Logo
Ispiši ovu stranicu

Juniorsko dvoransko PH: Juriša suvereno do prvog zlata, Čukmanu triler na 60m prepone, Penezić šokirao konkurenciju u finalu 60m

Hrvoje Čukman, Lara Juriša i Bruno Penezić Foto: AK Agram Hrvoje Čukman, Lara Juriša i Bruno Penezić

Nakon subotnjih dvoranskih prvenstva Hrvatske došli smo i do jednog nedjeljnog, namijenjeno za starije juniore i juniorke, a sveukupno je osvojeno 7 medalja, od čega 3 zlatne, 2 srebrne i 2 brončane.

Prvotni termin natjecanja bio je zamišljen u subotu, ali se radi nogometne utakmice tražila odgoda za dan kasnije. Zahtjev je odobren, a u međuvremenu su zimski uvjeti natjerali i nogometaše da odgode svoju utakmicu. Postojala je kombinacija za nedjelju, ali korektno se uspjelo doći do dogovora da ovaj puta atletika dobije prednost.

Satnica natjecanja je bila slična kao i prošli put na mlađejuniorskom dvoranskom prvenstvu Hrvatske, ovaj puta i nešto kraća. 

Juriša iz natjecanje u natjecanje sve bolja i bolja

Već nakon prvih disciplina mogli smo početi brojati medalje. Lara Juriša je na skoku s motkom osvojila zlatno odličje preskočivši 350cm! Početak je bio nešto nesiguran, na početnoj visini prvi puta je letvica pala, ali nakon toga grešaka više nije bilo. Iz drugog pokušaja je bila uspješna i tako nastavila i na idućim visinama od 320, 330, 340 i 350cm.

Dvoranski osobni rekord ponovno je nadmašen, a ovime se izjednačila i s onim na otvorenom dijelu sezone. Iduća visina bila je 360cm gdje smo vidjeli dobar zadnji pokušaj i evidentno je kako ni ta visina uskoro neće biti nedostižna.

Veseli nas vidjeti ovosezonsku Larinu dvoransku sezonu gdje iz natjecanja u natjecanje skače sve više i više (330 - 340 i sad 350) što je zaista velik iskorak naspram prošle dvoranske sezone kada se u nekim segmentima tražila. 

Na prvom ovogodišnjem prvenstvu Hrvatske zasluženo je stigla do najsjajnijeg odličja, a svakako će biti zanimljivo za vidjeti kako će proći idući tjedan na prvom dvoranskom mlađeseniorskom prvenstvu Hrvatske.

Čukmanu novi preponaški naslov, medalje za Zuanovića, Jednačka i Kušinu

Hrvoje Čukman u 2015. godini još uvijek ne zna za poraz i 2. mjesto. Serija traje već duže vremena, od mlađeseniorskog prvenstva Hrvatske i 400m prepone.

Vratimo se u aktualnu godinu - za razliku od prošlog tjedna imao je znatno teži zadatak i konkurenciju na 60m prepone (0,99 visina), ali ponovno je uspješno odgovorio izazovu i za jednu, ali vrijednu stotinku bio brži od drugoplasiranog Đukića i tako mlađejuniorskom dvoranskom naslovu prvaka Hrvatske pridao i onaj starijijuniorski. 

Za pobjedu je trebalo istrčati 8.18, a to nije ni daleko od aktualnog hrvatskog rekorda za spomenutu kategoriju, radi se o vremenu 8.13. No za Hrvoja je najbitnije novo zlato i nastavak dobrog niza! Kako stvari stoje, idući tjedan ga nećemo vidjeti u Rijeci već Beču na nešto dužim dionicama od ovih i želimo mu da bude što uspješniji!

Nakon duže vremena na postolju smo vidjeli Luku Kušinu koji je to ostvario zahvaljujući jednom, ali vrijednom troskoku i 'okitio' se brončanom medaljom, a očekivano je na stepenici iznad bio Ante Zuanović s najdalje preskočenih 13.77 što je bolji rezultat naspram prošlotjednog pa se nadamo kako će taj trend rasta biti nastavljen idući tjedan. Nije daleko od 14 metara...

Kušina nije propustio priliku

Antu smo kasnije gledali na skoku u dalj gdje je dva puta identično skočio, i to na centimetar do osobnog rekorda. Ipak, 6.43 ovaj puta nije bilo dovoljno za medalju i time je zauzeo 5. mjesto. Ispred njega je bio Ivan Sindičić koji je u posljednjoj seriji skočio 6.46.

Do medalje, i to srebrne, stigao je najiskusniji naš skakač među njima, Bruno Jednačak u svojoj posljednjoj juniorskoj godini. Skakao je konstantno, a najbolje smo vidjeli u posljednjoj seriji kada je preskočio 6.67! Uz njih je ovdje skakao i Luka, njegovih 6.18 vrijedilo je 8. mjesta.

Penezić 'eksplodirao' u pravom trenutku, brončana Štefanac

Na 60m smo vidjeli puno toga, ali svakako je najbitnija pobjeda i juniorski naslov za Brunu Penezića! U kvalifikacijama se lagano plasirao dalje istrčavši 7.17 i bilo je jasno za očekivati još bržu utrku u finalu. No njegovi konkurenti sigurno se nisu nadali kako će Bruno u finalu projuriti pored njih i s 7.04 stići do svog prvog juniorskog naslova u ovoj disciplini! 

Za neke je zasigurno iznenađenje, ali s Brunom na takve stvari uvijek možete biti spremni. U finalu smo gledali Zvonimira Topića koji iz utrke ide sve brže i brže. Nakon prošlotjednih 7.20 u kvalifikacijama je istrčao 7.15, a u finalu bio još za jednu stotinku brži. Šteta da je spomenuto vrijeme vrijedilo 4. mjesta, ali bit će još utrka i prilika da bude brži od ovoga.

Na kugli kod juniorki je do brončane medalje stigla Laura Štefanac bacivši 11.70, a iza nje je bila Barbara Geld s 11.58. Pritom vrijedi istaknut fair-play potonje.

Naime započela je natjecanje s 11.06 što su suci pogrešno zapisali kao 12.06 (čime bi ona osvojila broncu, a ne Laura), ali upravo na njeno i trenerovo inzistiranje greška je ispravljena i tako je Lauri ipak pripala bronca (11.70). Naspram prošlih natjecanja Barbara je popravila dojam prošlog nastupa s ovom kuglom (4kg) i bacala na razini svojih najboljih rezultata.

Malo je nedostajalo našem kopljašu Franu Hojsaku da dođe do medalje na kugli, ali i kao četvrtoplasirani ponovno je bacao dalje nego ikada. Novi osobni rekord je 14.17, a ostalo je dosta prostora za dodatni pomak.

Teško je pronaći prave riječi i opis za 60m juniorki. Kvalifikacije su protekle normalno, Dora Filipović je istrčala osobni rekord od 7.80 i sigurno otišla u finale koje teško da je itko mogao prognozirati onakav razvoj radnje.

Naime na startu utrke prema zadnjim informacijama čak 4 natjecateljice su prije pucnja i početka utrke bile najblaže rečeno nemirne, a u toj silnoj nervozi i pomalo zbunjujućoj situaciji Dora je ispala žrtveno janje i nasjela na 'cimove', a 60m nažalost je utrka u kojoj se takve greške ne praštaju.

Konfuzno finale 60m, juniorke

Šteta je da sudac nije prepoznao očite pogreške i na vrijeme zaustavio utrku što je prema mišljenju mnogih, trebao i morao napraviti. Prošle godine je ostao gorak okus radi sumnjivog fotofiniša, a ove godine je očito red došao na sam početak utrke. No treba ostati pozitivan i iz svega ovoga izvući neko iskustvo.

Tko zna, možda je upravo idući tjedan dobra prilika za iskupljenje. Pritom ne mislimo samo na nju.

Na skoku u vis Ema Glas je preskočila 150cm, a Karla Kovačić na dalju 4.92.

Čestitamo svim našim članovima na osvojenim medaljama, ostvarenim plasmanima i postignutim rezultatima!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u dvorani za juniore i juniorke
  • Mjesto: Rijeka
  • Datum: 8.2.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana