Logo
Ispiši ovu stranicu

Spektakularno zagrebačko otvaranje Erste Plave Lige: Ponovno preko 500 učenika i učenica!

Erste Plava LIga odlično započela Foto: AK Agram Erste Plava LIga odlično započela

Uspješno je završilo prvo ovosezonsko kvalifikacijsko natjecanje u Zagrebu za regiju zapad u organizaciji našeg kluba. U tome nas nije spriječilo ni loše vrijeme, a na kraju je nastupio sjajan broj od 537 mladih (budućih nadamo se) atletičara i atletičarki.

'Najgore je iza nas'

Nije počelo obećavajuće, do otprilike 14:30h je kiša neumorno pljuštala kao iz kabla, a u nekim trenucima se čak javila i tuča. Ipak, pokazalo se kako je najgore iza nas.

Poslije 15h osvanulo je sunce i uz mukotrpan i vrijedan rad naših atletičara i trenera stadion je bio spreman za početak natjecanja u 16h. Mnogi se nisu preplašili lošeg vremena i došli na stadion što se na kraju pokazalo kao pametna odluka. Sigurno bi broj natjecatelja i startnih mjesta bio još veći, ali i ovako možemo biti apsolutno zadovoljni.

U članku ćemo se uglavnom fokusirati na osvajače medalja jer kad bi krenuli s nabrajanjem apsolutno svih naših članova (ili onih koji će to postati), mogli bi knjigu, a ne članak pisati.

Napomenimo kako se sustav Erste Plave Lige nije previše mijenjao i što se samog ulaska u finale ovog natjecanja tiče, 1. i 2. mjesto prolazi dalje u završnicu.

Senzacionalni Orešković prvi favorit kod 3. razreda na 60 i 300m

U konkurenciji 3. razreda (učenici) definitivno se istaknuo Marko Orešković. Nakon prošle godine (kad je bio 2. razred) i pobjede na 300m u finalu ove godine je najavio da će ići na dvostruku pobjedu, na 60m i 300m. Danas je ostvario uvjerljive pobjede istrčavši 8.42 i 44.85. Uz njega na 60m je brončanu medalju osvojio još jedan naš član, Bruno Di Giusto.

Na skoku u dalj (zona) je najbolji bio član AK Ka Tim Leon Pleša, njegovih 3.81 blizu je 4 metra, a više nego dostatno za pobjedu. Kod učenica je na 60m s 9.49 pobijedila Anja Tvrtković iz OŠ Malešnice (kasnije će osvojiti ponovno zlato, samo na dalju), a njoj su se pridodale dvije naše članice - Nika Matak i Ema Juričić.

Na 300m je za zlato trebalo trčati 'ispod' minute, uspjelo je to Hani Matović iz AK Samobor 2007, a odmah iza nje je drugoplasirana naša Rita Rožman s 1:00,41. Na skoku u dalj smo ime dvostruke pobjednice već spomenuli, a red je da slovo dobiju i drugoplasirana Lana Perinac (AK KA Tim) i brončana Hana Urukalović iz našeg kluba, samo dva centimetra razlike, 3.19 i 3.17.

Isplati se vrijedno trenirati: Vukančić, Jurišić i Fulgosi u finalu

Na 60m (4. razredi) kod učenika glavna borba vodila se u prvoj skupini između Matea Jurišića i Lovra Fulgosija. Potonji je bio nešto brži, u cilj je ušao kao na kraju sveukupno najbolji s vremenom 8.72, a Mateo se pozicionirao odmah iza njega. Dužih 300m je donijelo obrnut redoslijed, ali uz njih se 'priključio' Ivan Vukančić na kraju kao najbolji u napetom finišu s istrčanih 47.06.

Skok u dalj je donio pobjedu Ante Sabljiću iz OŠ Malešnice, uspjelo mu je to s 3.86, a samo tri centimetra slabiji je bio Ivan. Medalja je pripala i članu HAAK Mladost, Juraju Žiniću sa skokom od 3.79. Na vortexu je za medalju trebalo bacati preko 30 metara, zlatni je bio Sven Pintarić (OŠ Ante Kovačić - 34.80) pa Danijel Srp (OŠ Ljubljanica - 33.65) i Petar Leščić (OŠ Ljubo Babić - 32.75).

Iste discipline imale su učenice. Barbara Račić iz OŠ Samobor se istaknula s 8.88 na 60m, jedina ispod 9 sekundi, zato je i osvojila najsjajniju medalju. Lea Sever (MK Velika Gorica) i Lara Weber (OŠ Ljubljanica) su osvojile 2. odnosno 3. mjesto. Ne zaboravimo kako je Barbara, učenica iz Samobora, pobijedila skočivši najdalje u dalj. Lea iz Velike Gorice je još bolja bila na 300m gdje je pobijedila s 48.95 uz Bugu Emu Štefanac (pobjednicu vortexa ranije održanog) i Kalu Majetić, danas drugoplasiranu tj. trećeplasiranu.

Dubajić, Hartl i Bošnjak pobjednici svojih disciplina

Kod 5. razreda Luka Dubajić je bio najbolji učenik na 60m zahvaljujući vremenu od 8.38, a na postolju su se još našli Nino Kolić (OŠ Otok) i Domagoj Hudiček (OŠ Ivan Meštrović) s 8.63 odnosno 8.78.

U disciplini s još jednom nulom više (600m) uvjerljivo je pobijedio naš Krešimir Hartl kao jedini koji je spomenutu dionicu istrčao brže od 2 minute. Točnije, 1:53,58. Skok u dalj je donio jedini skok danas preko 4 metra, Domagoj Hudiček je 'taj', a preciznije rečeno, skočio je 4.13. Roko Spaseki Baburek iz AK Samobor 2007 bio je blizu s 3.92, a od Luke Dubajića 3.85 vrijedilo je brončanog odličja.

Kugla se najdalje bacila do 7.45, a to je uspio baciti Toni Bušić iz OŠ Ljubljanice, blizu je bio Filip Bodalec iz OŠ Medvedgrada s 7.34 dok se 3. mjestom mogao zadovoljiti Patrik Kupres iz OŠ Trnsko s najdaljim hicem od 6.80.

Hana Ostojić i Marta Bošnjak iz našeg kluba osvojile su 2. i 3. mjesto u kategoriji učenica na 60m, a najbolja je bila Nina Vuković iz MK Velike Gorice s 8.51. Marta je još bolja bila na skoku u dalj gdje je stala na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja zahvaljujući tome što je jedina preskočila 4 metra. Danas je to bilo 4.13, vidjet ćemo kroz sezonu koliko će to u finalu biti. Dalj je bio pomalo konfuzan radi korekcije rezultata koja je uslijedila, ali ono što je sigurno nakon svega - Marta je najbolja u ovoj regiji za skok u dalj.

Na 600m je briljirala Lea Glas uvjerljivo pobijedivši u svojoj skupini, ali i sveukupno, njezinih 1:52,21 bilo je nedostižno i prebrzo za ostatak konkurencije. Drugoplasirana odnosno trećeplasirana su bile već spomenuta Nina Vuković i Josipa Molnar (OŠ Brezovica). Za medalju je trebalo biti brži od 2 minute.

Karla Antunović iz OŠ Malešnice je jedina prebacila 7 metara na bacanju kugle, tako da je s 7.42 bila najbolja, a na postolju su joj se priključile Lucija Radoš i Lucija Adam (OŠ Medvedgrad i Trnsko) s rezultatima blizu spomenute 'sedmice'.

Zlatni Frančić i Veić, Koturova 'revolucija' na skok u vis

Najstariji su "šestaši" koji su trčali 60m i 600m od trkačkih dsciplina. Od naših je na 60m Antonio Frančić osvojio 3. mjesto (8.44), od njega su nešto brži bili Sven Bukovšak i Jakov Vuković. Zato je Antonio najbolji bio na 600m s 1:45,45, a iza njega su se poredali Antonio Zagorec iz OŠ Ive Andrića (1:48,87) i Lovro Mejašić iz KA Tima (1:51,72).

Na skoku u vis se danas najviše skakalo 135cm, ali vrijedi napomenuti kako su ovdje uvjeti bili nešto teži radi mokrije staze. Ipak, oni su bili isti za sve. U njima se najbolje snašao Luka Pršlja (OŠ Malešnica) kao prvoplasirani sa 135 koliko je skočio drugoplasirani Bruno Koščića, ali s većim brojem pokušaja. Brončana medalja je pripala Domagoju Pjevku s preskočenih 130cm.

Viktor Veić je na bacanju kugle potvrdio klasu i ulogu favorita s uvjerljivom pobjedom od 12.52, bit će zanimljivo vidjeti njegov nastup u finalu.

Učenice u svojim utrkama na 60m bile su relativno izjednačene, ali ipak isprofilirali su se najbrži - Ema Telišman (8.46), Lucija Pavlović (8.62) i Jana Harapin (8.69). Na 600m je ta razlika očekivano i obično veća. Pobjedu je iz OŠ Vukovine 'odnijela' Stella Dikšić istrčavši 1:48,52, iza nje je naša Borna Mohač (1:53,32) i trećeplasirana ranije spomenuta Lucija Pavlović s 1:59,20. Ponovno je za medalju trebalo biti 'ispod' 2 minute, ne baš jednostavan zadatak.

Raritet se dogodio na skoku u vis, dobili smo dva 1. mjesta! Podijelile su ga Arna Grabar (OŠ Mladost) i Ema Telišman (AK Samobor 2007) preskočivši 125cm, a pritom su imale jednak broj pokušaja. Za broncu je trebalo preskočiti 120cm, a to je uspjelo Martini Rogulji iz OŠ Trnsko.

Osim same situacije, skok u vis ponudio je još jedan raritet, a bio je to položaj zapisničkog stola. Komunikacija između sudaca i natjecatelja povremeno je imala svoje "šumove", ali tome je doskočio naš Milan Kotur koji je stol zatim smjestio među ljude odnosno natjecatelje i stvari su se odmah dodatno ubrzale.

Ako se što željno iščekivalo od proglašenja, onda je to definitivno bacanje kugle, tamo je pobijedila Martina Rogulja (OŠ Trnsko) bacivši kuglu 9.16, a blizu nje je s 9.07 bila Josipa Jambrek iz OŠ Šćitarjevo. Svoju medalju, brončanog sjaja, uzela je Mia Topić iz OŠ Trnsko.

Zahvaljujemo se svim našim atletičarima, atletičarkama, trenerima i trenericama na odlično i besprijekorno odrađenim (različitim) poslovima i dužnostima! Natjecanje je bilo još bolje i brže naspram prošle godine, a to je teško napraviti bez ikakve organizacije i plana.

Naravno, jednake hvale i lijepe riječi zaslužuju oni radi kojih smo svi bili ovdje - učenici oosnovnih škola. Užitak je bio pratiti mlade atletske (buduće) zvijezde i sretni smo da je odaziv bio dobar te je samim time natjecanje dodatno dobilo na značenje. Osim toga, čestitamo svima na svojim postignućima tijekom ovog utorka!

  • Natjecanje: Erste Plava Liga - Zapad
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 29.4.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.