Logo
Ispiši ovu stranicu

Mlađekadetsko prvenstvo Hrvatske: Fantastični OREŠKOVIĆ kao ČETVEROSTRUKI prvak pojedinačno nadmašio i Penezića!

Sjajni, sjajni Marko Orešković Foto: AK Agram Sjajni, sjajni Marko Orešković

Osim kadetskog prvenstva Hrvatske, u Osijeku se održalo i pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe kadete i kadetkinje te mlađe kadete i kadetkinje, natjecanje namijenjeno za uzraste do 14 godina.

Specifičnih situacija nije nedostajalo, a mlađi kadeti i kadetkinje poput starijih kadeta i kadetkinja nisu imali sreće s nekim disciplinama (600m) koje se također nisu uspjele održati radi užasnog nevremena koje je zadesilo cijeli Osijek pa tako i stadion Gradski vrt.

I mlađi kadeti su kao i kadeti tijekom prvog dana imali nekoliko kontroverznih trenutaka i po našem ukusu kad se sve zbroji i oduzme bilo je i previše toga sve skupa, ali ostavit ćemo to i vama na procjenu.

Natjecanje starijih kadeta i mlađih kadeta održava se zajedno, a gledajući samo mlađe kadete i kadetkinje osvojili su 11 medalja, 5 je zlatnih, 2 su srebrne i 4 brončane. Pridodamo li tome omjer medalja sa starijekadetskog (6-8-9 = 23), dolazimo do zbroja od 11 zlatnih, 10 srebrnih i 13 brončanih medalja čime dobivamo sveukupno 34 medalje.

Ujedno je ovo bio jedan i od najuspješnijih naših nastupa što se ove kategorije i natjecanja tiče, a gledamo li ga u dvostrukom kontekstu, najuspješniji smo klub zahvaljujući svim našim atletičarima i atletičarkama kao i trenerima i trenericama!

Orešković u svojim najboljim izdanjima demantirao 'neponovljivost' Penezića

Kao što je kod mlađih kadetkinja iz Benkovca suverena bila Matea Čerina (kojoj ovim putem čestitamo), istu stvar smo gledali i kod mlađih kadeta u režiji našeg Marka Oreškovića koji je čak statistički i uspješniji od spomenute s obzirom na jednu broncu u štafeti 4x60m koja se održala tijekom prvog dana.

Usporedimo li natjecanje s dvoranskim izdanjem, bilo je bitno zanimljivije u sprinterskom djelu kod mlađih kadeta gdje je naš Marko uspio prevladati sve prepreke (i doslovno i preneseno) te je u pojedinačnom kontekstu ostvario maksimalni učinak, a to jedino možete kad osvojite 4 zlatne medalje!

Prvo se na 60m kvalificirao u finale istrčavši 8.04, a tamo je istrčao svoju prvu utrku ispod 8 sekundi – 7.98! Time je stigao do svog drugog naslova, a do prvog je stigao otprilike pola sata prije na 80m prepone u još napetijem nadmetanju gdje je na kraju slavio s 13.12 čime nakon prvog dana broji dva pojedinačna zlata.

Blizu medalje bio je Bruno Di Giusto kao četvrtoplasirani (13.69), a i on je još ranije nastupao u kvalifikacijama 'glat' 60m, za 10. mjesto je istrčao 8.61, a tu je trčao i Sven Bittner (8.77 – 13. mjesto)

Na kraju su dečki stigli još do bronce na 4x60m u sastavu Frane Krišto – Bittner – Di Giusto – Orešković, vrijeme je bilo 33.19.

Skok u dalj ponudio je pravo nadmetanje u kojem ponovno naš član demonstrira raskoš talenta, ali i kvalitete te skače 5.68 što je bio zaključak još jedne zlatne priče. Bruno je ovdje skočio 4.66 za 9. mjesto.

Iako je Markova posljednja disciplina trebala biti 4x200m, s obzirom na kasniji prekid, ispostavilo se da je to zapravo 1x200m, odnosno 200m. Sukladno rezultatima trčao je u posljednjoj skupini gdje je već nakon zavoja izašao kao vodeći i nastavio grabiti prema cilju ka 4. zlatnoj medalji!

Izmjereno vrijeme je 25.24 i to je više nego uvjerljiva pobjeda te potvrda velike klase ovog dječaka.

Prije samog natjecanja dosta su se potezale usporedbe s Brunom Penezićem koji se upravo na ovom natjecanju lansirao u svijet hrvatske atletike. Prije 5 godina je cjelokupno (pojedinačno i štafetno) ipak bio uspješniji od Oreškovića s 5 osvojenih zlatnih medalja i samo 1 srebrom što Orešković broncom na 4x60m više nije mogao nadmašiti (iako je otegotna okolnost da se 4x200m nije održalo).

Ipak, gledamo li pojedinačni kontekst, Penezić je tada slavio na 60m, 200m i skok u dalj uz srebro na visu, dok je Marko u svojim pojedinačnim nastupima bio uspješniji i tako ga spektakularno nadmašio.

Tada je upravo autor ovog članka napisao kako je Brunin uspjeh neponovljiv, što na kraju djelomično je točno (gledamo li sveukupno), ali i netočno (gledamo li pojedinačno). Uostalom, u tom smislu je i nastala ova simpatična poruka na Instagramu koju prema reakcijama vidimo kako je dobro primljena.

Bilo kako bilo, na stranu ove neke statističke finese, želimo Marku da se i njemu dogodi isto što i našem Bruni (koji je danas nesumnjivo najbolji klupski sprinter) te da ovo natjecanje bude jedna u nizu odskočnih daska prema još boljim rezultatima pa na koncu i nekim međunarodnim natjecanjima. No otom potom, treba prvo pohvaliti pa i proslaviti ovaj veličanstveni uspjeh te pustiti vrijeme da nastavi raditi svoje.

Osim štafete, bez pojedinačne medalje nije ostao ni Bruno Di Giusto koji je svoj najbolji nastup imao upravo na 200m prepone gdje ciljem prolazi kao drugoplasirani vremenom 30.29. Tako osim bronce svojoj kolekciji pridodaje i pojedinačno srebro s ovog natjecanja. Spomenuli smo ranije Franu Krišta na 4x60m koji je nastupao u bacačkim disciplinama - vortex je letio do 43.60 (6. mjesto), a kuglu (3kg) je bacio do 8.68 za jedan plasman niže.

Vranić mlađekadetska prvakinja u hodanju

Nažalost ove godine nismo uspjeli održati hodanje mlađih kadeta na 2000m, ali ako već je muški spol manje zainteresiran, ženski nije. Mlađekadetska prvakinja Hrvatske za ovu godinu je Iva Vranić koja je to zaslužila hodavši 13:38,28, a na postolju su joj se pridružile drugoplasirana Nika Hajnić (13:46,99) i najmlađi hodački sudionik ovdje, trećeplasirana Zana Redžebašić koja je rođena 2006. godine! Mlada, a već brončana.

Hajnić, Vranić i Redžebašić

Na skoku u dalj mlađih kadetkinja najbolja od naših očekivano je bila Anja Tvrtković, njenih 5.13 vrijedilo je 5. mjesta. Bilo je tu još dosta prostora za veću daljinu, ali zalet u završnici nije funkcionirao savršeno.

Uz nju, Monika Čleković skočila je 4.56 (17. mjesto), a Nika Kozlinger 4.54 za 20. mjesto. Njena sestra Lea je najdalje skočila do 3.91 i tako bila 50.

Nika je zatim 60m istrčala za 8.73 (18. mjesto), pridružila se Korina Sajko vremenom 8.84 (20. mjesto) dok je Leinih 9.26 vrijedilo 39. mjesta.

Zato je Anja na 80m prepone stigla do bronce istrčavši 13.14, u jednoj od najkonfuznijih utrka prvog dana gdje je bilo ponavljanje nastupa jedne natjecateljice u posebnoj utrci. Jedna od čudnijih stvari koje smo vidjeli u posljednje vrijeme…

Osim Tvrtković, trčala je i Monika je ovdje te bila 17. (14.89). Gledali smo ju i na 200m kao najbržu od naših predstavnica, njezinih 28.90 vrijedilo je, zanimljivo, identičnog plasmana. Samo četiri stotinke bila je sporija Nika s 28.94 za plasman niže dok Leinih 30.79 vrijedi 39. mjesta.

Na 400m vrlo lijepo trčale su Antonela Tutić i Lara Jurčić, potonja je bila na 12. mjestu (1:07,38, a podsjetit ćemo kako se radi o limačici još uvijek) dok je Antonela bila sedmoplasirana (1:06,33). Lara je dan poslije kao i navedene iznad trčala 200m i s 29.43 zauzela 25. mjesto.

Antonela je s Korinom počela s nastupom na skoku u vis koji je pojavom oluje neslavno završio bez poretka odnosno prekinulo se usred natjecanja. Spominjući taj prekid, tu nam je 600m, jedinih 600 kojih se uspjelo održati u cjelosti. Lijep dojam ostavila je Klara Crnoja, tek odnedavno u atletskom svijetu i tek 2005. godište. Njezinih 1:51,25 donijelo joj je 13. mjesto sveukupno.

Do medalje su nam mlađe kadetkinje stigle na 4x60m štafeti, Kozlinger – Čleković – Sajko – Tvrtković je bila brončana osovina vremenom 32.43.

Na 200m prepone Anja je bila blizu medalje, 30.40 vrijedilo je 4. mjesta, a nastupala je još i Korina (32.27 - 11. mjesto). 

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana