Logo
Ispiši ovu stranicu

Filipović i Kovačić najuspješniji juniori ovosezonskog prvenstva Hrvatske, državni kadetski rekord Penezića na 200m

Imat će po čemu pamtiti ovaj mjesec - Dora Filipović Foto: AK Agram Imat će po čemu pamtiti ovaj mjesec - Dora Filipović

Iza nas su dva odlična dana juniorskog prvenstva Hrvatske, a nakon dva dana ponosno možemo zaključiti kako su naši atletičari osvojili 15 naslova prvaka/prvakinja Hrvatske, 8 naslova doprvaka/doprvakinja Hrvatske uz 2 brončane medalje! Pojedinačno smo ostvarili najuspješnije nastupe u klupskoj povijesti, nikad nismo bili uspješni kao u ova dva dana!

Lipanj kao mjesec Dore Filipović

Nakon jučerašnje zlatne medalje na 400m Dora Filipović je stigla do drugog pojedinačnog zlata u disciplini 200m. Presudilo je odličan drugi dio ove utrke u kojem je u posljednjim metrima stigla prije u cilj i to na kakav način! Prvi puta u životu trčala je brže od 25 sekundi, semafor je pokazao 24.77 uz vjetar u prsa (-1.1).

Sjajna njezina utrka, a vrijedi istaknuti kako sada ni ovdje nije daleko norma za Svjetsko juniorsko prvenstvo koja inače iznosi 24.50. Kasnije je u štafeti 4x400m osvojila drugo zlatno odličje i tako se s ovog natjecanja vraća sa sveukupno 4 osvojene zlatne medalje.

Prisjetimo li se mlađejuniorskog prvenstva Hrvatskog održanog prije dva tjedan u Rijeci kada je osvojila 5 zlatnih medalja dolazimo do spoznaje kako je Dora u ova posljednja tri tjedna osvojila čak 9 naslova prvakinja Hrvatske što zaista dugo nije viđeno na ovim prostorima.

Nismo već više puta uzaludno pisali kako je već sada iza nje sjajna sezona i bilo bi lijepo dodatno ju 'začiniti' jednom od istrčanih normi idući vikend kada je na rasporedu međunarodni susret juniorskih reprezentacija.

U svakom slučaju, čestitke na veličanstvenom 6. mjesecu!

Zlatna Petters na 800m, apsolutno dominantna štafeta na 4x400m

Na dvostruko dužoj dionici također smo dobili novu juniorsku prvakinju Hrvatske u liku naše Anamarije Petters koja je do uvjerljive pobjede stigla s novim osobnim rekordom!

U solo utrci je istrčala 2:11,49, njezino novo najbrže vrijeme. Prvi cilj da postane juniorskom prvakinjom Hrvatske je više nego uspješno i uvjerljivo ostvarila, drugi da istrči normu za juniorsko SP (2:09,10) ipak nije, ali ostaje još šansa idući tjedan.

Nadamo se novim najbržim rezultatima.

Na 400m gledali smo Katarinu Ivšac koja je u uzbudljivom finišu stigla do srebrnog odličja s rezultatom sezone od 1:03,83. Tako se na ovom prvenstvu isprofilirala kao dobar specijalist za prepone, podsjećamo kako je jučer osvojila srebrno odličje na 100m prepone.

Na skoku u vis Ema Glas nije uspjela ponoviti prošlotjedno izdanje s kadetskog prvenstva Hrvatske, skočila je ovosezonskih najčešćih 155cm i tako zauzela 8. mjesto. Šteta, u nekom spletu okolnosti mogla se danas i umiješati u borbu za brončanu medalju, ali kako god bilo, pamtimo prošli tjedan i kadetsko zlato.

Laura Štefanac je nakon bronce u mlađejuniorskoj konkurenciji u starijoj, juniorskoj konkurenciji stigla do srebrnog odličja s hicem od 35.87. Spomenuti najbolji hitac smo vidjeli u pretposljednjoj, petoj seriji.

Potpunu dominaciju gledali smo na 4x400m gdje je Agram I u sastavu Marija Hartl, Anamarija Petters, Katarina Ivšac i Dora Filipović istrčao 3:56,81 i tako stigao do više nego zasluženog zlatnog odličja! Jedina su štafeta koja je danas bila brža od 4 minute, drugoplasirana štafeta bila je sporija skoro 14 sekundi.

Agram II (Josipa Livaković, Katarina Vukančić, Karla Demir i Ana Marija Kisegi) ipak nije stigao do odličja, ostali su na korak do medalje s 4:11,95. Šteta, presudile su nijanse, ali vrijedi istaknuti kako je ovo štafeta u kojoj zapravo nema nijedne starije juniorke - 2 mlađe juniorke i 2 kadetkinje.

Kovačić nastavio niz započet tijekom prvog dana

Kod juniorki prvo ime natjecanja bila je Dora Filipović, a kod juniora Mateo Kovačić.

Mateo je nakon uvjerljive pobjede na 400m stigao i do pobjede na dvostruko dužoj dionici istrčavši vremenski to za 1:57,48. Rezultat je to blizak ovosezonskim najboljim utrkama, ali najbitnije je da je Mateo uspješno stigao do drugog pojedinačnog zlata, a kasnije sa zlatom u štafeti 4x400m se ispromovirao kao najuspješniji pojedinac ovog natjecanja!

Time je potvrdio klasu i kvalitetu u ovoj konkurenciji i sada definitivno možemo reći kako je prijelaz iz mlađejuniorske u starijujuniorsku konkurenciju bio više nego bezbolan i uspješan, ali nema nikakve sumnje i posve je jasno kako ga u međunarodnim okvirima čeka puno veći posao i teži zadatak.

Bit će zanimljivo za vidjeti koliko može na seniorskom prvenstvu Hrvatske gdje će konkurencija biti kvalitetna kao i uvijek.

Na 5000m smo gledali Julijana Kralja koji je danas pokušao držati korak s vodećima koji su se na koncu ipak na kraju odvojili od njega, a on je ciljem prošao kao četvrtoplasirani, a vremenski to iznosi 16:46,80.

Čukman i Penezić (uz rekord) iznenadili konkurente u svojim disciplinama

Hrvoje Čukman je na 400m prepone pružio sjajnu utrku u kojoj je stigao u cilj kao prvoplasirani te tako 'ujedinio' mlađejuniorski i juniorski naslov! Nije bio favorit u ovoj utrci, ali on se nije zamarao previše time (vjerojatno je to bila i svojevrsna motivacija) i iz 'sjene' stigao do zlata.

U ovoj utrci semafor je na kraju pokazao 54.05 što je sada značajno poboljšanje osobnog rekorda, ali vrijedi istaknuti kako ni ova utrka nije tehnički bila savršena tako da ostaje tu još prostora za još boljim rezultatom. Norma za Eugene je 53.30 i to sada više nije tako daleko. Tko zna, možda nas Hrvoje još jednom ugodno iznenadi i istrči novu utrku života.

Bruno Penezić jučer je trčao samo štafetu 4x100m sa ciljem da što odmorniji, spremniji i fokusiraniji dočeka 200m. Pokazao se to kao odličan potez, Bruno je još jednom sjajnom utrkom stigao kao najbolji u cilj i tako nakon mlađejuniorskog pojedinačnog naslova osvojio i juniorski! Ovime je Penezić stigao do još jednog lijepog ostvarenja koje se rijetko viđa na ovim prostorima, osvojio je barem jednu zlatnu medalju pojedinačno u čak 3 dobne kategorije - kadetska, mlađejuniorska i (starije)juniorska. 

Vrijeme koje je istrčao u ovoj utrci je 22.42 i time je istrčao novi hrvatski kadetski rekord ove discipline! Tako nakon dvorane i 60m, Bruno je uspio doći i do rekorda na otvorenom, a do kraja sezone nije nemoguće da pokuša 'srušiti' još koji. Aktualna godina pokazala se kao sezona potpune afirmacije u ovim dobnim kategorijama i prava je šteta što prema propozicijama nema pravo nastupa u seniorskoj konkurenciji.

Osim njega na 200m smo gledali sveukupno šestoplasiranog Zvonimira Topića kao najboljeg natjecatelja iz najvjetrovitije skupine (u prsa, -2.8), a iza njega se pozicionirao Marko Blažević s 23.73.

Josipović i štafeta 4x400m rutinski do novih zlatnih medalja

Još jednu u nizu pobjeda i naslova u ovoj dobnoj kategoriji pripalo je Juri Josipoviću na 3000m zapreke koji je to ovaj puta zaslužio istrčavši 10:21,56, vrijeme više nego dostatno za osvajanje 1. mjesta. Od prvog metra je preuzeo vodstvo i nije ga ispustio do ulaska u cilj. Tako se to radi kada želite pobijediti manirom rutinera.

Dobru utrku pružio je drugoplasirani iza njega, Filip Svalina, ušao je u cilj s novim osobnim rekordom od 10:34,05! Ostaje nam još brončani Vedran Muhar koji je ujedno i zaključio današnje izdanje utrke s 10:53,08.

Na troskoku su skakali Ante Zuanović kao osmoplasirani sa skokom od 12.94 i David Lavrenčak kao desetoplasirani sa skokom od 12.15.

U bacanju diska je Demir Kolarević ponovio uspjeh s bacanja kugle i prvog dana kada je osvojio srebrno odličje. Drugo srebro je osvojio bacivši 52.58. Vjerojatno je bilo malo i umora nakon ostvarene norme za juniorsko SP na kugli. Dobro je nastupao Arijan Islami koji je prvi puta juniorski disk (1.75kg) bacio preko 50m!

Točnije, izmjeren je hitac od 50.12. Tako se na najbolji način vratio nakon nesretna tri prijestupa na mlađejuniorskom prvenstvu Hrvatske (tj. izgubljenog plasmana) i oko njegovog vrata sasvim zasluženo je zasjala medalja brončanog sjaja!

Sjajan drugi dan po nas zaključili smo u stilu s uvjerljivom pobjedom na 4x400m. Bruno Penezić, Mateo Kovačić, Fran Topol i Hrvoje Čukman su već u prvoj polovici praktički 'riješili' pitanje pobjednika i tako je Hrvoje pobjednički odveo našu štafetu do još jedne zlatne medalje ušavši u cilj sa zajedničkim vremenom od 3:20,39!

Petoplasirana bila je druga štafeta gdje su trčali David Lavrenčak, Antonio Kovačić, Marko Blažević i Edin Mešić, njihovo vrijeme je na kraju bilo 3:34,12.

Čestitamo trenerima, atletičarima i atletičarkama na svemu lijepom što je postignuto u ova dva dana, a bilo je zaista puno takvih trenutaka. Svaka čast i bravo!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za juniore i juniorke
  • Mjesto: Varaždin
  • Datum: 30.6.2014.
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana