Logo
Ispiši ovu stranicu

6. hodački Ivan Starek - utrka na dva otoka

Labud kao jedna od "pratnji" na ovom natjecanju Foto : AK Agram Labud kao jedna od "pratnji" na ovom natjecanju

Dan prije državnog prvenstva u polumaratonu, na zagrebačkom Jarunu 10. studenog 2012. godine održano je natjecanje u okviru Alpe - Adria hodačkog kupa, u organizaciji AK „Veteran".

Nakon skromnog početka i tek nekoliko mlađih natjecatelja ranijih godina, od prošle godine ovo natjecanje postaje pravi festival hodanja te promotor razvitka sportskog hodanja u Hrvatskoj. Ove godine iz pet zemalja nastupilo je 59 sudionika, od kojih je 80% bilo mlađe dobi. Staza duljine 1 km postavljena je na Otoku Univerzijade '87. i Otoku Trešnjevka, rijetko hodači imaju priliku nastupati u tako atraktivnom okruženju.

Naime, prema pravilima hodanja, dozvoljene su kružne staze duljine od 1 do 2.5 km kako bi suci mogli cijelo vrijeme kontrolirati pridržavanje propisane tehnike hodanja, a staza mora biti dobre kvalitete podloge, bez uspona i silazaka pa nije jednostavno pronaći odgovarajuću lokaciju.

Utrka za najmlađe (do 12 godina) i studente

Hodači našeg kluba ove su subote postigli rezultate na koje smo vrlo ponosni. No krenimo redoslijedom održavanja četiriju utrka. Studenti su se natjecali u okviru nastojanja zagrebačkog Kineziološkog fakulteta za usvajanje discipline sportskog hodanja u teoriji i praksi, a nastupile su četiri djevojke te osmorica mladića. Zabilježene su pobjede Petre Sebešić i Domagoja Ribara, koji je postigao vrlo solidan rezultat na 3 km za početnika u hodanju (17:52).

U utrci dobne skupine do 12 godina na 1 km nastupilo je četvero djece iz Italije, dvoje iz Slovenije te Dino Bali iz AK Podravski list, Lorena Novak i 7-godišnji Roko Farkaš iz AK Nedelišće. Naš klub nije imao predstavnika jer za sada nismo vježbali tehniku s najmlađim dobnim skupinama. Kod mlađih kadeta natjecao se Ivan Haubrih iz AK Dinamo te dvojica mladih hodača iz Italije.

Mlađi kadeti i kadetkinje te kadeti i kadetkinje (3km)

No s velikim zanimanjem gledali smo kako po prvi put nastupaju naše mlađe kadetkinje, Aleksandra Stefany Bižić i Mia Stojak na distanci 3 km, vrlo zahtjevnoj za tu dob. Svakako možemo biti zadovoljni jer su brzo usvojile osnove tehnike te utrku završile bez opomena i odličnim rezultatima. Stefany je ciljem prošla za 19:26, a Mia za 21:03 pa vjerujemo da će djevojke iduće sezone nastaviti niz dobrih rezultata u kadetskoj kategoriji. U utrci je nastupila i Lara Črnčec iz AK Nedelišće, kluba koji također podupire razvitak hodanja u mlađim kategorijama.

"Zadatak" je curama znatno olakšala naša kadetkinja Katarina Štrk, odredivši dobar tempo prvog kilometra te je i na kraju postigla drugi svoj ovogodišnji rezultat ispod 21 minute, točnije 20:52.

Naša najbrža kadetska hodačica, Antonela Golobić, pokazala je da joj odgovara utrka u kojoj ima ravnopravnu konkurenciju te je zabilježila rezultat 16:02, 8 sekundi bolji od njenog državnog rekorda sa staze, postignutog u nastupu za reprezentaciju na petoboju zemalja u Rijeci. Utrka je bila vrlo zanimljiva jer je Antonela, kao i mlada natjecateljica iz Italije, Laura Silli, iskazala snažnu želju za pobjedom te je rasplet uslijedio tek 150 metara prije cilja kad je Antonela napravila dodatno pojačanje tempa. U utrci je sudjelovala i Ramona Posavec iz Nedelišća, koja je postigla bolji rezultat od svog osobnog rekorda na stazi.

 

Među mladićima do 16 godina pobjednik je bio Jan Vučković, koji je na polovici utrke ubrzao u tempo koji ostali (mlađi kadeti) nisu mogli pratiti te je bez velikih napora postigao odličan rezultat (15:35) s obzirom na svoj kratki "hodački staž". Posebno se istaknuo kvalitetnom tehnikom hodanja, u čemu vidljivo napreduje.

Nastupio je i naš drugi reprezentativac Stjepan Mikulić, koji sada više trenira trčanje, ali se rado odazvao pozivu trenera da nastupi u ovoj lijepoj hodačkoj priredbi i pritom pokazao da nije zaboravio usvojenu hodačku tehniku.

Utrka (5km) starijih dobnih kategorija (od mlađih juniora i juniorka)

U utrci na 5 km svjedočili smo još jednom beskompromisnom nastupu Mateja Anđelića, koji je nastojao pratiti ritam iskusnog slovenskog hodača, višestrukog veteranskog svjetskog prvaka, Fabia Ruzziera te je imao prolaz na 2 km izvrsnih 9:35! Potom je malo usporio, ali je 5 km "odradio" za odličnih 25:20. Podsjetimo, to je rezultat bolji od vremena pobjednika ovogodišnjeg državnog prvenstva na stazi u travnju ove godine i to u seniorskoj konkurenciji! I Mateo Ćosić je znatno napredovao u odnosu na rezultat postignut na državnom prvenstvu na stazi za čak 4 i pol minute, odnosno utrku je završio rezultatom 28:37.

Za našu juniorku Hanu Hajsok, rezultat 33:23 predstavlja isto tako znatan napredak od gotovo 4 minute u odnosu na ranije spomenuto natjecanje (u kojem je osvojila broncu) pa se veselimo što se posvetila hodačkom treningu. S njom u utrci nastupila je i mlađa juniorka iz kluba Aviokarte.hr, Slavica Marasović, i zabilježila osobni rekord. 

Posebno vrijedi spomenuti da je, pored 9 članova našeg kluba, nastupilo još 25 hodača iz Hrvatske, što ilustrira dobar ukupni razvitak ove zahtjevne atletske discipline. Najvrjedniji rezultat između domaćih hodača postigla je Ivana Renić na 5 km (27:30), što je za 10 sekundi bolje od rezultata Vlaste Jurlin, koji je do sada bio vodeći na neslužbenoj apsolutnoj rang listi na ovoj distanci. Ivana je ostvarila ukupno drugo mjesto u apsolutnoj kategoriji.

Ukupni pobjednici bili su gosti iz Mađarske, Petra Recsei kod žena (25:26) te Miklos Srp, čiji je osobni rekord na standardnoj seniorskoj distanci od 20 km odličnih 1:30:54, a na Jarunu je postigao svoj najbolji rezultat na 5 km (21:43)!

Ovaj vikend očito su na Jarunu bili odlični vremenski uvjeti i „dobre vibracije" za hodačka i dugoprugaška natjecanja a mi još jednom čestitamo svim našim hodačima povodom kraja vrlo uspješne sezone te se unaprijed veselimo njihovom daljnjem napretku u narednoj godini!

  • Natjecanje: 6. Ivan Starek, brzo hodanje
  • Mjesto: Zagreb
  • Datum: 10.11.2012
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Atletski klub Agram ©2007-2023 | Sva prava pridržana