Logo
Ispiši ovu stranicu

Prvi dan mlađejuniorskog prvenstva Hrvatske u znaku sjajnog Hrvoja Čukmana, norma Filipović na 100m za mlađejuniorsko SP

Prvo ime natjecanja - Hrvoje Čukman Foto: AK Agram Prvo ime natjecanja - Hrvoje Čukman

U Čakovcu se održao prvi dan prvenstva Hrvatske za mlađe juniore i juniorke koji je od svih atletičara i atletičarki (ne samo naših) obilježio Hrvoje Čukman s naslovima i nastupima za pamćenje!

Na 400m je trebalo trčati brže od aktualnog osobnog rekorda koji u ovoj utrci ne bi bio dovoljan za zlatnu medalju. Već je Hrvoje u prvih 200 metara napravio dobre temelje za jednako kvalitetan završetak utrke, realizirao to i u cilj ušao s vremenom 48.03 što je vrijedilo obrane naslova mlađejuniorskog prvaka Hrvatske!

Interesantno, prošle godine je istrčao 49.44 za zlatnu medalju, a toliko je ove godine zapravo bila bliža brončana medalja, dovoljno to govori o dodatnom porastu kvalitete. Veseli da je ostalo tu još prostora da se ove sezone istrči ispod 48 sekundi. I to uskoro...

Bronca je pripala Svenu Cepušu koji se također iskazao popravivši prijašnjih 50.40 na čakovečkih 49.68! Lijepa poboljšanja osobnih rekorda za njega, odlična najava za 800 metara, disciplini na rasporedu drugog dana. Ovdje je trčao Antonio Kovačić, također uspješan u postavljanju osobnog rekorda, njegovo novo najbrže vrijeme (51.53) vrijedilo je 5. mjesta.

Rijetkost je, ali istovremeno i dokaz istinskog potencijala i kvalitete da nakon iscrpljujuće discipline kao što je 400m krenete u finale 110m prepone. Odmora nije bilo previše, ali Hrvoje ima dovoljno treninga u nogama da se tridesetak minuta kasnije upusti u borbu za medalje na novoj disciplini.

Jedini je istrčao utrku bržu od 15 sekundi i ciljem ovladao kao novi mlađejuniorski prvak Hrvatske ove discipline! Rezultat brži od prošlogodišnjeg prvaka...

Na koncu je ostalo dovoljno snage za 4x100m gdje je u sastavu s Mihaelom Jurčićem, Filipom Orlovićem i Bruno Penezićem stigao do svoje treće zlatne medalje! Dečki su za klasu bili bolji od ostalih s mirnim i sigurnim izmjenama istrčali su 43.87 i tako slavodobitno prošli ciljem.

Sjajan dan za Hrvoja, ali uz sve pohvale treba ostati još na zemlji i posvetiti se drugom danu gdje ga ipak očekuje manje disciplina, ali ipak je tu glavnih 400m prepona uz potencijalnu 100-200-300-400m štafetu. 

Sjajni stometraši predvođeni Penezićem, Orlović tik do njega

Spominjući 4x100m, možemo par riječi posvetiti solo dionici gdje je prvo ime sukladno očekivanjima bio Bruno Penezić! U laganom ritmu prvo je u kvalifikacijama popravio osobni rekord od 11.33 na 11.29 uz naravno, pobjedu. Slijedili su ga i naša preostala dva stometraša, Filip Orlović je stigao do pobjede u 3. skupini istrčavši 11.55! On je nadmašio prijašnjih 11.93, veliki skok i napredak rezultata. Mihael Jurčić je u ovoj utrci ušao s 11.76 da bi to također poboljšao pobjedom s 11.55!

Finale je bilo još bolje i brže kod većine, počevši od Brune koji je još dodatno poboljšao osobni rekord s 11.22 i nakon prošle godine i naslova mlađejuniorskog doprvaka Hrvatske 'unaprijedio se' do najviše stepenice pobjedničkog postolja!

Zaslužena pobjeda i zlato za njega, a pohvale idu Filipu koji je dodatno eksplodirao nakon dobrih kvalifikacija i istrčao 11.40 i ušao u cilj prvi nakon Brune što je vrijedilo srebrnog odličja za njega! Jedno od najugodnijih iznenađenja dana, bez ikakve sumnje. Mihael je ipak bio malo sporiji naspram kvalifikacija s 11.67 na 5. mjestu, ali svejedno je ostavio sveukupno dobar dojam.

Naši brzi stometraši

Vrijedi istaknuti kako se u finalu trčalo s vjetrom u prsima (-1.3). Slično je bilo i na ženskoj utrci.

Filipović najbolja na 100m kao i 2014., sjajan preokret Medvidovića na kugli

Dora Filipović u drugoj ovosezonskoj utrci na 100m već je stigla do norme za mlađejuniorsko Svjetsko prvenstvo istrčavši osobni rekord koji sada iznosi 12.27! Napeta je bila ta finalna stotka u usporedbi s mirnim kvalifikacijama (12.41), ali Dora je izdržala sav pritisak i uspješno odgovorila na sve prijetnje u ovoj utrci.

Podsjetit ćemo kako se radi o povratničkim utrkama nakon jedne ozljede, i za sada one prolaze vrlo uspješno. Zlatna medalja i obranjen naslov je tu, nadamo se kako će jednako uspješna biti i sutra!

Uz nju se u finale plasirala i naša druga predstavnica, Karla Puljko. Bila je blizu najbržeg rezultata s 13.08, a u finalu malo sporija (13.14), ali uz znatno veći vjetar u prsa. Sve u svemu, ostavljen je dobar dojam, posebno u štafeti 4x100m gdje su ona i Dora uz Petru Majetić i Josipu Livaković osvojile srebrno odličje!

Trebalo je biti brži od 50 sekundi, a njima je to uspjelo s 49.89!

Spomenuli smo Orlovića kao jedno od najugodnijih iznenađenja dana, a u tu kategoriju zasigurno spada i Luka Medvidović u bacanju kugle. U svom povratku na stadion Čakovca (zanimljivo, prošli put je nastupao još u kadetskoj dobi na skoku u vis) stigao je do srebrnog odličja, i to na kakav način!

Presretni Medvidović

Bacao je standardno dobro s naglaskom na drugu seriju (13.88) da bi u posljednjoj seriji bacio svoj najbolji hitac i bacio 14.45 čime je prebacio čak trojicu i sa 5. mjesta 'skočio' na 2. poziciju. 

Vrhunski posao je napravio i nema sumnje da će medalja i rezultat poslužiti kao izvrsna motivacija za dalje. Tako se to radi u zadnjoj seriji. Uz njega su bacali još Karlo Bertina (13.46 - 6. mjesto) i Ivan Blažević (12.13 - 8. mjesto) kojeg njegova primarna disciplina tek čeka (bacanje kladiva).

Svalina nastavio pobjednički niz na zaprekama

Filip Svalina ove godine se zamijenio sa Zlatkom Kožuharom po pitanju poretka na 2000m zapreke. Nakon prošlogodišnjeg srebra istrčao je osobni rekord ušavši u cilj sa 6:21,86!

Šteta je da nismo gledali dvoboj sličan onome kao na juniorskom Kupu Hrvatske kada su se Zlatko i Filip nadmetali u završnici, ovaj puta je to ispriječila Zlatkova ozljeda koje se dogodila uslijed utrke. Junački je izdržao, prednost je već na kraju bila dovoljno velika i nije ostao bez srebra. Barem za trud i upornost. S obzirom na navedeno, istrčanih 6:44,87 dobro je ostvarenje. Nadamo se da će problemi biti kratke prirode i da ćemo Zlatka vidjeti uskoro na stazi.

Filipov idući nastup je na 3000m, bit će zanimljivo za vidjeti kako će se snaći, može li mu ovaj današnji novi uspjeh biti dodatan vjetar u leđa?

Filip Svalina do pobjede

Na 1500m do brončane medalje stigao je Nikola Klarić sa svojom najbržom utrkom (do sada u ovoj disciplini). Napeto je na kraju bilo u borbi za 3. mjesto, ali prednost koju je Nikola prije napravio je presudila i 4:10,40 je vrijeme vrijedno odlaska na pobjedničko postolje! 

Julijan Kralj je još u povratničkoj fazi, ali je s osvojenim 6. mjestom i 4:20,33 uspio poboljšati svoj do sada najbrži rezultat u ovoj disciplini. Njih dva također će na 3000m u potrazi za novim dobrim rezultatima i nadamo se - medaljama.

Skok u dalj donio nam je petoplasiranog Antu Zuanovića i "NM" Ivana Sindičića. Ante je uspješno skočio u prvoj seriji (6.27), a ostalo radio prijestupe, s naglaskom na bolje skokove, ali nisu bili ispravni. Vjerujemo da je najbolje sačuvao za troskok.

Ivan je prve tri serije prestupio, a kako je bilo više od 8 natjecatelja, završio je s nastupom ranije od predviđenog, ali nema zamjerke za pokušaje koji su bili na mjestu, samo je ovaj puta nedostajalo, malo preciznosti. Bit će bolje idući puta. Priliku za popravak dojma imat će na troskoku i štafeti 100-200-300-400m.

Njih dva su nastupali za Agram II na 4x100m koja prilikom jedne izmjene imala poteškoća tako da zajedno sa Jakovom Ragužom i Antonijom Kovačićem nisu stigli do posebno brzog rezultata i plasmana.

Josipa Livaković je uz osvojenu medalju u štafeti nastupala na 100m prepone i 400m. Kvalificirala se u finale s 17.13, a zatim na 400m istrčala 1:03,70 čime je osvojila 5. mjesto. Finale prepona istrčala je u sličnom ritmu s obzirom na malo sporijih 17.24 uz jak vjetar u prsa (-2.0), a konačni plasman je 7. mjesto.

Štefanac srebrna u bacanju diska, Geld brončana na kladivu

U bacanju diska gledali smo Lauru Štefanac i Barbaru Geld. Potonja je zamalo stigla do bronce, bacila je 35.01, a trebalo je ipak 7 centimetara više. Bez medalje nije ostala Laura, njezinih 38.73 vrijedilo je srebrnog odličja! Hitac blizak osobnom rekordu (38.84), kasniji hici bili su malo slabiji. Vidjet ćemo kako će biti na kugli i koplju.

Barbara je ranije nastupila u bacanju kladiva i tu nije propustila osvojiti medalju, u četvrtoj seriji kladivo je sletjelo na 42.80 i time je stigla do spomenute medalje. Sutra manje opširan dan za nju, bacanje kugle i vjerujemo da može do osobnog rekorda.

Na troskoku Karla Kovačić nakon 10.23 i juniorskog Kupa Hrvatske osvojila je 7. mjesto skočivši 10.66 u trećoj seriji.

Prvi dan smo završili sa sveukupno osvojenih 14 medalja, od čega čak 6 zlatnih, 5 srebro i 3 bronce. Ponovilo se sutra i možemo ponovno biti sretni kao što smo sad.

Čestitamo i puno sreće drugi dan!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 6.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.