeke i Kolara u njihovoj izmjeni, ali sve se održalo pod kontrolom tako da nismo ovdje izgubili bodove već dobili novih 5.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Atletski Klub Agram (@ak_agram)

Završna disciplina programa bila je 4x400m gdje su trčala naša čak tri člana - Sven Cepuš, Jakov Vuković i Mateo Ružić. Prvu izmjenu je otvorio domaći Gabrijel Stojanović. 

Kako to obično biva, gledali smo bespoštednu borbu svih 4 trkača svih reprezentacija, a u njoj naši dečki osvajaju 5. mjesto s 3:10,31. Svatko je dao najbolje što je imao u datom trenu i kao takvi zasluženo stižemo do novih 8 bodova kojima smo i zaključili ovo natjecanje.

  • Natjecanje: Ekipno prvenstvo Europe - 2. liga
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 12.8.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.