Logo
Ispiši ovu stranicu

Čukman prvo ime mlađejuniorskog PH s pet zlatnih medalja i dva mlađejuniorska rekorda - jedan pojedinačni, drugi štafetni

Fantastična štafeta 100-200-300-400m: Sven Cepuš, Filip Orlović, Hrvoje Čukman i Bruno Penezić Foto: AK Agram Fantastična štafeta 100-200-300-400m: Sven Cepuš, Filip Orlović, Hrvoje Čukman i Bruno Penezić

Drugi dan natjecanja predviđenog za najbolje mlađe juniore i mlađe juniorke u Hrvatskoj protekao je u znaku rekorderski nastrojenog Hrvoja Čukmana, mlađejuniorske štafete 100-200-300-400m, Dore Filipović te neviđene dominacije kod mlađih juniora na 200m i 3000m.

Sveukupno smo najuspješniji klub natjecanja s osvojenih 31 odličja, od čega čak 12 je zlatnih, 10 srebrnih i 9 brončanih.

Prošle godine imali smo Doru s pet osvojenih zlatnih odličja (100, 200, 400, 4x100 i 100-200-300-400m) koja ni ove godine nije razočarala sa svojim nastupima, dapače, potvrđene su dvije norme za Kolumbiju, ali Hrvoje je prvo ime natjecanja (općenito, ne samo naše), nakon jučerašnja tri naslova, tijekom drugog dana pridodao je nova dva!

Prvi je bio spektakularan nastup na 400m prepone gdje je u solo utrci pobijedio samog sebe, ali i Milana Kotura nadmašivši njegov 12 godina star rekord na ovoj mlađejuniorskoj visini! Koturovih 52.37 odlazi u povijest, a sadašnjost je Čukmanovih 51.83! Tako je, dobro ste pročitali, prvi puta imamo rezultat brži od 52 sekunde što budi optimizam u neke stvari na još većim natjecanjima od ovih. 

Hrvoje Čukman i pogled prema semaforu

Naravno, zlatna medalja nije bila upitna, kada ste ovako brzi i precizni, nemoguće je ostati bez nje. Ujedno je ovime i obranio naslov prošlogodišnjeg pobjednika. Njegova disciplina bila je prva trkačka, a zadnja disciplina ovog dvodnevnog programa bila je 100-200-300-400 metara. Drugi dan smo započeli s rekordom, a na koncu ga i završili!

Orlović, Penezić i Cepuš i Čukman istrčali štafetu 100-200-300-400m za pamćenje

Prije malo manje od dvije godine Zvonimir Topić, Bruno Jednačak, Fran Topol i Mateo Kovačić na istom su mjestu i prvenstvu zajedno istrčali 1:59,09 što je tada klasificirano kao klupski rekord Hrvatske.

Onaj reprezentativni trajao je još malo duže, 2009. na Svjetskom mlađejuniorskom prvenstvu u Bressanoneu za Hrvatsku trčali su Dario Horvat, Andrej Doričić, Mislav Mlakar i Jerko Marasović te postigli 1:58,75.

Sama klasifikacija rekorda je zapravo jasna i šteta je da se ne vodi svugdje jednako (posebno klupski, posebno reprezentativni) jer logika nalaže da će se lakše skupiti 4 trkača diljem Hrvatske nego jednog grada, a kamoli kluba. No još jedna potvrda naše nevjerojatne kvalitete ove generacije je što možemo ponuditi upravo najbolje iz jednog kluba, u ovom slučaju nas.

Filip Orlović trčao je 100 metara, Bruno Penezić 200 metara, Sven Cepuš 300 metara i Hrvoje Čukman 400 metara, a vrijeme kojim je potonji pobjedonosno ušao u cilj je 1:56,20! Za skoro 3 sekunde nadmašili su klupski rekord, a više od 2 i pol sekundi reprezentativni, to zaista ne može svatko.

Šteta za Agram II (Ivan Sindičić, Jakov Raguž, Mihael Jurčić i Antonio Kovačić) koji je zauzeo 4. mjesto s 2:02,91, nijanse su presudile da ne uzmu medalju.

Filipović potvrdila Cali i na 200m, kod mlađih juniora prva tri na 200m i 3000m

Kod mlađih juniorki Dora Filipović je u novoj napetoj utrci na 200m stigle do nove potvrde norme za mlađejuniorsko SP, ali i obrane naslova osvojenog prošle godine!

U cilj je ušla s vremenom 25.17 što je primjerice znatno brži rezultat od onog što se trčalo u Rijeci za zlato (25.56) i odgovor naše prvakinje na ovu brzu utrku bio je više nego dobar i vrijedan zlatne medalje.

Prošle godine Čukman je imao 4 osvojena zlatna odličja, a sad je na njegovom mjestu Bruno Penezić nakon 200 metara i kasnije već spomenute štafete. U ovu utrku je ušao s ulogom favorita i opravdao ju istrčavši rezultat sezone 22.52 što je još malo brže od prijašnjih 22.60!

Nakon prošlogodišnje senzacije, Bruno se sada našao u potpuno suprotnoj ulozi, ali nije mu bilo jednostavno uz preporođenog i ponovno briljantnog Filipa Orlovića koji je svoj osobni rekord 'spustio' za više od sekundu!

Prijašnji osobni rekord bio je 23.76, a sada je u cilj ušao s vremenom 22.74, rezultatom vrijednim naslova mlađejuniorskog doprvaka! Apsolutno najugodnije iznenađenje ovog vikenda, Filip je pravi primjer uzrečice "strpljen-spašen" jer u ova dva dana sve što je prikazao je za svaku pohvalu i želimo mu da u nastavku sezone, ali i godinama koje slijede, nastavi ovako.

Medalju u ovoj disciplini nije propustio Mihael Jurčić nakon 100 metara, znali smo da bi mu ova dvostruko duža dionica mogla još više odgovarati, tako je i bilo, uz novi osobni rekord 23.28 'okitio' se brončanom medaljom i na postolju i podjeli medalja imali smo tri Agramera! Rijetko se to viđa, ali uz takve mlade atletičare, kako i ne bi bilo toga. Uz njih je ovdje trčao i Walter Smajlović kao 20. s 25.36.

Nije to bila jedina disciplina gdje smo dominirali, tri najbolja naša mlađa juniora imali smo i na 3000m! Taktički odličnu utrku odradili su Julijan Kralj, Filip Svalina i Nikola Klarić, odvojili se od ostatka konkurencije i u posljednjih 100 metara riješili poredak na postolju.

Filip Svalina, Julijan Kralj i Nikola Klarić (s lijeva na desno)

Najbolji je na kraju bio Julijan s 9:19,60 i tako stigao do prvog zlata na ovom natjecanju nakon prošlogodišnjeg srebra. Uspjeh je veći s obzirom na to da se tek nedavno priključio normalnim treninzima, ali u ovoj utrci pokazao je karakter i naslov zasluženo ide njemu.

Prijašnjih mjeseci javili su se problemi s koljenima, ali uz već poznate treninge hodanja prakticirao je neke alternativne načine bavljenja aktivnostima i sve se to vratilo u ovoj utrci što je svakako dobar primjer za sve.

Filip je stigao odmah iza njega u cilj s 9:20,24, a Nikoli je kao i jučer na 1500m ovdje pripala bronca. Dugoprugaši su stvarno bili na razini ovog natjecanja i zasluženo su svi pozicionirani na jednom od prva tri mjesta.

Zuanović najbolji mlađejuniorski troskokaš

Ante Zuanović je bio najbolji troskokaš s osobnim rekordom na otvorenom, u 2. seriji je skočio 14.27 što je na kraju vrijedilo naslova mlađejuniorskog prvaka Hrvatske u ovoj disciplini!

Nova potvrda napretka, prošle godine je bio drugoplasirani s 13.39, a sada je skakao skoro metar dalje i zasluženo ove godine je njegovo mjesto na najvišem mjestu pobjedničkog postolja. Ima tu još dosta prostora za dalje, nadamo se da će to pokazati na idućim natjecanjima.

Ante Zuanović pobjednik

Kod mlađih juniorki na 400m prepone Josipa Livaković stigla je do prve pojedinačne osvojene medalje, a ona je srebrnog sjaja! Zaslužila ju je s utrkom brzom 1:08,16. Poziciju je uglavnom imala tijekom cijele utrke i uspjela ju zadržati iako se u zadnjim metrima trećeplasirana dobro približavala.

Na 2000m zapreke Katarina Vukančić stigla je u cilj kao trećeplasirana s utrkom u vremenu 7:40,21 i tako je također jedna od naših koji su primili jedno od odličja tri sjaja.

Skok u dalj donio nam je najbolji skok Petre Majetić u petoj seriji, suci su izmjerili 5.13 što je samo za centimetar slabije od ovosezonskog najboljeg rezultata. Sveukupno je to vrijedilo 8. mjesta. Uz nju je skakala Rea Vusić i sa skokom od 4.82 zauzela 17. mjesto. 

Ema Glas iz nastupa u nastup sve bolje nastupa na skoku u vis, ovdje je prvi puta ove sezone skočila 160cm i tako s još dvije mlađe juniorke podijelila 6. mjesto.

U bacanju kugle Laura Štefanac je nakon jučerašnjeg srebra osvojila još dva, jedno na kugli s hicem od 13.20 i drugo u bacanju koplja s 45.14! Od početka sezone pa do sad, Laura ima zaista šaroliku paletu medalja različitih sjajeva, zasigurno jedna lijepa kolekcija.

Na kugli je ugodno iznenađenje bila Marija Balenović s prvom mlađejuniorskom medaljom s osobnim rekordom 13.10 u posljednjoj seriji, prebacila je Barbaru Geld koja je danas najdalje bacala do 12.67 i tako bila četvrtoplasirana.

Disciplina 800m mlađih juniora donijela nam je možda nešto sporiji ritam utrke od očekivanog, ali možda i ne jer je ovo ipak prvenstvo na kojem su ulozi uvijek veliki. Sve se odlučivalo u posljednjih 100 metara, a u takvom raspletu Sven Cepuš istrčao je 2:01,24 čime mu je pripala brončana medalja!

Uz već ranije spomenutog Orlovića, Luka Medvidović ponovno je potvrdio epitet ugodnog iznenađenja natjecanja, u bacanju diska je nadmašio osobni rekord za skoro 5 metara, šteta je jedino što ovaj put nije uspio doći do medalje nego ostao na korak do nje s osvojenim 4. mjestom, ali njegov napredak u ova dva dana zaslužuje pohvalu. Disk je bacao i Josip Miloš, 35.15 vrijedilo je 10. mjesta.

U kladivu je bio bolji bacivši 40.35 i time je bio šestoplasirani, Tomislav Blekić je s 42.74 bio četvrtoplasirani, vrlo blizu brončanog Ivana Blaževića koji je za medalju bacio 42.97. Interesantno kako je u prvoj i trećoj seriji ostvario dva identična hica, upravo ovaj na koncu najbolji rezultat.

Velike čestitke svima na svemu prikazanom i ostvarenom u ova dva dana, bio je ovo izrazito uspješan vikend i nadamo se novim uspjesima u tjednima koji slijede!

  • Natjecanje: Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za mlađe juniore i juniorke
  • Mjesto: Čakovec
  • Datum: 7.6.2015.
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana