Logo
Ispiši ovu stranicu

7. Ivan Starek u brzom hodanju: Bižić značajno poboljšala hrvatski kadetski rekord

Puno puta smo ju ove sezone vidjeli s medaljom zlatnog sjaja- Aleksandra Stefany BIžić Foto: AK Agram Puno puta smo ju ove sezone vidjeli s medaljom zlatnog sjaja- Aleksandra Stefany BIžić

Ovaj vikend pripada brzom hodanju i polumaratonskoj utrci koje nose nazive Ivana Stareka, prvo su na red došli hodači i hodačice koji su tradicionalno nastupali na jarunskom "Otoku Mladosti", a među njima se najviše istaknula Aleksandra Stefany Bižić koja je popravila svoj hrvatski kadetski rekord u cestovnom hodanju na 3km!

Bižić jedno od najugodnijih iznenađenja ove godine

Dosadašnjih 16:29 (Borsky Mikulaš, Slovačka) zamijenit će značajno bržih 15:13, rezultat je to koji je ostvarila uz pobjedu u kategoriji kadetkinja! Istovremeno je to rezultat bolji od ostvarenog na istoj distanci (ali na stazi) na susretu kadetskih reprezentacija u Budimpešti, odlično je za vidjeti kako i u ovoj fazi samog kraja/početka stare/nove sezone Aleksandra može hodati brže nego ikad!

Iza nje je uistinu jedna vrhunska sezona, cijelo vrijeme je postavljala nove državne kadetske rekorde (bilo na stazi ili cesti), a da pritom nijednom nije izgubila na nekom od domaćih natjecanja u svojoj konkurenciji. Naravno, u međunarodnoj konkurenciji situacija je uvijek nešto drugačija, ali i i tu je redovito bila među najboljima.

Kada svemu tome dodate činjenicu kako je ova njezina vrhunska sezona praktički prva ozbiljnija (debitantska), s razlogom se možemo veseliti njezinim novim nastupima. Iduće godine također je kadetkinja i nećemo se čuditi ako će ponovno 'pljuštati' nova najbrža vremena na ovim prostorima.

Ne zaboravljamo ni Katarinu Brešković s 19:46, poboljšanje je to za znatnih 55 sekundi osobnog rekorda kojim je osvojila brončanu medalju na kadetskom PH. Ona je još mlađa od Aleksandre, radi se o mlađoj kadetkinji (rođena 2000. godine), nadamo se na početku svog puta u ovoj sportskoj grani atletike.

Međimorec sjajnu sezonu iza sebe potvrdio s najbržim dosadašnjim rezultatom

U kadetskoj konkurenciji Maksimilijan Međimorec nastavio je nizati pobjede i oko njegovog vrata zasjala je još jedna njegova zlatna medalja kojom je dodatno upotpunilo ovosezonsku "kolekciju". Na državnom prvenstvu na cesti (također na Jarunu) postavio je rezultat 20:46, a danas je hodao 17:34! To je i znatan napredak prema do sada najboljem rezultatu na 3.000 m na stazi (18:55, ostvaren 12. listopada).

Poput Aleksandre, Maks se kroz ovu sezonu prometnuo kao najbolji kadet, potvrda toga su čak tri zlatne medalje u ovoj konkurenciji na pojedinačnim prvenstvima Hrvatske (hodanje na stazi, cesti i kadetsko prvenstvo), a da bi stvari bile bolje, tek od iduće godine svojim godinama (rođen 2000.) pripadat će spomenutoj kadetskoj dobi.

Još impresivniji je rezultatski napredak Jurice Stanka i Ivana Gašpara. Na istoj je stazi Jurica imao svoju prvu hodačku utrku na Prvenstvu Hrvatske 12. svibnja, s rezultatom 24:47, a današnji njegov učinak bio je 18:29! Također je zamjetno popravio svoj najbolji rezultat na 3.000 m na stazi (19:59), postignut prije malo više od mjesec dana.

Ivanov napredak također je izrazit te vrijedi istaći niz njegovih hodačkih rezultata ove jeseni:

23:47 (2. rujna, Čakovec, kvalifikacije kadetskog kupa), 21:51 (15. rujna, Čakovec, finale kadetskog kupa), 20:00 (12.listopada, Zagreb, Intercity kadetska utrka) i 17:59 (16.studenog, Zagreb, „Ivan Starek“).

Naravno da je ovakav skoro pa linearan trend nemoguće održati, ali se nadamo da će naši mladi hodači naredne godine već biti sasvim ravnopravni vršnjacima iz susjednih zemalja koje dugo godina potiču sportsko hodanje podjednako kao i ostale atletske discipline.

Dobri nastupi Renić i Golobić kao zaključak uspješne sezone

Na utrci na 5km imali smo troje predstavnika. Naše najbolje mlađe juniorke Ivana Renić i Antonela Golobić dobrim su nastupima završile iznimno uspješnu sezonu. Ivana je danas postigla 26:47, a Antonela 27:55, čime su osvojile drugu i treću poziciju u juniorskoj konkurenciji na današnjoj utrci, iza odlične mađarske hodačice Rite Récsei.

Antonela i iduće godine ima priliku popraviti osobne (možda i nacionalne) rekorde na distanci od 5 km i 5.000 m (na stazi), dok Ivana nakon što je ušla u hrvatsku atletsku povijest kao prva hodačica na jednom velikom međunarodnom natjecanju počinje pripreme za nove iskorake na dvostrukoj dužoj distanci u juniorskoj konkurenciji.

Na kraju vrijedi istaknuti dobar nastup Matea Ćosića (31:14), koji je ove sezone  nešto manje trenirao hodanje te se nadamo da je time najavio svoj povratak u velikom stilu sljedeće godine.

Ovim je završen Hodački kup Alpe Adria 2013., u kojem su naši natjecatelji i u ukupnom poretku imali zapaženu ulogu, osvajanjem 4. (Golobić) i 5. (Renić) mjesta ukupno u ženskoj konkurenciji, 2. poziciju između kadetkinja (Bižić) i 3. mjesto za mlađe kadete (Međimorec).

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana