Logo
Ispiši ovu stranicu

Svugdje je lijepo, ali doma najljepše: MATOŠEVIĆ do novog maratonskog PB i balkanske BRONCE!

Brončana 'balkanka' Matea Matošević s novim osobnim rekordom Foto: AK Agram Brončana 'balkanka' Matea Matošević s novim osobnim rekordom

Današnji dan osim po naravno obilježavanju Dana neovisnosti imat ćemo razloga pamtiti po sjajnom i nikad boljem 26. izdanju Zagrebačkog maratona u sklopu kojeg se održalo Balkansko prvenstvo, ali i ekipno prvenstvo Hrvatske.

Vrijedi istaknuti kako su vremenski uvjeti bili gotovo savršeni, a i današnji praznički dan donio je možebitno manju gužvu i nestrpljenje na ulicama nego što je do sada viđeno. Naravno, nezadovoljnih će uvijek biti, ali to je uvijek tako, ne samo za ovu temu.

U tom smislu zaista je ovogodišnje izdanje bilo sjajno, tu posebice vrijedi istaknuti prvo ime natjecanja u liku Kenijca Wycliffea Kipkorira Biwota kojeg će se pamtiti kao prvog ispod 2 sata i 10 minuta točnije 2:09:55, a to je stvarno jedan već ozbiljan rezultat pogotovo na našim prostorima.

Organizacijski je natjecanje vrlo dobro funkcioniralo, pogotovo se ta kombinacija s više natjecanja u jednom nije osjetila ili smetala, štoviše, proglašenja su vrlo brzo i tečno prolazila.

No nas najviše zanima nastup naše najbolje maratonke, a to je naravno Matea Matošević. Slijedom ovogodišnjih postignutih rezultata, naša članica je osim samog nastupa u sklopu natjecanja imala i čast braniti hrvatske boje kao natjecatelj na Balkanskom prvenstvu u maratonu, prvi puta u Hrvatskoj. 

I zaista, ima nešto posebno u tom Zagrebu za nju, prvi maraton je istrčala ovdje i ispunila normu za Olimpijske igre s 2:44:55, zatim je godinu dana kasnije bila još brža u vremenu 2:42:28 što je bila norma za Svjetsko prvenstvo gdje je ove godine isto nastupila.

Nakon takva dobra nastupa, za očekivati je bilo kako će treća-sreća biti još bolja i donijeti novi osobni rekord. Tako je i bilo! Ciljem prolazi u vremenu 2:41:42 što je novi osobni rekord za nju, a dodatna nagrada je i prva medalja na jednom većem natjecanju kao što je ovo "balkansko". 

Stavili smo ga pod navodnike jer udruženje od 17 zemalja jasno da nema veze sa samim Balkanom već znatno širim područjem.

Tako je zaslužila medalju brončanog sjaja koja će dodatno zasladiti ovaj još jedan odličan zagrebački nastup! Želimo joj nastavak ove uspješne serije. Zanimljivo je kako su i ostala tri 'balkanca' u sklopu Hrvatske (Bjeljac, Radojković i Grdenić) postigli svoje najbolje rezultate što je dodatna potvrda kako se danas definitivno moglo trčati nešto dobro.

U nastavku članka sigurno nećemo spomenuti sve koji su nastupali danas, ali neka od imena koja smo (površno) zapazili pa ih treba i istaknuti svakako ima.

Tako smo nakon 10 godina ponovno na startu i cilju vidjeli Ljiljanu Ćulbirk koja je sveukupno bila 14. (a 2. u svojoj Ž35 kategoriji) istrčavši 3:07:41, a blizu nje bio je i nevjerojatni Milan Kotur 3:08:52 koji je svojim istrčanim prvim maratonom pokazao da je atletičar u pravom i punom smislu te riječi.

Prije manje od mjesec dana trčao je 110m i 400m prepone, a evo, vidjeli smo kako se dobro snalazi i ulicama Zagreba. Blizu u također svom debiju bio je Goran Firšt, njegovih 3:09:17 je vrijedilo sveukupno 57. mjesta (a kategorijski je 14.).

Zagrebački maraton 2017 - Foto: AK Agram #agram #atletika #maraton

Objavu dijeli Atletski Klub Agram (@ak_agram)

Na polumaratonu je naš najbolji pojedinac bio Antun Pavelić s vremenom 1:10:44 čime je sveukupno bio 6. Kod žena je ta čast pripala Antoniji Žalac na 14. mjestu u vremenu 1:32:23 što je na razini najboljeg ovosezonskog rezultata. Zato je značajno svoj osobni 'popravila' Petra Jakopović kao 29. s 1:38:48. 

Trčala se i tradicionalna utrka građana distance 5km gdje su kod žena najbrže Agramerke bile Katarina Vukančić i Tina Šmid unutar prvih 10, a unutar 20 kod Agramera vidjeli smo Filipa Svalinu, Nikolu Klarića, Zlatka Kožuhara i Josipa Josipovića.

Naravno, nisu bili oni jedini, štoviše, bilo je tu podosta naših mladih članova i članica, ali oni su se očekivano odlučili za nešto rezerviraniju taktiku.

Čestitamo našoj balkanskoj bronci Mateji kao i svim ostalim sudionicima koji su uspješno završili sa svojim nastupima u jednoj od ove tri utrke i tako dodatno uljepšali ovaj sam po sebi prekrasan zagrebački dan. Bravo!

  • Natjecanje: 26. Zagrebački maraton/Prvenstvo Balkana u maratonu/Ekipno prvenstvo Hrvatske u maratonu
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 8.10.2017.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.