Domaća natjecanja

Kvalifikacije Kupa Hrvatske za kadete i kadetkinje ponudile pregršt dobrih rezultata i potencijalnih ulazaka u finale

Ariana Baronica prvi puta na 300m prepone Foto: AK Agram Ariana Baronica prvi puta na 300m prepone

Kvalifikacijska natjecanja se održavaju u četiri regionalna centra, a Čakovec je i ove godine kvalifikacijsko mjesto za regiju sjevera Hrvatske. Tamo će se ujedno idući tjedan održati finale natjecanja.

U finale natjecanja prolazi najboljih 12 u Hrvatskoj i nije bilo mjesta kalkulacijama. To je bila misao i vodilja naših kadeta i kadetkinja, a u prilog tomu ide činjenica kako imamo puno potencijalnih finalista. Vremenski uvjeti su suprotno najavama bili dobri i regularnost natjecanja nije bila ugrožena.

Hodačice rutinski u finale, suverena Puljko i ugodna iznenađenja na preponama

Natjecanje su otvorili hodačice i hodači (o njima nešto kasnije) na utrci dugačkoj 3000m. Prva je u cilj ušla Aleksandra Stefany Bižić, rutinski je stigla do još jedne pobjede sa 17:03,26! Interesantno, u kadetskoj konkurenciji na hrvatskom tlu zasad ne zna za poraz, a mi se nadamo da će tako ostati barem još iduću subotu. Odmah iza nje pridružila joj se Josipa Livaković odhodavši 17:30,08. Već smo ranije napisali kako se odlično snašla u ovoj grani atletike i napredak je prisutan, kako rezultatski tako i plasmanski.

Isto vrijedi i za danas četvrtoplasiranu Eli Pevec koja pravo nastupa u ovoj konkurenciji ima još sljedeće dvije godine i pred njom su nastavi li ovako - samo dobre stvari. Danas je završila svoju utrku u vremenu 17:48,54. Još jedna mlađa kadetkinja, Klara Krenek, ponudila je izdanje na razini ovosezonskih rezultata, njezinih 21:44,70 vrijedi 5. mjesta i finale je neupitno.

 

Karla Puljko prema svemu sudeći i idući tjedan je na istom mjestu (vjerojatno i u isto vrijeme) u disciplinama 100m i 300m uz štafetu 4x100m. Danas je 100m istrčala nikad brže u svom životu, ciljem je prošla s vremenom 13.07 i tako stigla do 2. mjesta! Za jedno mjesto slabiji plasman ostvarila je nešto kasnije na 300m s istrčanih 43.99, vremenom na razini ovosezonskih rezultata. Ne sumnjamo da će još brže trčati u finalu.

Uz nju je na 100m nastupila na krilima dobrog nastupa na 300m prepone Ariana Baronica. U cilj je stigla s vremenom bržim od 14 sekundi, točnije 13.85 što je dobar rezultat za nju, ali vjerojatno nedovoljan za nastup u finalu.

Zato će se moći još bolje posvetiti nešto dužoj utrci na 300m prepone gdje je vrlo lijepo nastupila (tim više što je to bio prvi nastup u ovoj disciplini) i kao sveukupno četvrtoplasirana istrčala 51.98. Nije bila jedina od naših predstavnica ovdje, Evita Prtenjača je zauzela 7. mjesto istrčavši 54.83 što bi moglo vrijediti prolaska dalje, ali treba sačekati službenu objavu.

Puno je izvjesnije da bi mogla proći u finale na 100m prepone s 8. mjestom i 19.41, a još brže su bile šestoplasirana Marta Bošnjak s 18.12 (tek prva godina mlađa kadetkinja!) i trećeplasirana Ema Glas u vremenu od 17.44. Zanimljivo, u utrkama ovih disciplinama vjetar je mirovao (0,0).

Glas pobijedila u dobrom izdanju naših visašica

Ema je (očekivano) još bolja bila na skoku u vis, u disciplini gdje je ovogodišnja kadetska prvakinja Hrvatske. Uvjerljivo je pobijedila sa 160cm (uz jedan dobar skok na 165cm, malo je nedostajalo) i tako najavila borbu za sam vrh u finalu ovog natjecanja!

Uz nju je odlično nastupila još uvijek mlađa kadetkinja, Klara Blažević koja je 'stala 'na novom osobnom rekordu od preskočenih 150cm! Naime, nije bilo vremena za nove skokove jer ju je očekivao nastup na 300m. Prvi put je trčala u ovoj disciplini i sveukupno s 46.88 bila 7. Za finale će nastup na skoku u vis biti više nego dovoljan dok za 300m je mogućnost znatno manja.

Karla Kovačić je također osigurala finale u ovoj disciplini s 5cm nižim rezultatom koji joj je danas donio 4. mjesto. Ranije je nakon dugo vremena nastupila na skoku u dalj i za prvi put najdalje skočila 4.69 (7. mjesto). Tijekom te četiri serije vidjelo se da malo nedostaje iskustvo natjecanja u ovoj disciplini i sigurno će to u nekim nastupima biti još bolje. 

Poznato je kako u disciplini skoka u dalj i jedan centimetar može biti značajna razlika. Tako šansu prolaska u finale ima Jana Harapin koja je skočila četiri centimetara dalje i tako zauzela 6. mjesto. Ujedno je ovo njezin prvi nastup na kadetskom Kupu Hrvatske, a osim skoka u dalj još izvjesnije da bi ju mogli gledati u finalu i na skoku s motkom! Preskočila je 190cm i pozicionirala se na 4. mjestu.

Prvi puta su nastupale Rea Vusić i Antonia Karlović (skok u dalj i 100m). Na skakanju je nešto bolja bila Rea (4.63) kao osmoplasirana u usporedbi s devetoplasiranom Antoniom (4.42). Na stotki obrnuta situacija, potonja je u cilj stigla kao 17. u vremenu 14.35 dok je njezina prijateljica bila sporija 29 stotinki i time zauzela 20. mjesto. Između njih se 'ugurala' Anamarija Buljan na 19. mjestu istrčavši 14.43.

Sigurna Ocvirk, moćna Vukančić 

Na 600m Pia Ocvirk je opravdala ulogu favorita i kadetska prvakinja Hrvatske ove discipline i s vremenom 1:41,50 stigla je do pobjede! Utrka se kao i prije 3 mjeseca u Zagrebu (Kadetsko prvenstvo Hrvatske) odlučivala u finišu koje se kroz niz utrka isprofiliralo kao njezin adut koji dobro koristi. Ipak, prava borba očekuje nas iduću subotu u još jačoj konkurenciji i treba vidjeti kakav će biti ritam utrke, ali vrlo vjerojatno će potrebno biti još brži od ovog za pobjedu i dobru zalihu bodova.

Uz nju je trčala dvije godine mlađa Borna Mohač (mlađa kadetkinja) i s 1:53,99 zauzela 9. mjesto. Do finala će teško s ovim rezultatima, ali zato joj nitko ne može oduzeti nastup u finalu ovogodišnjeg izdanja Erste Plave Lige četiri dana ranije.

Nema nikakve sumnje da u finalu na 2000m gledamo Katarinu Vukančić koja je danas istrčala sjajnu utrku i jedino za čim ostaje maleni žal da joj je malo nedostajalo da se 'spusti' ispod 7 minuta. U cilj je pobjednički ušla s vremenom 7:00,91, najbolji rezultat kvalifikacija! Lijep i moćan finiš u posljednjih 200 metara, nešto slično bi željeli gledati za tjedan dana, ali daleko od toga da će biti jednostavno biti visoko pozicioniran. Svaka utrka je novo dokazivanje.

Možda Katarina ne bude jedina, mlada Lea Glas (tek prva godina mlađekadetskog staža) je u jednoj odličnoj utrci za nju istrčala utrku bržu od 8 minuta, točnije 7:55,60! Od svih natjecateljica koje su nastupile u kvalifikacijama (govorimo za sve regije) Lea je uvjerljivo najmlađa u ovoj disciplini, a općenito i u svim disciplinama (uz našu Martu Bošnjak). No to se u današnjoj utrci nije primijetilo - hrabra i taktički precizno odrađena utrka mogle bi biti njezin recept za potencijalni prolazak u finale i novi nastup u sličnoj konkurenciji.

Trčale su još Lora Pevec (8:45,03) i Maja Zečević (9:04,57) i završile utrku na 10. i 11. mjestu. 

Geld očekivano u vrhu, Balenović na vrhunskoj razini

U bacanju kugle Barbara Geld najdalje je bacila do 11.91 što nije sigurno najbolje što ona može i unatoč visokom plasmanu (2. mjestu), sigurno će u idućem nastupu tražiti svoje još kvalitetnije izdanje kako bi s boljim hitcima ciljala na najbolji mogući plasman! Marija Balenović je napravila novi korak naprijed u svojoj karijeri i s bačenih 11.16 prvi puta završila natjecanje s rezultatom boljim od 11 metara, a pritom je kao petoplasirana osigurala nastup u finalu.

 

Još bolja je bila u premijernom nastupu na kladivu gdje je pobijedila i oduševila! Iz serije u seriju je kladivo letjelo sve dalje i dalje i na kraju se zaustavila na 41.60! Sad nam je i žao što se na kadetskom Kupu Hrvatsku u tehničkim disciplinama održavaju samo 4 discipline. Sad je vidjela da može i motiva za tjedan dana, sigurni smo, neće nedostajati. Dobar nastup vidjeli smo od Patricije Hrastović, 38.87 i 3. mjesto!

Uz njih je ovdje nastupila Josipa Jambrek (2001. godište) i zauzela 8. mjesto s 17.50. Kasnije je bacala i kuglu, 8.13 vrijedilo je 13. mjesta. No ovo su bili njezini prvi nastupi i nema straha da u potencijalnoj budućnosti to može ići samo na bolje.

U bacanju diska kadetska prvakinja Hrvatske (Barbara) ovaj put je bila trećeplasirana s 30.51. Hitac preko 30 metara je tu, ali ima tu još prostora da se približi osobnom rekordu (33.43).

Na 4x100m imali smo dva sastava, brži je bio Agram I (Anamarija Buljan, Jana Harapin, Ariana Baronica i Karla Puljko) s 55.44 (5. mjesto) dok je Agram II (Ema Glas, Evita Prtenjača, Marta Bošnjak i Rea Vusić) zajedno istrčao 57.33 i tako zauzeo 7. mjesto. Prvi sastav je izvjestan za finale, drugi ne. No radi se samo o štafeti, ne i imenima, ona mogu biti drugačija od ovih današnjih.

Hodači bez rizika, Penezić lagano dalje uz Cepuša, Jurčića, Vlahovića i Kljajića

Vratit ćemo se sad na početak natjecanja kad su uz hodačice nastupili i naši hodači. U kvalifikacijama nije bilo potrebe za većim rizikom, ali to nije spriječilo Brunu Rožmana da dođe do 2. mjesta s 17:48,03, Maksimilijana Međimorca (18:05,80) Ivana Gašpara (18:49,45), Juricu Stanka (18:50,00) i Krešimira Hartla (kao najmlađeg hodača ovdje - 21:03,14) u osvajanju 4. do 7. mjesta. Vidjet ćemo što nam donosi finale.

Brunu Penezića na ovom natjecanju gledamo na 100m i 300m. Neki su ostali malo iznenađeni da se Bruno ovdje odlučio za nastupe isključivo na trkačkim disciplinama i napravio mali odmak od skoka u dalj (gdje je također kvalitetan) no svatko tko je bio u Zagrebu (ili je preko našeg YouTube kanala) pogledao pomalo i legendarnu utrku njegovih 300m shvatit će njegovu želju. 

Očekivano je pobijedio u spomenutim disciplinama, ali istovremeno pokazao kako u idućim tjednima koji su pred nama možemo očekivati još brže rezultate. Na 100m je stigao do osobnog rekorda istrčavši 11.36! Na tri puta dužoj disciplini nije išao do onih sjajnih 35.39, ali ovaj puta nije ni bilo potrebe. Istrčanih 37.22 bilo je više nego dostatno za pobjedu i prolaska u finale. 

Tamo bi mu se još na 100m trebali pridružiti Mihael Jurčić (12.33) i Viktor Kljajić (12.35), a na 300m Sven Cepuš (39.50) i ponovno Mihael (39.79) koji je izvrsno trčao u skupini ranije prije Penezićeve.

Sven je u ovu utrku ušao nešto umorniji s obzirom na to da je prije nastupao na 300m prepone. Nije to bio prvi nastup, ali kao da je (prvi put je bila ozljeda u pitanju) i sada smo ga gledali u jednom drugačijem, bržem i boljem izdanju. Osvojio je sveukupno 2. mjesto, a istrčanih 43.53 garantira nam uzbudljivo finale. U njemu bi trebali gledati i Lovru Vlahovića koji je danas osvojio 3. mjesto odmah iza Svena istrčavši 45.57, svoj novi osobni rekord!

Još ranije je isto vrlo dobro nastupio na 100m prepone i ostvario identičan plasman uz novo najbrže vrijeme od 16.67. Nema sumnje, Lovro je u dobroj formi i nadamo se da će ju zadržati za finale kad će trebati biti još bolji!

Kožuhar i Klarić neupitni za idući tjedan

Na 1000m smo imali jednog predstavnika u liku Antonija Frančića, 3:22,70 je vrijeme bilo vrijedno 5. mjesta, ali vrlo vjerojatno za prolaz dalje neće biti dovoljno. No Antonio je još mlađi kadet i pravo nastupa na ovom natjecanju ima još iduće dvije godine.

Zlatko Kožuhar i Nikola Klarić, kadetski prvak i doprvak Hrvatske u disciplini 3000m lakoćom su istrčali svoja vremena 10:00,05 i 10:02,05 i bit će užitak ponovno vidjeti ih u finalu u borbi za mjesta u hrvatskoj kadetskoj reprezentaciji. Sama utrka je bila u 'mirnim vodama' kada je pred kraj prvo Zlatko 'prelomio', a nedugo zatim mu se priključio Nikola.

Skok u dalj bio je 'osiromašen' nedostatkom Penezića, ali nismo bili bez predstavnika. Dapače, u svom debiju Viktor Kljajić se dobro snašao, skočio preko 5 metara (5.05) i kao šestoplasirani vrlo vjerojatno osim 100m ga očekuje prolazak dalje.

Josip Hrelec i Martin Matković pokazali su se kao pouzdani atletičari za skok u vis i skok s motkom. Stariji i iskusniji Josip je skakao na razini ovosezonskih rezultata i sa 160cm stigao do 4. mjesta. Martin nije toliko visoko skočio, ali i 150cm bi trebalo biti dovoljno za prolazak u finale natjecanja.

Debitantske nastupe imali su na skoku s motkom, ali nisu se preplašili, završili su natjecanje s rezultatima (Josip 190cm i Martin 180cm) koji kako stvari stoje, vode u finale.

Ne zaboravljamo ni još jednog debitanta, ali u skoku u vis. Karlo Čižmešija se 'ugurao' između spomenutog dvojca i s preskočenih 155cm pripada mu 6. mjesto uz pozivnicu za finale. Čini se da će na kraju malo nedostajati najmlađem ovdje danas, Bruni Koščici (2002. godište) koji je vrlo dobro nastupio i sa 145cm (10. mjesto) pokazao da ima potencijala.

Svi bacači izborili nove šanse, Agram II dobio Agram I štafetu

Dobru situaciju imamo i na bacačkim disciplinama. U bacanju kugle Tomislav Blekić je stigao do osobnog rekorda bacivši 12.14 čime je osvojio 5. mjesto koje je ipak manje bitnije od činjenice da je to rezultat kojim se prolazi dalje. Isto vrijedi i za Viktora Veića s osobnim rekordom od 11.72 (7. mjesto).

Identičan plasman ponovio je u bacanju diska, ali opet je tu bitniji hitac od 30.58 kojim bi se i u ovoj disciplini mogao plasirati u finale. Inače, radi se o dvoranskom mlađekadetskom prvaku Hrvatske pred kojim su još dvije godine nastupanja na ovom natjecanju. Nastup u finalu je prava nagrada za njega i motiv za dalje!

Naš glavni (i godinu dana) stariji adut u ovoj disciplini je bio Karlo Bertina s hicem blizu 40 metara tj. 39.86 (osobni rekord preko 4 metra)! Nadamo se da je njega sačuvao za finale kada će trebati biti još bolji, a u Čakovcu je njime osvojio 3. mjesto. Također je trećeplasirani ranije bio u bacanju koplja, suci su izmjerili najdalji hitac od 45.38. Ne sumnjamo da Karla gledamo i za tjedan dana u reprizi, ali s nekim novim dijelovima (čitaj većim daljinama).

Tomislav nam je nakon kugle priuštio mini-dramu u bacanju kladiva gdje je imao tri prijestupa i na svu sreću dovoljno dobro se skoncentrirao za zadnju seriju i lagano prebacio do 37.68. Tako da ima tu prostora za još većim daljinama, ali treba ipak sigurnije krenuti i otvoriti natjecanje.

Prvi puta smo u ovoj disciplini gledali Josipa Šuflaja koji je prepoznao priliku da uđe u finale ove discipline i pametno ju iskoristio. Prvi pokušaj je također bio malo nesiguran, ali nakon toga su stvari krenule na bolje i završio je svoj debitantski nastup s 24.45. Ne sumnjamo da će se još više motivirati za tjedan dana i pokušati dodatno svladati tehniku kako bi kladivo teško 4kg letjelo još dalje. Poslije toga je solidno nastupio na 300m, 41.46 je rezultat kojim je ušao u cilj. U konačnici vjerojatno neće biti dovoljno za finale (osim ukoliko bude otkaza), ali jedno je već tu.

Sve u svemu, bio je to dobar dan za Josipa, a okončao ga je vodeći Agram II štafetu na 4x100m (trčali su uz njega Viktor Kljajić, Mihael Jurčić, Lovro Vlahović do najboljeg rezultata kvalifikacija (48.02) i ujedno pobjede! Za Agram I su trčali Martin Matković, Josip Hrelec, Karlo Čižmešija i Bruno Penezić koji je stigao u cilj na 4. mjestu, ali vrijeme od 50.13 dostatno je da u finalu ovog natjecanja imamo Agram I i II na raspolaganju. Naravno, bit će tu i nešto drugačiji sastavi od ovih danas malo 'izmiješanih'.

Sada preostaje čekati službenu objavu Hrvatskog atletskog saveza za sve one koji su zaslužili nastup u finalu idući tjedan ponovno u Čakovcu. Obično se natjecanje održavalo s razmakom od dva tjedna, sad je to malo promijenjeno pa je samim time vremena za objavu nešto manje.

Čestitamo svim mladim Agramerima i Agramerkama na njihovim nastupima!

  • Natjecanje: Kup Hrvatske za kadete i kadetkinje, kvalifiakcije
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 7.9.2014.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

Log in or create an account

fb iconLog in with Facebook