Logo
Ispiši ovu stranicu

Spektakularno otvaranje sezone: Pobjede Šimić i Melona na skoku u vis, 13 ispunjenih/potvrđenih normi za velika natjecanja!

Ana Šimić nikad bolje nije otvorila sezonu Foto: AK Agram Ana Šimić nikad bolje nije otvorila sezonu

Bez ikakve sumnje imali smo prilike uživati u najboljem Agramovom Mitingu otvorenja sezone u svom mini jubileju (5. izdanju), bilo je to natjecanje održano u jednoj pravoj atmosferi i duhu koji je očigledno polučio velik niz lijepih postignuća!

Vrijedi spomenuti kako se nastavila tradicija otvaranja natjecanja, ponovno nas je posjetio gradonačelnik grada Zagreba, Milan Bandić, i s nekoliko lijepih rečenica svečano otvorio glavni dio natjecanja.

No zapravo se puno toga i dogodilo prije toga s obzirom na to da je uvodni dio programa bio duži i veći nego inače što je rezultiralo jednim izuzetno opširnim, ali samim time i grandioznim izdanjem našeg mitinga.

Osim kvantitete (nastupilo čak 300 ljudi!), možemo se pohvaliti i kvalitetom u kojoj su se postizali odlični rezultati (pogotovo za ovaj dio sezone), a neki od njih rezultirali su ispunjenjem ili potvrđivanjem norme za najveća međunarodna natjecanja u 2016. godini.

Najvrjedniji rezultat postigao je gost iz Brazila u bacanju kladiva, Wagner Domingos, dok su se od hrvatskih atletičara i atletičarki istaknuli upravo visašica odnosno visaš, naša članica Ana Šimić i član AK Istre Pule, Alen Melon.

Šimić i Melon oduševili na otvaranju sezone

U svom prvom ovosezonskom nastupu na otvorenom odmah je skočila sjajnih 190cm što je ujedno i njezin najbolji rezultat na našem mitingu! Prošle godine 188cm, a još pretprošle 189cm. Uspjelo joj je to iz 3. pokušaja, a za preskok 193cm dijelile su je nijanse. Ujedno je to potvrda norme za Europsko prvenstvo u Amsterdamu. 

Sve u svemu fantastično je to otvaranje sezone za nju, treća uzastopna pobjeda u Zagrebu i nadamo se da će tako nastaviti idući tjedan u Šangaju kada je na rasporedu Dijamantna liga. Lara Omerzu iz Slovenije je bila drugoplasirana, a Magdalena Zanze trećeplasirana. 

Memorijalna disciplina skoka u vis "Goran Subotić Tratinčica" potvrdila je svoje najbolje izdanje ikada, najavljivali smo kako nikad nismo imali ovakav kvalitet svih pojedinaca na jednom mjestu, počevši od Alena Melona i Miloša Todosijevića.

Vrijedi istaknuti mlađeg juniora iz AK Dinamo Zrinjevac, danas trećeplasiranog Filipa Mrčića s preskočenih 204cm (osobni rekord) i potvrdom norme za Europsko mlađejunorsko prvenstvo.

Nakon njega slijedi Todosijević s 210cm na 2. mjestu, a sva svjetla pozornice nakon toga preuzeo je Melon preskočivši 220cm iz drugog pokušaja što je za ovaj period sezone zaista odličan rezultat.

Todosijević - Melon - Mrčić

Do sada je najviše na našem memorijalu za pobjedu skočio Haris Selimović (215cm), ali trenutačno najbolji hrvatski visaš je to nadmašio, bila je to vrhunska prezentacija i još k tome kasnije su uslijedili vrlo dobri pokušaji u napadu na osobni rekord 224cm.

Najbolji predstavnik iz našeg kluba bio je Dominik Grdanjski, u povratku nakon ozljede preskočio je 195cm i zauzeo 5. mjesto. 

Svakako vrijedi istaknuti i odličnu atmosferu prilikom memorijalne discipline, publika je prepoznala da takav skok u vis na stadionu uz Savu ne gledate svaki dan.

Horvat i Arents u reprizi 2015., Espinoza suvereno 1. s rezultatom sezone

Nastupio je i Ivan Horvat zajedno s Latvijcem Mareksom Arentsom na skoku s motkom. Zanimljivo, bila je to repriza prošlogodišnjeg duela, i povijest se ponovila, Horvat i Arents preskočili su identičnu visinu (520cm), ali je presudio manji broj pokušaja gosta iz Latvije.

Proglašenje motke

Tako član AK Slavonije-Žito ponovno nije uspio pobijediti ovdje, ali ako će mu se radi toga ponoviti sezona kao prošle godine i forma iz natjecanje u natjecanje rasti, potpisujemo odmah i želimo mu da svake godine bude 2. ovdje, a onda 2-3 mjeseca kasnije nastupa u finalima najvećih međunarodnih natjecanja. Trećeplasirani je bio Hrvoje Sedlar.

Ranije prije toga održala se ženska motka gdje su gledatelji imali priliku vidjeti i jedan skok preko 4 metra, Leda Krošelj iz Slovenije je skočila 401cm, a 2. i 3. mjesto pripalo je Martini Fileš (380cm) i Petri Malkoć (340cm). 

U bacanju kugle pobjeda je pripala našem članu Demiru Kolareviću s najboljim hicem od 17.20, Nejc Bratanič je 2. s 14.19, a Sven Todorović 3. s 13.20. 

Danijel Furtula je uvjerljivo pobijedio u seniorskom bacanju diska s najdaljih 60.57, a iza njega su se poredali Martin Marković (u svom prvom ovosezonskom nastupu) kao 2. (56.43) što je norma za Prvenstvo Mediterana do 23 godine te Tadej Hribar kao 3. sa 56.23. 

Ahymara Espinoza, olimpijka iz Venezuele, u svom drugom nastupu ovdje u Zagrebu nakon 2012. godine bacila je kuglu dovoljno daleko za svoj rezultat sezone, 17.69 iz 5. serije.

Ahymara Espinoza

 

Iza nje se pozicionirala Gorana Tešanović, a lijep rezultat (13.18) je postigla Laura Štefanac, članica našeg kluba. Bacila je 13.18 za 3. mjesto i novo značajno poboljšanje osobnog rekorda.

Domingosu najbolji rezultat, Islamiju norma, odličan debi Medić

Prije toga održao se disk za juniore (pravila i propozicije za regularno natjecanje zahtijevaju održavanje bacačke isključivo s jednom kilažom u jednom vremenskom trenutku) gdje je naš Arijan Islami bacio 55.06 i tako potvrdio normu za Svjetsko juniorsko prvenstvo. 

U bacanju kladiva odličan je bio Wagner Domingos, pobjednik s hicem od 75.60 što mu je priskrbilo i titulu najvrjednijeg rezultata na cijelom natjecanju! Iza njega su se pozicionirala dva hrvatska predstavnika, Matija Gregurić (69.59) i Mirko Mičuda (68.98). Najbolji Agramer ovdje bio je Ivan Blažević, 44.21 je njegov rezultat u debiju sa spravom teškom 7.26kg.

Gregurić - Domingos - Mičuda

Na skoku u dalj pobjeda je pripala Marku Pestiću sa najboljim skokom iz zadnje serije, 7.36, a Bruno Jednačak je skočio 7.13 te bio drugoplasirani dok je 7.08 Ivana Vujevića vrijedilo 3. mjesta. 

Još bolji bio je ženski dalj gdje je pobjeda (također sa najboljim skokom iz zadnje serije) pripala Neji Filipič iz Slovenije, radi se o sjajnih 6.35.

Odlična je bila i naša članica Ana Medić, u svom premijernom nastupu stigla do 2. mjesta preskočivši 6.03 što je prvi put nakon 2014. da je skočila preko 6 metara. Možemo reći odličan početak u debiju za Agram! Isti rezultat za 3. mjesto je skočila Klara Barnjak (prvi puta preko 6 metara u karijeri!) koja je time potvrdila normu za skok u dalj na Europskom mlađejuniorskom prvenstvu. 

Ivaškoviću dvostruka pobjeda, Peneziću norma za EP mlađih juniora

Na netipičnih 60m za seniore na otvorenom pobjedu je očekivano odnio Zvonimir Ivašković koji je jedini trčao ispod 7 sekundi (6.98), a na 2. i 3. mjestu poredali su se gosti iz Slovenije te Bosne i Hercegovine, Alen Nuhanović (7.02) odnosno Sait Huseinbašić (7.05). Najbolji predstavnik Agrama ovdje bio je Zvonimir Topić odmah iza njih na 4. mjestu s istrčanih 7.27. 

Žene su trčale tipičnih 100m, a pobjeda je očekivano pripala Ivani Lončarek u vremenu 12.24, Nika Župa je bila drugoplasirana (12.41), a Ena Krebelj trećeplasirana (12.57). 

Najbrojnija disciplina bila je 200m seniora gdje je ponovno slavio Ivašković kao jedini natjecatelj ispod 22 sekunde, u cilj je ušao s 21.84. Nakon toga slijede Gregor Kokalovič (22.23) i Luka Marolt (22.37). Samo tri stotinke od potonjeg sporiji je bio naš član, Bruno Penezić, on je time potvrdio normu za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo!

Zvonimir Ivašković uz Kokaloviča i Topića

Seniorki je bilo nešto manje, ali ponovno je to dobar odaziv. Ulogu favorita opravdala je Lucija Pokos istrčavši 24.05 za pobjedu, a na postolju su joj se pridružile Anita Banović i Ivana Lončarek

Banović smo vidjeli na istoj poziciji ranije na 400m kada je trčala 54.39, a za dvije stotinke bila je brža pobjednica Kristina Dudek dok je značajan rezultat sezone ostvarila Dora Filipović istrčavši 55.75!

Na 400m pobjeda je pripala iskusnom Željku Vinceku (47.54) ispred Matea Kovačića (48.86), a 3. mjesto pripalo je Tadeju Hajni s istrčanih 49.49. 

Dominantni Čukman pobjedom do norme, Bloudek i Cepuš potvrdili

Ista dionica s preponama pripala je Hrvoju Čukmanu u jednom dominantom izdanju i uvjerljivom osobnom rekordu (52.64) te ispunjenoj normi za Svjetsko juniorsko prvenstvo! Rusmir Malkočević i Sandi Omeradžić trčali su identičan rezultat (53.60), a u igri stotinki bolja pozicija pripala je Malkočeviću. 

Dvostruko duža dionica pripala je Marinu Bloudeku koji pobjeđuje sa 1:53,68 ispred Svena Cepuša (1:54,48 - novi osobni rekord), dvojica Agramera otpočetka su vodila ovu utrku i u završnici pokazali najviše od svih čime je Marino ponovno ove sezone trčao normu za Tbilisi i EP mlađih juniora, isto vrijedi i za Svena.

800m

Kao 3. u cilj nakon njih ulazi Rudolf Kralj iz Križevaca, rezultat 1:55,41. 

Pobjednik na 2000m zapreke bio je Filip Svalina istrčavši 6:15,77, a iza njega Tomislav Novosel i Nikola Klarić razdvojeni za jednu stotinku zauzimaju 2. i 3. mjesto. 

Tri norme na 2000m zapreke, briljantna predstava Zlatka Kožuhara na 3000m

Zato su norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo 'pljuštale' na ženskih 2000m zapreke, ispunile/potvrdile su je sve tri prvoplasirane natjecateljice - Lora Ontl (6:54,21), Elena Pazman (7:01,59) i Paula Šimunčić (7:24,88). Mjesta će biti samo za dvije.

Matea Parlov je bila suverena na 3000m istrčavši 9:38,19 za nastavak pobjedničkog niza, a odmah iza nje na 2. mjestu je naša Tina Šmid, inače još uvijek kadetkinja koja je već sada napravila lijep napredak u ovoj disciplini istrčavši 10:36,40! Blizu je bila gošća iz Slovenije, Breda Škedelj, 10:43,36 vrijedilo je 3. mjesta. 

Jedna od boljih prezentacija na današnjem natjecanju bila je ona briljantnog Zlatka Kožuhara na 3000m koji je daleko nadmašio svoj osobni rekord istrčavši 8:45,58 što više nije ni daleko od norme za Europsko mlađejuniorsko prvenstvo.

Zlatko Kožuhar uz Antuna Pavelića i Petra Bratulića

 

Ova disciplina je tu specifična s obzirom na to da je norma (8:40,00) postavljena tako da se traži odmah finale, bez kvalifikacija.

Iza sebe je ostavio iskusnije kolege trkače, Petra Bratulića (8:51,07) i Antuna Pavelića (8:54,49). 

Zec i Renić 1. na hodanju, sjajna revija mlađih uzrasta u hodanju na 1000m

Na 5000m hodanje pobjedu je odnio redoviti gost iz Bosne i Hercegovine, Edin Zec, zaslužio je to odhodavši 24:49,50. U izostanku Brune Erenta imali smo Brunu Rožmana koji je ušao u cilj prije isteka 25 minuta, točnije 24:56,83 je njegovo vrijeme. Nakon njega pozicijski slijedi Marko Dimitrijević s 27:15,71. 

U ženskoj konkurenciji uvjerljiva je ovaj puta bila Ivana Renić, hodala je 27:17,66 ispred Antonele Golobić (29:05,83) i Adise Belkić (29:34,45).

Posebna disciplina bila je 1000m hodanje za mlađe uzraste gdje je sve skupa nastupilo 14 mlađih kadeta-kinja i limača-ica. Bez posebnog spominjanja plasmana, rađe ćemo spomenuti sve sudionike ovog posebnog događaja: Franka Franjić, Nika Gušić, Mia Pecina-Zorko, Mia Marek, Iva Vranić, Marija Piškor, Maris Škorić, Nika Matak, Nika Hajnić, Eva Matak, Bruno Perec, Frane Krišto, Jakov Ramljak i najmlađi sudionik ovdje, Marin Krišto. Svi članovi našeg kluba izuzevši Gušić. U svakom slučaju, hvala mladuncima na prekrasnoj reviji!

Mlade snage 1000m hodanje

Čestitamo svima na postignutim ostvarenjima na našem mitingu i puno hvala svima koji su na bilo koji način sudjelovali u stvaranju jednog ovakvog natjecanja!

  • Natjecanje: 5. Miting otvorenja sezone
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 7.5.2016.
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.