Međunarodna natjecanja

Što očekivati od naših deset odabranih za Hrvatsku u Staroj Zagori?

10 Foto: AK Agram/Renato Branđolica 10

Hrvatska atletska reprezentacija otputovala je u Staru Zagoru na ekipno prvenstvo Europe 2. lige, a među putnicima je prema najavi deset Agramera i Agramerki.

Abecednim redom navodimo o kome se radi uz odabranu disciplinu i očekivanja vezana za njihove nastupe.

Naravno, pritom treba uzet u obzir kako se sve radi u kontekstu nekih idealnih uvjeta kojih kako zasad stvari stoje, neće biti s obzirom na to da je vikend u Bugarskoj dosta popunjen kišama, grmljavinama i sličnim vremenskim nepogodama. Ipak, budimo optimisti i nadajmo se što boljim vremenskim uvjetima.

Ispod članka nalaze se linkovi sa svim potrebnim informacijama za ovo natjecanje, a isto tako, organizatori su najavili live stream odnosno prijenos iz Bugarske: Link 1 i Link 2.

Demir Kolarević (kugla)

Konstantni Demir kroz cijelu sezonu u bacanju kugle ostvaruje vrlo dobre i konstantne rezultate koji ne variraju previše, što se u bacanjima zna često događati.

Zasad je 'stao' na 17.78 i bilo bi sjajno kad bi dobili dodatan pomak s novim osobnim rekordom, a sigurno da potencijala za preko 18 metara ima. Dvostruki seniorski prvak Hrvatske u ovoj disciplini i sigurni putnik za Europsko mlađeseniorsko prvenstvo nastupa u 17:15, subota.

Dora Filipović (4x400m)

Nakon odlične dvoranske sezone i solidnog prvog nastupa na Zimskom prvenstvu, sezonu na otvorenom ipak je započela kasnije od očekivanog radi poteškoća s ozljedom i upravo iz tog razloga nije na početku ni trčala 400m. Razina spremnosti sada je zasigurno na višoj razini, što je pokazala prošlotjedna prva prava utrka na 400m kada je odmah istrčala i potvrdila normu za Kolumbiju i Svjetsko mlađejuniorsko prvenstvo.

Prošle godine također je sudjelovala u ovoj disciplini na ovom natjecanju, a s obzirom na puno više iskustva (podsjećamo kako je kasnije nastupala i na Europskom prvenstvu iste discipline!) trebalo bi joj biti dodatno lakše u postizanju što boljeg rezultata zajedno s ostalim članicama štafete. Očekujemo to u 19:40h, nedjelja.

Filip Svalina (3000m zapreke)

Za mnoge zasigurno jedno od najvećih iznenađenja u reprezentaciji, ali tablice sezone ne lažu, odnosno pokazuju kako ima rezultat samo za stotinku slabiji od Zlatka Kožuhara s kojim se nije željelo riskirat radi nedavne ozljede. Filip iz sezone u sezonu napreduje kako vremenski, tako i plasmanski što mu donosi sve više i više medalja.

Dobru formu potvrdio je na nedavnih 2000m zapreke sa osobnim rekordom i naslovom prvaka Hrvatske, a dobro se snalazi i na ostalim distancama (1500m i 3000m) gdje također posjeduje medalje. U jedinoj utrci ove sezone na 3000m zapreke istrčao je 10:15,05 i nadamo se da će biti što opušteniji (jer pritiska zaista nema) te pokušati 'loviti' svoju prvu utrku ispod 10 minuta. U 17:45h (nedjelja) na rasporedu je njegova disciplina.

Goran Grdenić (5000m)

Kroz sezonu nastupa u različitim disciplinama i dionicama, a na Ekipnom seniorskom prvenstvu Hrvatske prvi puta je nastupao na 5000m gdje je bio dosta udaljen od prošlogodišnjeg osobnog rekorda, ali novu priliku ima već sada u Bugarskoj i vidjet ćemo koliko novopečeni maratonac (od prošle godine) u ovom trenutku zaista i može. 

Goran nastupa pri kraju prvog subotnjeg dana, u 18:50h.

Hrvoje Čukman (4x400m i vis?)

Još jedan od onih debitanata u hrvatskoj seniorskoj reprezentaciji bez ikakvog spora zaslužio je svoje mjesto ovdje. U zadnje vrijeme njegovo ime često se spominjalo u tablici hrvatskih rekorda, počevši od onih mlađejuniorskih (400m prepone nakon 12 godina 'pao' Koturov rekord i 100-200-300-400m), ali i seniorskih (4x200m nakon 30 odnosno 40 godina). Na krilima takvih rezultata ne sumnjamo kako će istrčati i jednako dobrih 4x400m, a prema zadnjim informacijama mogao bi se nakon jako dugo vremena pojaviti i na zaletištu skoka u vis. 

Svoje prve atletske korake napravio je upravo u toj disciplini, ali se kasnije (logično) odlučio više za smjer trčanja što i sam prema vlastitim riječima više voli. No s obzirom da je trenutačno najbolji hrvatski visaš, Alen Melon, otpao nakon predviđenog roka prijava, jedini s visaškim iskustvom u ovom sastavu je upravo Hrvoje i mogao bi nastupiti u ovoj disciplini da pokuša osvojiti barem bod za reprezentaciju. Vis počinje u 19:15h (subota), a 4x400m standardno zaključuje dvodnevno natjecanje s nedjeljom u 18:55.

Ljiljana Ćulibrk (3000m zapreke)

Nakon čak 8 godina Lili se vratila u reprezentaciju i u subotu bi trebala ostvariti stoti nastup za Hrvatsku! Jubilej rijetko viđen na ovim prostorima i želimo joj da prođe što uspješnije. Posljednji put je istrčala hrvatski rekord (ujedno njezin i osobni rekord) 10:14,52 koji je tek kasnije naknadno poboljšan.

Naravno, stvari su se u to vrijeme promijenile počevši upravo od osnivanja našeg kluba i situacija je zasigurno drugačija nego tada. No ono što nije sporno je da će kao i uvijek dati koliko u datom trenutku može te pokušati nadmašiti dosadašnji rezultat sezone 11:39,05. Njezina disciplina na rasporedu je u 18:35, subota.

Laura Štefanac (kugla)

Europska juniorska prvakinja gluhih osoba od tog trenutka dodatno se 'napunila' samopouzdanjem pa i ne čudi kako je nakon toga do sada postigla niz uspjeha koje je teško nabrajati i isticati u ovakvom jednom sažetom članku. Dodatna potvrda dobrog rada i kvalitete upravo je poziv za seniorsku reprezentaciju za koju do sada nije nastupila i definitivno će to biti još jedan lijep trenutak za nju, a s obzirom na sve, zaslužila je i veselimo se njezinom nastupu.

Kugla za žene i Laura počinju u 17:10h, nedjelja.

Matea Matošević (5000m)

Poput Dore, i Matea je nešto kasnije započela sa sezonom s obzirom na manje poteškoće s ozljedom. Što će vrijeme odmicati Matea će rasti u formi, a u ovom trenutku nakon prošlotjednih 17:31,53 na 5000m ponovno nastupa u ovoj disciplini i vidjet ćemo može li napasti i vrijeme brže od 17 minuta. 

Nju očekujemo u nedjeljnih 18h.

Zvonimir Topić (4x100m, B-utrka 100m?)

Jedno od najugodnijih ovosezonskih iznenađenja (ne samo vezano za naš klub, nego općenito u hrvatskoj atletici) nakon prošle sezone zasigurno je naš Zvonimir, pogotovo nakon utrke na 100m ispod 11 sekundi (10.99). U dvorani je stigao do svoje prve seniorske medalje, a solidnu dvoransku sezonu pretočio je u još bolju sezonu na otvorenom.

Nagrada je brzo stigla i ne treba sumnjati kako će Zvone na 4x100m dati dodatan impuls s obzirom da je u štafetnim utrkama posebno motiviran, a vidjet ćemo može li možda do nove utrke ispod 11 sekundi u B utrci na 100m gdje bi trebao nastupiti. Zanimljivo, jedina disciplina koja će se održati dan prije službenog programa natjecanja, satnica sugerira 17:45h (petak), a štafeta 4x100m je na rasporedu u 19:30h, subota.

Yann Senjarić (400m prepone)

Hrvatski Francuz sezonu je otvorio brže nego ikad uspoređujući dosadašnje prve nastupe s 51.88, a kasnije je se još malo 'spustio' na 51.80. Da je blizu tog rezultata pokazao je i u Hrvatskoj, a u Bugarskoj će pokušati ponovno ići brže od 52 sekunde pa samim time onda bolje i od spomenutog rezultata sezone. Bude li trebalo, sigurno može kvalitetno pomoći i na 4x400m ako netko ne bude mogao nastupiti. Yannov nastup očekujemo u subotu, 15:45h.

Yann Senjarić (400m prepone)

Hrvatski Francuz sezonu je otvorio brže nego ikad uspoređujući dosadašnje prve nastupe s 51.88, a kasnije je se još malo 'spustio' na 51.80. Da je blizu tog rezultata pokazao je i u Hrvatskoj, a u Bugarskoj će pokušati ponovno ići brže od 52 sekunde pa samim time onda bolje i od spomenutog rezultata sezone. Bude li trebalo, sigurno može kvalitetno pomoći i na 4x400m ako netko ne bude mogao nastupiti. Yannov nastup očekujemo u subotu, 15:45h.

Puno sreće želimo svima i što uspješnije nastupe!

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook