Logo
Ispiši ovu stranicu

Još bolji na drugom danu mlađejuniorskog PH, Kovačić najuspješniji sa 4 zlata

Četiri zlata na okupu - Mateo Kovačić Foto: AK Agram Četiri zlata na okupu - Mateo Kovačić

Iza nas su uspješna dva dana prvenstva Hrvatske za mlađe juniore i juniorke gdje smo u konačnici osvojili sveukupno 29 medalja! Preciznije, radi se o 11 zlata, 13 srebra i 5 bronci. U moru medalja svakako se istaknuo naš najuspješniji mlađi junior samog natjecanja, Mateo Kovačić!

Nakon jučerašnjeg zlata na 400m i 4x100m, Kovačić je isti učinak ponovio i tijekom drugog dana! Na 800m se držao vodećih do posljednjih 100m kad je 'eksplodirao' i uvjerljivo 'pomeo' ostatak konkurencije ušavši u cilj s 1:58,73. Novo zlato za njega stiže u posljednjoj disciplini programa, štafeti 100-200-300-400m, ali o njoj ćemo na kraju ovog članka.

Mateo je tijekom ova dva dana pokazao kako je u vrlo dobroj formi, njegova dominacija na ovom natjecanju je za svaku pohvalu! Vjerujemo kako će mu ovaj sjajan uspjeh (uspjesi, ovisno kako gledate) biti dobar poticaj za iduća natjecanja, svakako glavni fokus je na Donetsk, tamo će Mateo trčati na mlađejuniorskom Svjetskom prvenstvu, disciplina 400m.

Srebrna Petters, brončana Filipović

Dora Filipović jučerašnjem srebru na 100m danas je pridodala broncu s 200m, u cilj je ušla s novim najbržim vremenom u životu (26.23). Dobar vikend je iza nje, a nadamo se kako će još bolji biti nakon idućeg vikenda i kadetskog prvenstva Hrvatske. Ovdje je još nastupala Iva Marija Sobočanec, njezinih 26.99 vrijedilo je 6. mjesta.

Anamariji Petters pripalo je srebrno odličje na 800m, utrci koja je bila nešto sporijeg ritma i medalje su se odlučivale finiširanjem u posljednjih 100m. Ušla je u cilj s 2:18,42, a nastupale su još Pia Ocvirk, Katarina Vukančić i Marija Hartl. Pia je bila petoplasirana s 2:24,44, a Katarina sedmoplasirana s 2:26,65. Radi se o kadetkinjama (prva godina) i svakako da s ovim rezultatima mogu računati na još bolje plasmane idući tjedan na natjecanju predviđenom upravo za njihov uzrast.

Marija je s 2:28,07 zauzela 10. mjesto. Nije njezino najbolje vrijeme, a to ju je očito izuzetno motiviralo za štafetu 100-200-300-400m gdje će kasnije fantastično nastupiti.

Na 3000m Ani Fortuni pripalo je 4. mjesto, istrčala je 11:11,67 i tako došla do spomenutog plasmana. Sama je očekivala nešto više, ali sezona još traje i imat će dovoljno vremena za popravak dojma. Osim nje trčala je i naša kadetkinja, Lucija Šola, njezinih 13:26,91 vrijedilo je 9. mjesta. Možemo slobodno reći kako će ova utrka Luciji poslužiti kao 'zagrijavanje' za idući tjedan i novo natjecanje.

Ivšac sve bolja i bolja, dokaz toga i zlato na 400m prepone

Katarina Ivšac, seniorska viceprvakinja Hrvatske na 400m prepone, a od danas mlađejuniorska prvakinja Hrvatske! Uvijek je borbena bez previše kalkuliranja i naravno kako takav pristup često biva nagrađen. Vodila je od prvog do zadnjeg metra i stigla u cilj kao uvjerljiva pobjednica, a vrijeme je 1:03,68. Nije to više ni daleko od norme za Donetsk, mlađejuniorsko SP, trebalo bi istrčati 1:02,80. Vidjet ćemo može li to napraviti još do kraja mjeseca. Napredak je prisutan, u samoj brzini, ali i tehničkoj izvedbi. Zaista nema puno iskustva u ovoj disciplini, nastupila je svega nekoliko puta i lijepo je za vidjeti kako dobro napreduje.

Kad smo već kod neiskusnih, na 2000m zapreke prvi puta je nastupala Josipa Livaković koja se vrlo dobro snašla izuzmemo li posljednji krug i pretposljednju zapreku, ali već tada uvjerljivo je došla do 2. mjesta i prve mlađejuniorske medalje! Istrčala je utrku ispod 8 minuta, točnije 7:57,98. Vidjet ćemo što budućnost nosi za Josipu, ali današnji nastup svakako je bio obećavajuć.

Na visu je Lara Juriša bila na razini svojih najboljih izdanja, tako je i izjednačila osobni rekord preskočivši 160cm i osvojila 5. mjesto. Lara je ionako svoju najbitniju zadaću riješila jučer s osvojenim zlatom na skoku s motkom.

Kugla (3kg) je po običaju donijela niz nastupa naših atletičarki. Konkretno, bile su to Antonela Popko, Ana Šarić, Laura Štefanac i Ana Marija Bonić. Neobična situacija dogodila se prilikom jednog od Antonelinih hitaca koji su suci izmjerili kao 12.99, a njezin dojam (i dojam s tribine) bio je kako se radi o grešci jednog metra.

Po završetku serije je sucima rekla upravo to, ali zadržano je uvjerenje kako se radi o 12.99. Sad više nije ni bitno, Antonela je postupila kako i priliči jednom istinskom sportašu, zaslužila je posebne čestitke samo radi toga (vjerujte, ne bi svatko postupio jednako), a sad je li bacila ili nije, ne treba se više ni zamarati. 

Zapisani rezultat je 12.99 i mi ćemo ga kao takvog i gledati, to je njezin novi osobni rekord! Osvojila je 3. mjesto, a blizu nje bila je četvrtoplasirana Ana s 12.77 dok na 5. mjestu slijedi Laura, ona je najdalje danas bacila 12.28. Ana Marija je najdalje danas bacila do 11.82 i tako je zauzela 7. mjesto. 

Laura Štefanac nastupala je i prije kugle na bacanju koplja gdje je bila još uspješnija! Disciplina koja je prošla u znaku dominacije kadetkinja donijela joj je ishod u kojem Lauri pripada srebrno odličje s 39.71, a nova runda nadmetanja slijedi idući vikend na kadetskom. Nema sumnje, očekuje nas zanimljivo natjecanje Laure i još nekoliko konkurentica.

Štafeta 100-200-300-400m (Ž), Agram I uvjerljivo, sjajna Hartl u završnici donijela srebro Agramu II

Na mlađejuniorskim natjecanjima tradicionalno se trče štafete 100-200-300-400m, po osobnom sudu autora ovog teksta i najzanimljivije štafetne discipline. Danas je ta disciplina protekla u znaku dominacije Agrama s obzirom na to kako je prva štafeta osvojila zlatno odličje, a druga štafeta srebro! Za Agram I nastupale su Dora Filipović, Katarina Ivšac, Iva Marija Sobočanec i Anamarija Petters. Njihovo pobjedničko vrijeme je 2:17,78, cure su to zaista odradile poput pravih profesionalki i zasluženo osvojile naslov.

Samim time utrka je bila lišena neizvjesnosti oko 1. mjesta, ali zato je itekako zanimljivo bilo u borbama za preostale pozicije i medalje. Izdvajamo tu upravo onu od 2. do 4. mjesta. Za Agram II nastupale su Lara Juriša, Nika Rakić, Karla Puljko (mlađa kadetkinja!) i Marija Hartl.

Rijetko ističemo nekoga posebno u štafeti, ali danas je to svakako zaslužila Marija koja je istrčala jednu fanatičnu utrku u kojoj je svojoj štafeti umjesto drvene medalje podarila srebro! Do posljednjih 300m uspjela je u potpunosti smanjiti zaostatak za 2. i 3. štafetom da bi se u posljednjih 30 metara probila kao drugoplasirana. Nema što, bio je to pravi ogledni primjerak kako se trči štafeta. Nadamo se kako će Mariji današnji nastup u štafeti biti dobra motivacija za iduće nastupa u pojedinačnim disciplinama.

Zlato za Josipovića, srebro za Karla Jednačka, bronca za Zvonimira Topića

Zvonimir Topić poput Dore Filipović je nakon srebra na 100m osvojio novu medalju na dvostruko dužoj dionici (200m), ovaj puta brončanog sjaja. Na ovo natjecanje očito je došao odlično pripremljen s obzirom na to kako je 'pao' novi osobni rekord, a vjetar zaista nije bio ugodan, -1.5 u prsa. Dobro je nastupio i Edin Mešić s 24.06 i 5. mjestom, ako bi se vjetar u idućim utrkama smilovao natjecateljima Edin će ostvariti još bolji rezultat, a radi se o novaku u ovom atletskom svijetu. Desetoplasirani bio je naš treći natjecatelj ovdje, Jakob Franjo Kulić, svoju utrku je istrčao za 24:50.

Filip Svalina je trčao uz Matea Kovačića na 800m, u cilj je ušao s 2:15,23, rezultatom koji mu je donio 11. mjesto. 

Do svoje druge zlatne medalje na ovom natjecanju stigao je jedan uspješnijih pojedinaca, Jure Josipović! Danas je trčao na 3000m i u još jednoj utrci gdje se borio protiv samog sebe stiže do nove pobjede, a vrijeme je također vrlo dobro, 8:43,87! Jure ima tu nesreću da nije nastupao u štafetama koje su ipak sprinterski orijentirane, sigurno bi da može osvojio još koje zlato, ali i ovako je jedan od najuspješnijih muških pojedinaca u povijesti kluba.

Ovdje smo gledali i Julijana Kralja, istrčao je utrku ispod 10 minuta, točnije 9:59,39. Kroz cilj je prošao kao petoplasirani. Nove nastupe Filipa i Julijana vjerojatno ćemo vidjeti već idući tjedan, ostaje samo pitanje u kojim disciplinama.

Nakon prošle godine u kojoj je na sjajan način zaključio kadetski staž, čini se kako Karlo Jednačak laganim, ali sigurnim koracima u tom smjeru nastavlja i u mlađejuniorskoj konkurenciji. Nakon jučerašnjeg 5. mjesta na 110m prepone znatno uspješniji bio je danas na 400m prepone. U prvih 200m polako je došao do 3. mjesta, a očito je dobro rasporedio snagu s obzirom na to kako je u posljednjih 100m stigao do 2. mjesta i u konačnici srebrne medalje!

Bruno Jednačak (konačno) preskočio 14 metara i došao do uvjerljive pobjede na troskoku

Mlađejuniorski troskok donio nam je najuvjerljiviju pobjedu ovog natjecanja, a zasluge za to pripadaju Bruni Jednačku! Konačno je povezao niz skokova preko 13.50 s rastom u 4. i 5. seriji, a vrhunac je uslijedio u posljednjoj seriji kada smo konačno vidjeli i njegov prvi skok preko 14 metara. Semafor je pokazao 14.08, rezultat koji će nesumnjivo puno značiti za njegovo samopouzdanje, a osim toga, Bruno je jedan od rijetkih kojima je pošlo za rukom obraniti prošlogodišnji naslov prvaka.

Na njemu je sad da se što bolje pripremi u idućim tjednima i pokuša se uplesti u borbu za naslov juniorskog prvaka na troskoku, natjecanje će se održati krajem mjeseca.

Do prve medalje stigao je David Lavrenčak, njegova je brončanog sjaja, a najdalji skok bio je 12.51, izjednačenje osobnog rekorda. U globalu jedan dobar nastup je iza njega, ali naravno kako može još dalje i bolje.

Na korak do medalje ostao je Arijan Islami na disku (1.5 kg) koji nije uspio ući u natjecanje kako je priželjkivao, a to je rezultiralo s 44.65 i 4. mjestom. Odmah iza njega slijedi Luka Bulaja, 43.90 i 5. mjesto solidna je uvertira uoči idućeg tjedna i kadetskog prvenstva Hrvatske.

Štafeta 100-200-300-400 suverena i uvjerljiva na putu do naslova prvaka

Kraj natjecanje zaključili smo s još jednim zlatom, za njega su se pobrinuli Zvonimir Topić, Bruno Jednačak, Fran Topol i Mateo Kovačić, članovi Agram I štafete na 100-200-300-400m! To je bilo čak vrlo blizu hrvatskog rekorda (1:58,75), istrčali su 1:59,09! Tako su na veličanstven način zaključili jedan kraj veličanstvene mlađejuniorske generacije, velika većina neće imati prava nastupati na ovom natjecanju iduće godine, a na njima je da nastave u starijoj, juniorskoj konkurenciji.

Blizu bronce bio je Agram II (Karlo Jednačak, Antonio Kovačić, Edin Mešić i Jakob Franjo Kulić) s 2:05,90, ali uzmite u obzir kako sva četvorica imaju pravo nastupa i iduće godine. Tada će biti još brži i kvalitetniji, nema straha za nove medalje u štafetama.

Za kraj recimo samo kako je ovo bilo najuspješnije mlađejuniorsko natjecanje u povijesti kluba po broju osvojenih medalja i njihovoj vrijednosti, još jedan pokazatelj napretka i nove kvalitete!

Možemo biti zadovoljni s ovim vikendom koji je iza nas, čestitke svim našim atletičarima i atletičarkama na postignutim uspjesima te trenerima koji su ih doveli do sjajnih rezultata i plasmana! Nakon niza dobrih nastupa svi skupa zaslužuju ništa drugo nego samo - lijepe riječi.

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke, 2. dan
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 16.6.2013.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana