Logo
Ispiši ovu stranicu

Ostvaren NAJUSPJEŠNIJI nastup na Zimskom PH u trčanjima uz Cepuša i Haber kao glavne zvijezde natjecanja!

Sven Cepuš i Wanda Haber Zelanto Foto: AK Agram Sven Cepuš i Wanda Haber Zelanto

Nova staza u Zadru dočekala je svoje prvo pojedinačno prvenstvo Hrvatske, ovaj puta u 'zimskoj' trkačkoj inačici u disciplinama 400, 800, 1500, 3000 i 4x400m (u dvije kategorije - seniori i juniori).

S obzirom na tjedan, vrijeme je na koncu bilo generalno ugodno uz očekivano malo jači vjetar u određenim trenucima natjecanja, ali generalno možemo biti zadovoljni time. Još više moramo biti zadovoljni s plasmanima koje su ostvarivali naši atletičari i atletičarke koji su uspjeli ono što nam se činilo nemogućim prošle godine, a to je ponovno nadmašiti sami sebe! 

Okrunili smo čak 11 prvaka Hrvatske, 6 doprvaka i 5 bronci što je do sada naš najuspješniji zimski trkački nastup! 

Cepušev zlatni 'deja-vu' ili dvostruki 'hat-trick'

Sven Cepuš ponovno je u kontekstu osvojenih medalja i naslova prvaka Hrvatske jednostavno oduševio. Podsjetimo, početkom mjeseca u kružnim disciplinama dvoranskog juniorskog prvenstva Hrvatske slavio je na 400, 800 i 4x400m (i bio najuspješniji pojedinac natjecanja) i sve to uspio je napraviti i sada u istoj konkurenciji, pred kraj ovog mjeseca - identično!

Slavio je na 400m istrčavši 49.61, zatim na 800m 2:02:06 i kruna je stigla na štafeti. Nisu to naravno njegovi najbolji rezultati, ali u manje od tri sata nastupati u ovim disciplinama, zadržati koncentraciju i mirnoću, opravdati uloge favorita, nije to lako. Pogotovo kada ste to nedavno napravili. Sven je ovime zaista napravio rijetko viđeni podvig u kojem je u jednom mjesecu u dva natjecanja osvojio čak šest najsjajnijih medalja. Jednostavno, fantastično!

U tim disciplinama nije bio jedini. Tako je u njegovoj juniorskoj kategoriji trčalo još par naših članova. Najbolji je tu bio Jakov Vuković, blizu medalje, a istrčao je svoj novi osobni rekord na 400m, 51.26, to je vrijedilo 4. mjesta. Dominik Krešo istrčao je 53.14, a nedaleko se pozicionirao Zvonimir Ćurić vremenom 53.47 čime su osvojili 9. i 11. mjesto. Prvih službenih 400m istrčao je i Luka Dubajić, 54.32 za 13. mjesto. 

Kod seniora smo dobili doprvaka Hrvatske u liku Hrvoja Čukmana koji je to zaslužio istrčavši 48.95. Prvi je to ovogodišnji nastup na 400m za njega s obzirom na to da u dvorani je bio više fokusiran na sprint.

Marino Bloudek nije propustio priliku za novim osvajanjem naslova i vrlo mirno-sigurno trčao je svojih 800m za 1:54,72 i tako postao prvakom Hrvatske, ali u seniorskoj kategoriji! Imamo istinsku privilegiju da u našem klubu obitavaju dva najbolja osamstometraša Hrvatske te bi ih bilo šteta suprotstavljati u jednoj kad već postoje dvije dobne kategorije tj. kad za tim nema potrebe.

Haber Zelanto ponovno u vrlo uspješnom 'zimskom' izdanju

Slučajno ili ne, posljednjih godina Wanda Haber Zelanto na ovom natjecanju ostvaruje dobra otvaranja i odlične plasmane. Tako je prošle godine u posljednjoj juniorskoj sezoni osvojila dva zlata, a sada je ostvarila još bolji učinak, i to u kategoriji seniorki!

Postala je prvakinjom Hrvatske na 400m istrčavši 57.12 što je znatno bolje naspram prve (dvoranske) utrke, a identično je uspješna bila na istoj dionici, samo sa štafetama. Bonus je 800m gdje 2:22,68 sigurno nije pravo mjerilo (nakon 400m) koliko zaista može, ali i to je bilo dovoljno za srebrno odličje.

Ostavljeni dojam je pozitivan i nadamo se da u mjesecima koji slijedi će biti još pozitivniji. Kao što je Cepuš bio najuspješniji kod muškaraca, tako je Wanda najuspješnija kod žena (cjelokupno).

Jedna od rijetkih koja se može pohvaliti osobnim rekordom na 400m (samo u juniorskoj konkurenciji) je Karla Puljko koja je nastavila sa svojim usponom i prvi puta istrčala utrku bržu od 59 sekundi tj. 58.69! Sve je brža i brža, a ovdje nije bila daleko ni od naslova, ali i naslov doprvakinje Hrvatske za nju je lijepo ostvarenje i potvrda vrijednosti koja je u zadnje vrijeme sve jasnija. 

Sedmoplasirana bila je Leonarda Farkaš s 1:01,16, a samo 4 stotinke sporija bila je Marta Bošnjak u svom prvom solo nastupu na 400m koji zaslužuje jedan 'plus'. 

Srednje(dugo)prugaši opravdali očekivanja

Dobro su naši atletičari i atletičarke bili raspoređeni na 1500 i 3000m, a u tom rasporedu nastupi su bili na razini potrebnoj za postizanje uspjeha.

Tako je Tina Šmid osvojila juniorski naslov prvakinje Hrvatske na 1500m istrčavši 5:13,74 u jednoj taktičkoj utrci gdje je cilj bila titula. Jedno od novih potentnih imena, Lorena Bartaković, tek prva godina kadetkinja, vrlo dobro se snašla i stigla do svoje prve pojedinačne medalje na otvorenom. Vremenski također dobro izgleda 5:26,87, pogotovo u okolnostima utrke ovakvog tipa.

Kod juniora medaljom se 'okitio' Filip Grgurić istrčavši 4:20,19 što je vrijedilo osvajanja bronce koja mu nije prva s obzirom na to da je nedavno postigao isti uspjeh u dvorani, samo na 3000m. Uz njega je još trčao i Marko Rasonja (4:50,45 - 6. mjesto). 

Tajana Židov već nam je u dvorani pokazala da može biti itekako konkurentna na 1500m (osim 400 i 800m gdje često nastupa) te smo gledali jednu pomalo čudnu utrku u njoj gdje joj je vodeća Pazman u startu daleko pobjegla da bi naša članica u posljednjih 200 metara napravila strahovito ubrzanje u kojem je sve uspjela nadoknaditi i na kraju kao najbolja ući u cilj! 

Odličan je to primjer i za druge, a ujedno je ovo prvi seniorski naslov za nju. Zasluženo.

Drugačija je bila utrka kod seniora u kojoj je Filip Svalina imao dobar prvi dio utrke, ali u njezinoj završnici nije uspio zadržati ritam (koliko je sam sigurno želio) te je ciljem prošao u vremenu 4:06,03 za broncu. 

Juniorskih 3000m u ženskoj konkurenciji donijelo je novi naslov za Sandru Šrut koja je tako nakon dvoranskih juniorskih 1500m na svojevrsni način 'zarotirala' poziciju s Tinom koja je u dvorani bila najbolja na 3000m. 

Sada je ipak bila želja i poboljšati osobni rekord što je i uspjela (10:41,93), ali vjerujemo kako u nekoj drugačijoj utrci može ona i još brže. 

U isto vrijeme trčale su i seniorke tako da je u toj konkurenciji (ali i apsolutno gledajući) pobjedu odnijela Katarina Vukančić s 10:34,64 u utrci kojoj je ona davala tempo i dinamiku što joj je zasigurno odgovaralo.

Nagrada je tu, naslov je obranjen! Uz nju se na postolju našla i Ivana Grubišić, njezinih 11:18,06 vrijedilo je brončanog odličja, a prvi nastup na stazi za naš klub ubilježila je četvrtoplasirana Lucija Šćur (11:31,58) koja je oduševila na krosu prošli tjedan.

Kod juniora tu je očekivano naš najbolji predstavnik bio Zlatko Kožuhar u vremenu 9:01,63 za osvajanje srebra, a na korak do medalje bio je Nikola Klarić vremenom 9:15,08. U ovoj utrci trčao je i Josip Josipović, njegovih 10:39,45 je za 6. mjesto. Cjelokupno je to bila utrka u kojoj se krenulo nešto sporijeg ritma pa pred kraj trčalo u svojevrsnom ubrzanju.

Petar Bratulić u smislu plasmana ponovio je Zlatkov uspjeh osvojivši titulu doprvaka Hrvatske, ali je pritom ipak bio brži. Semafor je pokazao 8:48,11. Nije bio jedini, Vedran Muhar nastavlja s nastupima i ovdje je istrčao 9:44,75 za 7. mjesto. Gledali smo malo drugačiju utrku naspram juniorske, ali efekt je u konačnici isti.

Sjajne štafete donijele 'šlag' na vrhu torte

Kraj natjecanja tradicionalno nam donosi štafete, i to zapravo 4 njih jer i ovdje zasebno trče juniori, juniorke, seniori i seniorke.

Svugdje smo osvojili barem po jednu medalju, i to najčešće one najsjajnije!

Tako smo krenuli pobjednički kod seniorki, a vjerovali ili ne, ovo je po prvi puta u povijesti ovog natjecanja da se uspjela održati ova disciplina. Nije bilo "prvo pa muško" već prvo pa žensko, a zlatne su bile Marta Ivkić, Ariana Baronica, Tajana Židov i Wanda Haber Zelanto.

Nesvakidašnja situacija dogodila se s drugim sastavom (Malović, Grandi, Vukančić i Kisegi) koji na kraju ima oznaku "DNF" pored svog nastupa, ali to je sada iza nas. Ono što je sigurno, teško da će se situacija ponoviti.

Zanimljivo je bilo kod juniorki gdje je bilo više jačih štafeta među kojima su se naše Marta Bošnjak, Leonarda Farkaš, Eva Mačković i Karla Puljko zavrijedile 2. mjesto i srebrna odličja. Na koncu 4:06,47 je vrijeme doprvakinja. 

Ostalo smo završavali u pobjedničkom stilu. Prvo su seniori zadržali svoju višegodišnju tradiciju i niz nepobjedivosti, a ovaj puta se za to pobrinuo sastav koji su činili Karlo Blažević, Marino Bloudek, Filip Svalina i Hrvoje Čukman. Što je utrka odmicala, to je ovaj sastav bio bliže novoj pobjedi koju je zaslužio istrčavši 3:27,39. 

Šteta za Agram II koji je imao svijetlih točaka u svojem nastupu, Alen Kolar, Maksimilijan Međimorec, Milan Kotur i Petar Bratulić istrčali su 3:43,11 za 4. mjesto. 

Posljednji su trčali juniori, a tu smo uspjeli s dva sastava osvojiti i dvije medalje. Najbolji je bio onaj koji je imao Luku Dubajića, Dominika Krešu, Jakova Vukovića i Svena Cepuša, a zato je i Agram II uspio stići do bronce. Tu su trčali Bruno Penezić, Antonio Frančić, Zvonimir Ćurić i Luka Grubišić. Vrijeme najboljih bilo je 3:31,60, a brončanih 3:33,91. 

Bez ikakve sumnje cjelokupno možemo biti zadovoljni postignutim plasmanima i osvojenim medaljama te smo zasigurno se dodatno napunili samopouzdanjem uoči ulaska u jedan mjesečni period bez natjecanja (ne za sve, ali mnoge). 

Sve čestitke svim našim članovima i članicama na postignutim uspjesima!

  • Natjecanje: Zimsko prvenstvo Hrvatske u trčanjima
  • Mjesto: Zadar
  • Datum: 24.3.2018.
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2020 | Sva prava pridržana

Stranica optimizirana za pregled u 1280x1024 rezoluciji i više u preglednicima Google Chrome i Mozilla Firefox, kod manjih rezolucija koristi se 'responsive' način rada.