Logo
Ispiši ovu stranicu

VIDEO: Zlatna Bošnjak, srebrna Farkaš i brončana Babić na U20 petoboju 1. Dvoranskog PH u višebojima!

Zlatno-srebrno-brončana višebojska kombinacija Foto: AK Agram Zlatno-srebrno-brončana višebojska kombinacija

Jedino ovogodišnje dvoransko prvenstvo Hrvatske koje se održava u dva dana je ono u višebojima u kojem sudjeluju naši atletičari i atletičarke, a već prvi dan prvog povijesnog izdanja (ranije se nije održavalo jer nije bilo prave dvorane) imat ćemo po čemu pamtiti.

Kao što je nekima već znano, višeboji se boduju po posebnim tablicama Svjetske atletske federacije za svaku disciplinu, zbrajaju i konačni zbroj određuje plasmane. Tako da sami plasmani unutar disciplina zapravo i nisu posebno bitni već vrijednost rezultata.

Za one discipline koje nisu predviđene bodovanjem navedenih tablica (to su uglavnom ove mlađe kategorije), postoje i tablice Hrvatskog atletskog saveza koje se primjenjuju u ovom slučaju.

Radi preglednosti članka nećemo navoditi svaki broj bodova svakog atletičara u svakoj disciplinu već eventualno istaknuti najvrijedniji te onu konačnu sumu.

Bošnjak, Farkaš i Babić bespoštedno do kraja

Marta Bošnjak, Leonarda Farkaš i Lea Babić iskoristile su svoju priliku u kategoriji juniorki na petoboju te u međusobnom nadmetanju rasporedile svoja odličja.

Prvo je na 60m prepone Marta bila malo brža od Leonarde s obzirom na vremensku razliku od 10.46 i 10.59 dok je Lea ciljem prošla s 11.95. Još veću prednost Bošnjak stvara na skoku u vis gdje skače 1.61 (najbolji ovosezonski dvoranski rezultat, a i općenito na ovom natjecanju je tu osvojila najviše bodova, njih 747) što je ipak veća visina naspram 1.40. Između njih se 'ubacila' Babić s 1.46 metara.

Potonja je zatim otvorila bacanja kugle i najdalje bacila u 3. seriji kada je izmjereno 6.62, malo bolja je bila Marta s 6.94 dok je Leonarda uspjela malo smanjiti zaostatak s 8.19 metara, hicem iz druge serije.

No na dalju je opet došlo do balansiranja i 5.10 od Bošnjak dalje je od Leonardinih 4.78, a ponovno je između Lea s 4.87.

I tako smo došli do discipline 800 metara što je sigurno bio najjači adut od Farkaš što nam je zorno i pokazala s uvjerljivom pobjedom u solo utrci istrčavši 2:14,86 što je na razini njezinih najboljih ovosezonskih rezultata, a ujedno time osvaja 895 bodova.

S druge strane, Bošnjak je prije ove utrke ušla s prednošću od 264 bodova koje je uspjela obraniti u ovoj utrci jer je istrčala 2:30,14 što je bilo dostatno za zadržavanje (dovoljne prednosti).

Babić ciljem prolazi s 2:37,90 (i ona je ovdje postigla svoj najvrjedniji rezultat) i tako je zaključen ovaj prvi dvoranski višeboj juniorki koji izuzevši naših djevojki nije polučio neki interes, ali to nije njihov problem, dapače da nije bilo njih, ne bi se ni održao.

Ovako smo mogli uživati u zanimljivom međusobnom natjecanju i vidjeti pravi primjer sportske borbe do samog kraja natjecanja.

Sveukupni zbroj bodova pobjednice je 2985 bodova, drugoplasirane 2925 i trećeplasirane 2400. Konačne nagrade su medalje i zaslužene čestitke!

Tumpa sjajan u tehničkim disciplinama

Još jedna kategorija koja je završila u prvom danu je ona od limača koji su imali troboj sastavljen od skoka u vis, 60 metara i bacanja kugle.

Malo je ovaj skok u vis čudan odabir za ovu kategoriju, ali dobro, stvari su funkcionirale, a i na koncu odgovarale našem Mateju Tumpi koji je odlično skakao i s 1.32 metara podijelio najbolji rezultat. I kuglu je lijepo bacio, 7.17 bio je drugi najbolji hitac cijelog natjecanja u ovoj kategoriji. 

Šteta je zapravo što nije uspio biti malo brži na 60 metara gdje je s istrčanih 9.49 bio šestoplasirani, a sam plasman nije toliko bitan koliko ovo vrijeme koje je ipak naspram tri medaljaša napravilo razliku. Tako da je u sveukupnom poretku zauzeo 5. mjesto osvojivši 785 bodova. Pobjeda je pripala Marku Zrniću iz Varaždina.

No svejedno nas veseli njegov nastup, bio je izrazito kompetitivan i pokazao jedan talent za koji se nadamo da će se u budućnosti dodatno razvijati.

Orešković, Frančić i Košćica nastavljaju drugi dan

Dok su neki uspjeli svoj program završiti u jednom danu, ostao nam je dio onih koji nastavljaju i drugi dan.

Kadeti imaju šestoboj i realna je podjela 3 discipline u jednom, a 3 discipline u drugom.

Bilo je problema sa startnim pištoljem na 60 metara tako da se više puta ulazilo u startne blokove, a kad je konačno uspio start, Marko Orešković istrčao je 7.57 što je bilo najbrže od svih, ali sigurno je i sam očekivao malo brže vrijeme. Ipak, ovakve situacije rijetko donose utrke u kojima se trče osobni rekordi...

Na skoku u dalj ga dugo nismo vidjeli pa je logično da je uspio postići dvoranski osobni rekord od 5.91. Mučio se prve dvije serije, ali u zadnjoj je ipak složio konkretan skok u kojem je ipak znatno napredovao po rezultatu.

Kuglu je najdalje bacio do 9.38 metara i tako prvi dan završava kao drugoplasirani (1705 bodova), a za prvoplasiranim Kušterom zaostaje 130 bodova.

Kategorija juniora brzo je donijela i dva odustajanja, apsolutni favorit Fran Bonifačić završio je sa svojim nastupom već u drugoj disciplini, a do njega nije pokušavao ni naš Dominik Krešo za kojeg se nadamo da će brzo sanirati svoje poteškoće. 

No zato je ostao Antonio Frančić koji je prvo 60 metara istrčao za 7.74 i ubrzo zatim skakao u dalj gdje je najdalje došao do 5.82 metara. Kugla od 6kg bačena je najdalje do 8.68 metara, a na skoku u vis postavio je svoj apsolutni osobni rekord preskočivši 1.64m.

Tako nakon prvog dana drži 3. poziciju (2088), ali ima još tu dosta posla s 3 discipline i treba ostati koncentriran. I zdrav.

Isto možemo reći za Brunu Košćicu koji je nakon prvog dana drži 5. mjesto (2145 bodova), a vidjet ćemo može li još napredovati tijekom iduće tri discipline.

U ove prve četiri očekivano je najuspješniji bio na skoku u vis gdje je skočio 1.77 metara, a očekivano malo slabiji na dalju s 5.37 metara. No zato je na 60 metara ostvario solidnih 7.78 isto kao i 9.63 u bacanju kugle. Najdalje je bacio u posljednjoj seriji. 

Dečkima želimo još uspješniji drugi dan!

  • Natjecanje: Dvoransko prvenstvo Hrvatske u višebojima - 1. dan
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 23.2.2019.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.