Domaća natjecanja

Seniorsko dvoransko PH: Senzacionalni Lazarić zlatni na visu s hrvatskim rekordom, sjajan povratak i zlato Gredelj na dalju

Najbolji kad je trebalo - Paolo Lazarić Foto: AK Agram Najbolji kad je trebalo - Paolo Lazarić

Nakon prošlotjednog 'kružnog' dijela seniorskog prvenstva Hrvatske, održanom u Beču, ova subota je pripala Zagrebu i drugom dijelu prvenstva gdje su se održale 60m, 60m prepone i tehničke discipline. Osim spomenutih u naslovu, medalje su pripale i Petri Gamilec, Lari Juriši i Dominiku Grdanjskom uz još nekoliko odličnih nastupa koji ovaj puta ipak nisu bili dovoljni za jednu od tri medalje.

'Triler' na skoku u vis pripao inspiriranom (u 3. pokušajima) Lazariću

Prve jutarnje discipline na programu bile su skok u vis za seniore i skok s motkom za seniorke. Na visu su od naših nastupali Paolo Lazarić, Dominik Grdanjski i Hrvoje Čukman dok je na motki skakala Lara Juriša.

Lara se nakon prošlotjednog slabijeg izdanja vratila skakanju preko 3 metra te je spomenutom visinom i završila natjecanje sa svojom prvom seniorskom dvoranskom medaljom! Pripalo joj je 3. mjesto i brončana medalja. Ova disciplina je poprilično brzo završila s obzirom na to koliko se zna odužiti.

No zato se upravo to dogodilo na skoku u vis. Prvi je sa svojim nastupom danas završio osmoplasirani Hrvoje Čukman preskočivši 180cm. Po najboljem će zasigurno pamtiti dvoransko prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke kada je skočio još 5cm više i osvojio naslov doprvaka.

Stariji juniorski doprvak Hrvatske, Dominik Grdanjski, nije ostao bez medalje ni u najelitnijoj i najjačoj seniorskoj konkurenciji, 'popravio' je svoj osobni za još jedan centimetar i s preskočenih 199cm došao do brončanog odličja! Sve u svemu, dobra (debitantska) dvoranska sezona je iza Grdanjskog koji je svojim nastupima najavio kako na otvorenom možemo očekivati i prve skokove preko 2 metra.

Dominik nije uspio preskočiti 202cm i na skakalištu u vis ostaju dva skakača, naš Paolo Lazarić i Tomislav Popek iz Dinamo-Zrinjevca. Obojica uspješno isprve preskaču spomenutih 202cm, a od 205cm krenula su prava uzbuđenja. Paolo je otvorio s neuspješnim pokušajem dok je Popek bio znatno uvjerljiviji i odmah preskače visinu.

Ipak, iz trećeg pokušaja Lazarić se ne predaje, preskače 205cm i vis se nastavio na sljedećoj visini od 208cm. Popek prekida svoju 'savršenu seriju' i ne uspijeva preskočiti spomenutu visinu, a prilikom prvog pokušaja je došlo do ozljede te se odlučio za završetak današnjeg nastupa.

Otvorio se prostor za Paola koji to iskorištava u svojem posljednjem pokušaju, preskočio je 208cm, letvica se poprilično 'tresla', ali ostala je na svom mjestu što je značilo kako imamo novog seniorskog dvoranskog prvaka Hrvatske!

No to nije bilo sve od njega za danas, onaj pravi skok ponovno smo vidjeli u trećem pokušaju kada je preskočio 211cm i izazvao erupciju oduševljenja u dvorani pri Boćarskom domu! Konačno je i on bio zadovoljan, a nema sumnje kako ima razloga za to. Poboljšao je svoj osobni rekord za 7cm! Time je i izjednačio hrvatski juniorski rekord Alena Melona koji također iznosi 211cm!

Ovime se približio i normi za ovogodišnje Svjetsko juniorsko prvenstvo koja je 216cm. Sjajna dvoranska sezona za Lazarića koji je zimus stigao u naš klub, prvo je osvojio juniorski naslov prvaka, a sada je tome pridodao i seniorski naslov!

Gredelj sa skokom preko 6 metara do zasluženog naslova prvakinje Hrvatske

Nismo dugo trebali čekati za još jednu lijepu priču ovog natjecanja, a glavni lik priče je Marija Gredelj koja se nakon 4 godine 'posta' u dvorani ponovno vratila na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja u disciplini skok u dalj! A vjerujte da to nije bilo tako lagano, tim više kad se uzme u obzir kako je Marija u posljednje vrijeme imala problema s ozljedom, ali to njezinu pobjedu čini samo još većom.

Također vrlo zanimljivo i napeto natjecanje - barem na početku. Otvorila je u prvoj seriji s 5.86 i do 4. serije zauzimala 2. mjesto, a onda je skočila 5.97 i skočila na sam vrh poretka. Ostale konkurentice nisu bile daleko, ali ipak ni blizu da joj nakon toga oduzmu vodeću poziciju, a Marija je sve dvojbe riješila u posljednjoj, šestoj seriji skočivši 6.09, rezultat samo za centimetar slabiji od njezinog osobnog rekorda!

Ujedno je to bio i jedini skok preko 6 metara koji smo danas vidjeli u konkurenciji seniorki te zasluženo novo seniorsko zlato za Mariju Gredelj! Ne preostaje nam ništa drugo nego zaželjeti joj da u ostatku sezone ne bude novih ozljeda jer nema sumnje kako Marija može skakati još dalje i bolje nego danas.

Uz nju su još skakale Ivana Arapović i Lara Jednačak. Ivana je s 5.04 zauzela 12. mjesto, a Larinih 4.74 vrijedilo je 14. pozicije. 

Pravdica na korak do medalje s osobnim rekordom (3. natjecanje zaredom)

Nakon što su dame dobile prednost, došao je red na muškarce da isprobaju svoj skok u dalj. Bilo je tu poprilično raspoloženih skakača, a drago nam je kako je među njima bio i naš Filip Pravdica. Nije uspio stići do medalje, pripalo mu je 4. mjesto, ali na ovom natjecanju se dodatno približio normi za Svjetsko juniorsko prvenstvo u Eugeneu (Amerika).

Nekarakteristično za njega, otvorio je natjecanje s nešto 'umjerenijim' skokovima, ali pred kraj je uspio dignut svoje skokove na višu razinu i u 5. seriji skače 7.52m (samo 3cm do norme)!

Također jedna vrlo dobra dvoranska sezona za Pravdicu koji je definitivno nakon svojevrsne mini-stagnacije napravio iskorak u svojoj karijeri, dovoljno je za spomenuti kako je u sva tri ovosezonska dvoranska natjecanja poboljšao osobni rekord, a nastavi li ovako, uvjereni smo kako će biti još natjecanja gdje će još dalje skočiti.

Topić u finalu brži nego ikad, Filipović na razini najboljih rezultata

Za to vrijeme svoj put prema finalu utrke na 60m u kvalifikacijama tražio je Zvonimir Topić i pronašao ga s istrčanih 7.14 čime je izjednačio osobni rekord. Zvone je najbolje očito sačuvao za kraj, u A finalu je u cilj stigao kao petoplasirani, a vremenski je to njegov novi osobni rekord - 7.10! Poput mnogih naših članova, iz natjecanje u natjecanje trčao je sve brže i brže, vidjet ćemo koliko će spomenuti rezultat vrijediti vani na otvorenom kada će se trčati 100m.

Uz njega je nastupio i Leon Wieser koji se 'spustio' ispod 8 sekundi istrčavši 7.97 i tako je sveukupno zauzeo 23. mjesto. 

Kod seniorki je za nas trčala Dora Filipović, mlađejuniorska prvakinja i starijejuniorska doprvakinja Hrvatske u ovoj disciplini. Nije uspjela proći u finale (sveukupno je bila 7.), ali istrčala je dobrih 7.85. Prije početka natjecanja, Dora je primila nagradu Hrvatskog atletskog saveza, proglašena je najboljom hrvatskom kadetkinjom za 2013. godinu! Potpuno zasluženo, drago nam je kako su i drugi to prepoznali.

Osim nje je trčala i Ivana Arapović, danas je u cilj ušla s 8.51 i sveukupno osvojila 16. mjesto.

Gamilec se vratila i odmah stigla do srebra

Na troskoku su nastupali dva naša člana, David Lavrenčak i Ante Zuanović. David je danas bio za poziciju bolji senior skočivši osobni rekord 12.72 dok ni Ante nije daleko s preskočenih 12.66. Time su osvojili 8. odnosno 9. mjesto.

Kraj natjecanja dodatno nam je 'začinila' i uljepšala povratnica Petra Gamilec na bacanju kugle (4kg)! Petra je započela s hicem od 12.37, a u 4. seriji je kuglu bacila još dalje - suci su izmjerili 12.82, rezultat više nego dovoljan za srebrnu medalju i naslov seniorske dvoranske viceprvakinje Hrvatske! Prva ovosezonska medalja za Petru, a vjerujemo kako će biti još prilika (naravno i natjecanja) kako bi osvojila još novih medalja.

Dobar nastup imala je i Laura Štefanac koja je poput Petre svoj najbolji hitac bacila također u 4. seriji, radi se o rezultatu 11.90. Njime je stigla do 6. mjesta, a malo je nedostajalo i da ostvari još jedan plasman više.

Ovime je zaključena dvoranska sezona pojedinačnih prvenstava Hrvatske, čestitamo svima na današnjim sjajnim rezultatima, plasmanima kojima su polučili nove uspjehe za sebe, ali i za naš klub. Bravo!

  • Natjecanje: Prvenstvo Hrvatske u dvorani za seniore i seniorke
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 15.2.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook