Domaća natjecanja

Štefanac i Kolarević seniorski prvaci Hrvatske na kugli, norma za juniorsko EP Islamija u bacanju diska

Nizu medalja Laura Štefanac može pridodati i svoje prvo seniorsko zlato u kugli Foto: Renato Branđolica Nizu medalja Laura Štefanac može pridodati i svoje prvo seniorsko zlato u kugli

U Zagrebu se trčalo, a u Splitu se bacalo i po vjetrovitom vremenu održalo Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske na kojem su uz gore spomenuta zlata naslove prvaka/inja Hrvatske osvojili i Marija Balenović, Karlo Bertina te Ivan Blažević.

Demir Kolarević u dva tjedna je dva puta osvojio naslov seniorskog prvaka Hrvatske! Prošlu nedjelju je u Rijeci stigao do naslova bacivši osobni rekord od 17.45, a sada je on dodatno popravljen na 17.77! Spomenuti hitac je vrijedio zlatnog odličja i nove potvrde kvalitete koju nedvojbeno posjeduje.

U ovoj disciplini je zaslužio visoku ocjenu za prezentirano tijekom sezone, samo da je što više zdravlja i ne sumnjamo da će za koji mjesec kugla uskoro preletjeti i sada aktualnu granicu od 18 metara. Podsjetit ćemo vas, prošlu sezonu (na otvorenom) završio je s najboljim hicem kugle (7.26kg) od 16.40, a sada je već na 17.77.

Prvi puta ove sezone je bacao i disk gdje nije uspio prebaciti 50 metara te tako i ovdje nadmašiti svoj osobni rekord, ali kako je ove sezone malo veći fokus na kuglu, ne čudi trenutačni razvoj situacije. Na kraju je najdalje bacio do 49.30 i tako osvojio brončanu medalju.

Svoju priliku u bacanju kugle savršeno je iskoristila Laura Štefanac. Inače mlađa juniorka, ali na ovom natjecanju u seniorskoj konkurenciji, stigla je i do svojeg prvog seniorskog naslova prvakinje Hrvatske!

U dvorani smo vidjeli nešto bolje rezultate preko 12 metara što danas nije bio slučaj, ali to je manje bitno naspram činjenice kako je nakon mlađejuniorskog zlata, starijejuniorske bronce, mlađeseniorskog i seniorskog srebra u dvorani, na prvom 'otvorenom' nastupu nastavila nizati medalje i ovaj put stigla do one najsjajnije. Nakon Turske i Trabzona gdje je postala europskom juniorskom prvakinjom kod gluhih, zaista se puno toga novoga pozitivnog dogodilo za nju. Neka se tako samo i nastavi. U bacanju koplja je bila brončana s hicem od 39.35. 

Islami osigurao Švedsku, Blažević do prve (zlatne) medalje na kladivu

Prošle godine u otprilike isto vrijeme Arijan Islami je najavljivao velike stvari i u tom trenutku se nisu dogodile (kasnije jesu), ali poučen prošlogodišnjim iskustvom nije dozvolio da mu se ponovi ista greška. Tako smo ga ove godine vidjeli u znatno boljem izdanju. Prvo je solidno nastupio u kugli, hitac od 14.57 vrijedio je brončane medalje. 

Prava stvar uslijedila je kasnije u bacanju diska gdje je stigao do naslova juniorskog prvaka Hrvatske prebacivši normu za Europsko juniorsko prvenstvo koje se ove godine održava u Eskilstuni. Trebalo je minimalno baciti 53.80, a on je bacio čak 56.63 i tako zaista fantastično otvorio sezonu! Nismo ga vidjeli u dvorani, ali očito ni nismo trebali. 

Naravno, treba nastaviti u ovom ritmu i težiti još daljim rezultatima želi li biti što konkurentniji u Švedskoj.

Fokusirani Arijan Islami

Kod mlađih juniora na kladivu naslov prvaka Hrvatske zasluženo je pripao Ivanu Blaževiću! Ujedno mu je ovo prva osvojena zlatna medalja na prvenstvima Hrvatske. Bio je uvjerljiv naspram ostalih i njegovih 44.04 nitko nije uspio prebaciti.

Napredak u ovih godinu dana je zaista prisutan i velik, na prošlom izdanju ovog natjecanja bio je petoplasirani s 35.33. Sada baca skoro 9 metara više, primjer napretka za svakoga koji zaslužuje veliku pohvalu. Nastupao je još na kugli i bio 6. s 12.04. Luka Medvidović je nastavio s dobrim nastupima i tako vrlo brzo nakon dvoranskih 12.93 prebacio 13 metara i završio natjecanje na 5. mjestu s 13.23.

Šteta za Josipa Miloša koji je dva puta ostao na korak do postolja, kladivo (5kg) je bio nešto dalje od toga (bacio 35.98) dok je na disku bio bliže s najdalje izmjerenim hicem od 39.95. No ne bojimo se za njega, vrijedan kakav je, nastavit će još bolje trenirati i ponovno ostvariti svoja najbolja ostvarenja, kao što je slučaj bio danas jer radi se o osobnim rekordima.

Dva srebra pripala su Barbari Geld u konkurenciji mlađih juniorki. Jedno je osvojila na kugli bacivši 13.20, a drugo na disku gdje je 34.15 bilo dostatno za medalju spomenutog sjaja. U potonjoj disciplini je postigla osobni rekord, a na kugli je bila blizu, samo 13 centimetara kraća i vjerujemo da u ostatku sezone ćemo vidjeti još boljih i daljih pokušaja.

Balenović i Bertina do zlata na kugli

Marija Balenović je u svom debitantskom nastupu u Splitu osvojila jednu zlatnu i srebrnu medalju! Na kugli je bila najbolje, ovaj puta hici su bili za malu nijansu slabije naspram dvorane, ali ipak je za razliku od drugih konkurentica zadržala jednu konstantu koja joj je osigurala naslov najbolje kadetkinje! Rezultat vrijedan zlatne medalje iznosi 12.60. Uz nju je bacala Josipa Jambrek, kuglu je bacila 9.77 (7. mjesto), a kladivo 27.37 čime je bila šestoplasirana. 

U bacanju kladiva je nova kadetska doprvakinja Hrvatske, a posebno može biti zadovoljna s rezultatom 46.01, blizu 3 metara dalje od sada već bivšeg osobnog rekorda (43.17). Prostor za napredak je izuzetno velik i nadamo se kako će ga u sezoni koja je pred njom, iskoristiti što bolje.

Zadovoljna Marija Balenović

Kod kadeta Karlo Bertina ovaj put nije propustio priliku i ostao bez zlatne medalje za jedan centimetar već s hicem od 15.63 uzvratio i 'okitio' se svojim prvim zlatnim odličjem! Odgovorio je na novi izazov kako priliči prvacima i opravdao vlastite najave prije odlaska iz Zagreba. Potvrdio je krivulju rasta kvalitete svojih rezultata u ovoj disciplini. Prošlosezonskih 13.33 i sadašnjih 15.63 čine veliki jaz između 2014. i 2015., drago nam je da je tako.

Na disku je nažalost bio manje inspiriran, ali ipak i takav je osvojio brončanu medalju (38.61). Blizu njega bio je Viktor Veić, godinu dana mlađi mu kolega, bacio je 37.82 i tako popravio prijašnji osobni rekord za više od 7 metara! Osim diska bacao je i kuglu, tu je najdalje bacio do 12.54. Iza njega se pozicionirao Tomislav Blekić s hicem od 12.29, ali zato je medalju osvojio na kladivu. Ovaj puta su suci najdalje izmjerili 42.35 i tako je ovdje bio drugoplasirani odnosno srebrni.

Kod starijih juniora Fran Hojsak je radi ozljede na koplju bacio jedan hitac za brončanu medalju s obzirom na to kako ih je u konkurenciji bilo samo tri i bilo je dovoljno baciti sve dalje od 0 metra. Sebastijan Hleb je juniorsku kuglu (6kg) bacio 12.30 i bio 6. 

Sveukupno je osvojeno 6 zlatnih, 5 srebrne i 4 brončanih medalja.

Čestitamo svim našim bacačima i bacačima na postignutim plasmanima i rezultatima!

  • Natjecanje: Zimsko bacačko prvenstvo Hrvatske
  • Mjesto: Split
  • Datum: 8.3.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook